Az illetlenség, ha nem adok a futárnak borravalót? szoktatok adni?
Igen, kérdező, más is dolgozott 60 fokon a konyhán. Nem te vagy az egyetlen :)
"Én ezt értem, de a pénz akkor sincs ingyen nekem, hogy csak úgy pluszban szórjam"
Most erre mit mondjak, akkor vedd meg a boltban, vagy kérd csomagpontra, utóbbi sokkal olcsóbb, mint házhoz szállítva. :)
"Plusz a legtöbb helyen van kiszállítási díj, szóval eleve fizet az ember már 1x azért, hogy kihozzák a kaját."
Igen, nekem is rengetegszer a fejemhez vágták, hogy a GLS megint árat emelt. Csak bocsánat, nekem ahhoz semmi közöm, én még mindig ugyanannyiért dolgozok. (Ugye ez meg titetek nem érdekel?)
Kérdező: "Viszont akkor adok, ha én úgy gondolom, kedves volt a futár pl,
De amikor erőszakosan kérik szinte a borravalót akkor én már csak azért se adok, mert szerintem nem illik követelni."
Ezzel teljes mértékben egyet értek! A borravaló nem kötelező. De: ha én tőlem szívességet kér, vagyis többet nyújtok neki, mint amit kifizetett a szolgáltatásban (vigyem át, hozzam vissza, cipeljem fel az emeletre stb), akkor az ember legalább egy pohár vizet, vagy 100 forintot rászánhatna, nem?
Egyébként a lustább, "csakazajtóigviszem"-kollégákat én is rendszeren kiosztottam, mikor panaszkodtak, hogy nem jattoltak nekik.
Nem kell aggódni, a futárok 90%-a tisztában van azzal, hogy a borravalót ki is kell érdemelni, nem csak a tenyerét mutatni.
Jó párszor elbeszélgettem az ilyen futikkal, utálom én is ezt a 10%-ot. De azok úgyis hamar lelépnek, nekik nem éri meg ez a munka. :)
"Régebben adtam nekik, de amióta 600 forint a kiszállítás, amellett, hogy a kaja ára is a duplájára nőtt, nem adok. Nekem se a fán terem a pénz."
Ha ilyen drága minden, miért nem főzöl? :) Majomra telik, de banánra nem.
“ De: ha én tőlem szívességet kér, vagyis többet nyújtok neki, mint amit kifizetett a szolgáltatásban (vigyem át, hozzam vissza, cipeljem fel az emeletre stb), akkor az ember legalább egy pohár vizet, vagy 100 forintot rászánhatna, nem?”
Így van, engem múltkor megvárt a futár, mert 15 perccel azután értem haza, hogy ő odaért. Adtam neki egy ötszázast érte. De csak azért nem adok borravalót, mert kiszállítja a csomagot, hát ez a dolga. Én se kapok minden reggel jattot azért, mert bemegyek dolgozni. Az a dolgom.
Nagyon humoros vagy. Akkor a futár is vegyen borravalót a boltban, ne másoktól tarháljon. 🤷♀️
"nekem is rengetegszer a fejemhez vágták, hogy a GLS megint árat emelt. Csak bocsánat, nekem ahhoz semmi közöm, én még mindig ugyanannyiért dolgozok"
??
Hogy jön ide a gls? Már kajakiszállítással is foglalkoznak, vagy mi?
Nálunk csak simán a kajálda ezres swiftje megjelenik és hozza a kaját. Ezt kifizetem a rendeléskor. Soha nem panaszkodtam miatta, teljesen jogos. Csak ne várják hogy utána még egyszer kifizessem ugyanazt újra.
A mostani pizza szamlamon 278ft szerviz díj van pluszban.
De volt olyan is, hogy elkért plusz 300 forintot, mert azt mondta, hogy ez a szállítási költség, de nem volt a számlán feltüntetve,
Nem akartam így odaadni a plusz háromszáz forintot és mondtam is a futárnak, hogy mivel nincs a számlán így nem adok.
Elment a futár, majd felhívott a főnöke, a rendelésre megadott telefonszámomon, hogy igen is plusz háromszáz forint a szállítási költség.
Se a honlapon, se a szórólapon, se a számlán nem volt feltüntetve. (50 ezer fős városról beszélek, belváros)
Ja, más futár nálunk sose jár, szóval (tévesen) egyből a kajarendelésre asszociáltam, az én hibám, igazad van.
Kaján kívül minden mást automatába kérek, így fel se merül a borravaló.
De amúgy a csomagfutár eleve fizetős, szóval tulajdonképpen ugyanazt tartom amit eddig is írtam, nem fizetnék többször ugyanazért.
Ha a futár azt csinálná csak, amiért a fizetését kapja, a következőképpen nézne ki a történet (legyen csomagos példa): A: autóval megáll, utánvét nélküli dobott leteszi a kapuba\lépcsőre (mert ugye kiszállitási címig szól a szállítás, nem kell bevinni, felvinni stb).
B: utánvétes csomagot megpróbálja kivinni, ha nem vagy ott, az adott időben, nem vár rád, bedob egy értesítőt, jobb esetben újra próbálja másik napon, rossz esetben még aznap visszaküldi a feladónak
C: ott vagy, átveszed a csomagot. Nem szól semmit, a lábad elé rakja, minek vigyorogjon, minek legyen kedves a futár? Nem kap többet a cégtől azért, mert normálisan kommunikál. Neki igazából csak ki kell vinni a cuccot, nem? Akkor mit jópofizzon, nem az a dolga!
Ugye-ugye, így is lehetne csinálni.
Ilyen esetben persze, hogy nem jattolna senki. Én sem adnék egy pengőt se, mert csak az alapot csinálja, amiért a cég fizeti.
Ha már kedves, ha már segítőkész, ha már megteszi amit kérsz tőle grátiszba, azzal már mind túlteljesíti, ami a munkaköri leírásban van.
Van, aki értékeli, (mint akit 15 pedig várt a futár), van, aki nem.
És higyjétek el: aki "nullás", az mind az "alapszolgáltatást" kapja.
Nincs várakozás. Nincs visszamegyek vele. Nincs beviszem az lakásba. Nincs mosoly. Csak ami alapjáraton megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!