Az illetlenség, ha nem adok a futárnak borravalót? szoktatok adni?
Én azt tapasztalom, hogy elvárják, hogy adjak.
Pl van hogy már rá kérdez, hogy mennyit adjon vissza, amikor várom a visszajárót,
De volt, hogy ezt mondta: "mennyi borravalót érdemel ez a szép szemű helyes srác?"
Van, hogy rendelek pl ételt, mert rossz idő van kint, nincs itthon étel, és ennék valamit,
De ez azt jelenti, hogy kötelező pénzt adnom a futárnak?
Mivel futár voltam, és tudom milyen lutri órabérben dolgoznak (igen, a munkáltató beleszámolja, hogy úgyis kap talán jattot, mint a pincér,a pultos a fodrász stb), így persze, mindig adok legalább 200 forintot, ésvagy egy doboz üdítőt\ásványvizet.
(Ez sajnos gyakran kommentháborút indít, mindjárt jönnek azok a válaszok, hogy "nekem se jattol senki a munkámért, akkor én miért", vagy "miért nem keres jobban fizető munkát akkor, ahol nem az emberek kedvességén múlik a havi fizetése",
de az ilyen embereknek ezt nem lehet normálisan elmagyarázni.
A pincér miért lesz pincér? A fodrász miért lesz fodrász? Mert ezt szereti csinálni.
Mit szólnál hozzá, ha a te főnököd azt mondaná, hogy innentől fele fizu, és ahány ügyfél jön, annyi X forintot kapsz emberenként?
Ez egy ilyen munka, aki nem dolgozott még vendéglátásban, vagy nem volt futi, az soha nem fogja megérteni. )
Meg én is dolgoztam vendéglátásban, és hiába kaptam borravalót, mert azzal akarták megköszönni a segítséget, kedvességet,
De én nem tehettem el a borravalót.
Akkor sz*R helyen voltál. Én is dolgoztam olyan helyen, ahol a főnök a jattot is leszámolta a kasszában, ha pedig látta, hogy zsebre teszel 100 forintot, ordított. Az ilyen hely kuka.
Normális helyeken megengedik a borravalót.
Én pl ma is rendeltem pizzát és adtam 300 ftot,
Viszont akkor adok, ha én úgy gondolom, kedves volt a futár pl,
De amikor erőszakosan kérik szinte a borravalót akkor én már csak azért se adok, mert szerintem nem illik követelni.
Én pl nyáron Balatonon a konyhán dolgoztam, 3 emberes munkát csináltam egyedül,
A pultos kapott borravalót,
De mi ott bent a 60 fokos konyhában is kidolgoztuk a belünket.
Miért kötelező borravalót adni, miért várják el ennyire?
Én ezt értem, de a pénz akkor sincs ingyen nekem, hogy csak úgy pluszban szórjam. Ha mégis van, akkor inkább nonprofit szervezetnek adományozok, nem mások munkabérét fizetem a szrrágó főnöke helyett.
Plusz a legtöbb helyen van kiszállítási díj, szóval eleve fizet az ember már 1x azért, hogy kihozzák a kaját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!