Miért fizet az emberek többsége készpénzzel?
Bevallom, engem szörnyen idegesít, hogy állok sorba egy szupermarketben, és előttem mindenki a készpénzzel szenved.
Jaj, csak húszezresem van, lehet azzal fizetni? Jaj, nincs véletlen öt forintja? Nincs véletlen húsz forintja? Nincs kisebb? Stb., stb., és csigalassan halad a sor.
Emberek, XXI. század! Tudom, hogy ez itt Kelet-Európa és mindenképp távol akarunk maradni a hanyatló liberális nyugattól, de a bankkártyát azért már egy ideje feltalálták.
Miért nem használtok bankkártyát?
Odanyújtod, paypass (vagy ha félsz tőle, akkor pin-kód), és meg is van. Nem kell a nagy címlettel, kis címlettel, aprókkal stb. szórakoznod.
És akkor ezek után még a pénztárosokat cseszegetik, hogy gyorsabban húzogassák és pakkolják az árut, mintha emiatt nem haladna a sor, és nem a sok készpénzzel fizető ember miatt.
Jó, megértem, hogy a 80 éves nénike idegenkedik a bankkártyától, de ilyen 20-30-40 évesek jussanak már el addig, hogy létezik...
Tudom, sok helyen nem fogadják el, de ahol igen, ott használjuk.
A kérdésem nem vonatkozik a maffiozókra, fekete munkásokra és paranoiásokra, akik félnek a bankba tenni a pénzüket.
61:
Érthető érv, de akkor ezzel egyben azt is beismerted, hogy képtelen vagy tudatosan kezelni a pénzügyeidet, és ösztönös ráhatásra van szükséged, ami lekorlátoz a vásárlásaidban.
*81: véleményem szerint mindenki, aki emberből van, nem képes 100%-ig racionálisan, matematikai és közgazdasági alapon meghozni a vásárlási döntéseit.
Minden ember manipulálható. A bevásárlóközpontok erre alapozzák a működésüket. Nem véletlen például, hogy az üzletekben nincs óra, vagy hogy a bevásárlókocsi terjedelmes méretű és hogy milyen sorrendben állítják fel a polcokat és helyezik el a termékeket. Mind-mind pszichológiai ráhatás, ami mindenkire hat valamilyen mértékben.
Csakhogy, ha belenézel a tárcádba, és azt látod, hogy még 2000 Ft-od van mára, akkor kevesebb esély van arra, hogy összevásárolsz mindenféle árut. Viszont, ha van egy bankkártyád, amin van mondjuk 28 ezer Ft a hó végéig, akkor könnyebben költesz róla, elvégre mi van akkor ha nem 26 ezer marad rajta, csak 25 ezer?
Én kitartok amellett az álláspontom mellett, hogy bankkártyával hajlamos többet költeni az ember pusztán a pszichológiai hatása miatt (vagyis azzal kevésbé "fájdalmas" a költekezés).
*61 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!