Huszonéves fiatalok: ti hogy tudtok a mai helyzetben saját lakáshoz jutni?
Én egy huszonévest tudok akinek van lakása de azt az apja fizette ők gazdagabbak
Én anyáéknál lakom ,spórolok ahogy tudok, esélyem sincs egyenlőre albérletre mert a fizetés pedig alacsony nem tudok belőle elmenni. Szülők nem segítenek. Szóval ördögi kör amiből úgy érzem sose lesz kiút. Ez van. Magyarország jobban teljesít!👍
20 ahogy írtad végeredmény ugyan az az lesz. Sohasem lesz gyerek, és albérletről albérletre vándorolsz egész életed során.
De ahogy látok egypár kommentet itt, nem leszünk egyedül evvel a bajjal mire megöregedünk.
Elore is bocsi az ekezetek hianya miatt, angol billentyuzetrol irok.
1, Jo allas, IT szakterulet, netto 500.000 koruli fizetesem van. Fel ev melo utan hitelmentesen vettem egy autot 1.000.000-ert.
2, Tovabbi egy ev utan osszesporoltam 2.000.000 Ft-ot. Ezalatt csak egy rovidke 4 napos belfoldi pihenesre mentunk el, amugy szorakozni se surun jartunk, sporolos eletvitelt folytattunk. Nekem meg olcso volt az alberlet is a mostani arakhoz kepest, 80.000 + rezsi (BP).
3, Feladtam egyelore azt az almom, hogy BP-n vasaroljak ingatlant, elkeztem nezelodni a szulovarosomban (Pest megye, 1 ora autout BP-rol). Talaltam egy jo ingatlant 12,5 millioert.
4, Rokontol kaptam 1.000.000-t kolcsonbe, igy be tudtam nevezni a hazikora 2,5 millio onerovel, a maradek 10 millio pedig hitelbol. Fix kamatozasu a teljes futamidore, forint alapon, havi 80.000 a torleszto, majd 8 ev utan 60.000 lesz (majd 16 ev a futamido). Ez kobe van vesve, nem fog valtozni, mig az alberletarak egyelore ugy nez ki hogy egyre csak novekednek majd.
5, Most szuleimnel lakom, 4 honapig felujitasi munkalatokat vegeztettem, kb mostanra keszulok el es koltozom. Addig baratnom is hazakoltozott a szuleihez.
Mint latszik a kepletben oriasi szerepe van az atlagnal magasabb jovedelmemnek. Biztosnak tunik az allasom, de ha valtanom kene, akkor se okozna problemat, a hitelfizetest egy evig tudom szuneteltetni ha szukseges. Ha nem keresnek ennyit, nem tudom hol tartanek. Igy is lemondtam egy csomo szorakoztato dologrol a legszebb eveimben, amikor siman futotta volna tobb szorakozasra, utazasra vagy epp jobb autora (most 27 eves vagyok, 25 evesen kezdtem a jelenlegi munkahelyemen, elotte minimalberert dolgoztam kozalkalmazottkent).
Huszonévesen soha, senkinek nem volt saját lakása az átalgemberek között. Semmiben nem különbözik a mai helyzet ebben a korábbitól.
Annyi más, hogy most mindneki huszonévesen akarja elérni azt az életszínvonalat, az akkora házat stb. ami 40-50 körül normális.
#26 tevedsz.
Atlag fizetesbol biztos hogy nem, de sokat nagyobba gondolkoztak, kihasznaltak lehetosegeket, es eleg sok huszonevest ismerek sajat lakassal, amit nem apuci vett vagy orokseg. Foleg hogy par eve meg konnyebb volt lakashoz jutni.
27
Az, hogy te ismersz pár embert, akinek lakása van, az nem jelenti azt, hogy a világ országaiban az lenne az átlagos.
Másfelől nem, nem volt könnyebb lakáshoz jutni korábban. Mindenki, mindig azt képzelgi, hogy régen minden könnyebb volt, de ez nem igaz.
Tíz éve olcsóbbak voltak a lakások, de sokkal rosszabbak voltak a fizetések, a hitelek akár 12%-os kamattal is futhattak, alig adtak lakáshitelket és az lpt-k lehetősége is sokkal szűkebb volt. Nem volt csok sem. És ez csak tíz éve volt.
Nem is mondtam egyaltalan hogy ez lenne az atlagos. Csupan cafolni akartam a kijelentesed miszerint SOHA SENKINEK nincs sajat lakasa hoszonevesen. Es igen, atlagemberekrol beszelek, nem orvosjogaszbankar csemetekrol.
Es azt is hozzafuzom hogy 12 eve vasaroltam lakast. Hitel nelkul, 2/3 onero, tobbi szuloi segitseg. Es bizony konnyebb volt mint ha ma probalnam ugyanazt csinalni.
7-9 komment is az enyem.
Érdekesnek találom, hogy senki nem dühös pl a CSOK miatt, ami felnyomta a lakásárakat. A mai horribilis lakásárak a kormány intézkedéseinek köszönhetők. A CSOK-kal akarják az állami pénzt az építő vállalkozó haverok zsebébe tolni, azok meg most maguktól és szerencséjüktől elszállva az egekbe emelik a lakásárakat. Ez nem a piac természetes reakciója volt.
Nekünk van saját lakásunk, igaz csak nagyon kicsi, és elviselhetetlenek a szomszédok, úgyhogy költöznénk, de nem tudunk. Amíg tavaly még megvettük a 40 m2-t a nyugati országrészben 14 millióért újan, addig az most 17-18 millió, és ha már költöznénk, 27 évesen nagyobba költöznék már. Mondjuk mi külföldön dolgozunk, így minimális szülői támogatással is szerencsésen kijövünk. Viszont komolyan aggódom, egyrészt hogy fogunk innen egyről a kettőre lépni, másrészt mikor fog bedőlni ez az egész ingatlanlufi, harmadrészt mi lesz a komplett generációnkkal, akiknek 70%-a még 30 évesen is a szülőkkel lakik és nem tud merre lépni. Olyan sejtésem van, hogy 5-10 éven belül, mikor mi leszünk a fő szülőképes korosztály, a gyerekszám még a mostaninál is sokkal jobban le fog csökkenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!