Miért fizet az emberek többsége készpénzzel?
Bevallom, engem szörnyen idegesít, hogy állok sorba egy szupermarketben, és előttem mindenki a készpénzzel szenved.
Jaj, csak húszezresem van, lehet azzal fizetni? Jaj, nincs véletlen öt forintja? Nincs véletlen húsz forintja? Nincs kisebb? Stb., stb., és csigalassan halad a sor.
Emberek, XXI. század! Tudom, hogy ez itt Kelet-Európa és mindenképp távol akarunk maradni a hanyatló liberális nyugattól, de a bankkártyát azért már egy ideje feltalálták.
Miért nem használtok bankkártyát?
Odanyújtod, paypass (vagy ha félsz tőle, akkor pin-kód), és meg is van. Nem kell a nagy címlettel, kis címlettel, aprókkal stb. szórakoznod.
És akkor ezek után még a pénztárosokat cseszegetik, hogy gyorsabban húzogassák és pakkolják az árut, mintha emiatt nem haladna a sor, és nem a sok készpénzzel fizető ember miatt.
Jó, megértem, hogy a 80 éves nénike idegenkedik a bankkártyától, de ilyen 20-30-40 évesek jussanak már el addig, hogy létezik...
Tudom, sok helyen nem fogadják el, de ahol igen, ott használjuk.
A kérdésem nem vonatkozik a maffiozókra, fekete munkásokra és paranoiásokra, akik félnek a bankba tenni a pénzüket.
Engem meg az idegesít, aki kártyával fizet.
"Nem terhelhető a kártya akkora összeggel", "elütötte a kódot", "még ide kérek egy aláírást", "most nyomja meg még egyszer a zöld gombot" stb.
Nem tudom megmondani, miért nem szeretem a kártyás fizetést, de nem szeretem - pedig fiatal felnőtt vagyok. Sokan biztos jobban be tudják osztani a pénzt, ha fizikailag kiadják a kezükből - ez mondjuk rám épp nem vonatkozik.
Régen nagyon kiakadtam a költségektől, lehet, hogy ez manapság már másképp van, az igazat megvallva nem volt motivációm utánanézni, amikor nekem a kp tökéletesen megfelel. Kp-val mindenhol fizethetek, kártyával nem. (Csak a számláimat szoktam ATM-en keresztül fizetni, ahol lehet.)
pénzügyi intelligencia.. amíg 80-90e forintos fizetésre 160-230e forintos telefont vásárolnak az emberek, vagy 2-3 milliós autót. addig ne csodálkozz azon, hogy képtelenek használni a bankkártyájukat.
Néz csak meg a kiírt kérdéseket e témában. 10 ből 9 ember a kártyájára akar pénzt tenni, vagy azt hiszi, hogy azon van a pénz.. és ha elhagyja akkor elveszíti az összes pénzét.
Persze ez nem csak az ő hibájuk... tanítják a sok sz@rt az iskolában, de hogy nem az életre nevelnek, az is biztos!
A kártyás is lassú, főleg, hogy a pénztárosok elmondása szerint sokan nem engedik a paypass-ot, idegenkednek tőle.
Egyébként a bankok és a magyar állam a felelős. Magyarországon a banki környezet minden, csak nem pénzbarát. Csak egyet pislogsz és már tíz adót terhelnek a pénzkezelésre bármit csinálsz vele, épp nemrég olvastam a friss statisztikát, soha nem volt ennyi embernél kp a cihában mint most.
- kártyával sem egyszerűbb, mármint a sorban állás, várakozás szempontjából, már leírták, hogy milyen gondok lehetnek a kártyával, nem mindenkinek paypass-os, nekem pl. van kártyám, használom is, de nem csináltatok külön paypassosat
- két kiflit nem fogok kártyával fizetni, és nem tartok fel senkit sem azzal, hogy átadom az előre kiszámolt 60 forintomat
- sokan készpénzben kapják a fizetésüket, és nem mennek el külön a bankba betenni, hogy majd kivehessék vagy kártyával fizethessenek, főként kisebb, magánvállalkozásoknál van így, főleg olyan helyeken, ahol zsebbe többet kap az illető, mint papíron
- még nem láttam olyat, hogy a pénztárost cseszegetnék, hogy gyorsabban húzza le az árut
- ha sor van, az azért van, mert sokan vannak és csesznek új kasszát megnyitni
Az elözöek sok mindent elmondtak már, ami kimaradt, hogy ha készpénz van nálad, akkor tudod, meddig tudsz vásárolni, ha elfogy a készpénz a tárcából, akkor az azonnal észreveszed.
A kártyás fizetésnél az gond, hogy nem látod, hogy áll a számlád, mennyire húztad túl és mire legközelebb eljurzs a bankba, addigra igencsak minuszban van a számlád.
Erre van problémára van megoldás:ne a szupermarketekben éld az életed -idegeskedve és háborogva ítélkezve a többi ember felett.
"Emberek, XXI. század! [...] Miért nem használtok bankkártyát?"
Te azt használsz, a másik nem, a harmadik tötyörög az apróval. A XXI. sz lényeges vonásának az kellene hogy legyen, hogy fogadjuk el a másik embert, amint van.
Vagy még inkább egy szó illene ide, amit már ki sem merek mondani, annyira elbankártyásodott, technicizálódott, embertelenedett a világ. Sz-szel kezdődik és -eretettel végződik.
Igaz, hogy némelyik boltban sz@r, csigalassú a kapcsolat a terminál és a bank között, de nagyobbakban azért nem jellemző. Semmivel nem tart tovább a kártyás fizetés, mint a visszajáró számolgatása, aprókeresgélés stb. a készpénzesnél.
Ettől függetlenül én nem szoktam ilyesmin idegesíteni magam, ahol van önkiszolgáló pénztár, odamegyek, úgy fizetek, ahogy akarok. Idejét se tudom, mikor voltam utoljára csekket befizetni a postán, mindent online intézek a telefonszámlától a közüzemi díjakig, még a gyerek zsebpénzét is a számlájára utalom, nem a kezébe nyomom. Nekem ez engeteg időt, energiát takarít meg, de mindenkinek szíve joga, él-e a digitális korszak lehetőségeivel.
"A kártyás fizetésnél az gond, hogy nem látod, hogy áll a számlád, mennyire húztad túl és mire legközelebb eljurzs a bankba, addigra igencsak minuszban van a számlád."
Erre találták ki a kártyaőr nevű szolgáltatást.:-)
Gondolom pesti vagy. Ezáltal abban a szerencsében van részed, hogy bárhol hazsnálhatod a kártyádat, ami mellesleg sokkal hosszabb folyamat, mint a kp.
Paypass nagyon király addig, amíg nem 7800 forintot fizetsz a heti bevásárlásnál.
Nincs értelme a legtöbb helyen bankkártyával szórakozni, mert nem egy település van, ahol az üzletek 20%-a sem fogadja el a kártyát.
De maradjunk Pesten, mert én pl ott dolgozom.
Megveszem a bérletet az agglomeráció vasútállomásán kp-ért, mert 90%-ban nem tudok kártyával fizetni. Bemegyek, felszállok metróra, leszállok a melóhelyemnél, elrohanok a pékséges nénihez, veszek 2-300 fointért péksüteményt. Nyilván nem kártyával fizetem, na meg nem is lehet. Bemegyek dolgozni, veszek automatából kólát, sütit, az automata aprót és bankjegyet fogad el.
Dél körül lemegyek a kínaiba kajálni, szintén csak kp.
Miről is beszélünk? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!