Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Elmentem az Aldiba bevásárolni...

Elmentem az Aldiba bevásárolni a családnak, és mivel volt "alkoholos ital" is a megvásárolt élelmiszerek között, ezért személyit kértek tőlem a pénztárnál. Felnőtt -bőven középkorú- emberként hogyan kellene erre reagálni?

Figyelt kérdés

Te hogyan fogadnád és hogyan reagálnál erre?

(Avagy már veled is megtörtént?)

2022. aug. 28. 18:00
1 2 3 4 5 6 7
 51/69 anonim ***** válasza:
40%
Bár itthon az új szerűsége miatt meglepő lehet, de Kanadában és az Egyesült Államok egyes tagállamaiban bevett gyakorlat, hogy mindenkitől igazolványt kérnek, ha alkoholt vagy dohányterméket vásárol, esetleg szerencsejátékban vesz részt és senki nem akad fenn rajta, ez a megszokott gyakorlat. Téved, aki felháborodottan igazoltatásnak nevezi ezt; az igazoltatás egy hatósági intézkedés aktustani szempontból, a hatóság közege által kiadott qzonnal végrehajtandó utasítás, tehát ha igazoltatnak, arra nincs lehetőség nemet mondani, be kell mutatni a hatóság közegének a személyazonosításra alkalmas okmányt. Itt azonban a fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak (szeszes italt csak 18. életévét betöltött személynek értékesíthetnek) betartása érdekében megtekinti a kereskedő a vásárló személyazonosításra alkalmas igazolványát, amelyhez joga van, ha a vásárló szeszes italt vásárol, máskülönben nem tud meggyőződni a vásárló életkoráról. Szemben az igazoltatással, ha nem mutatja be valaki az igazolványát annak nincs jogkövetkezménye, hanem csak a kereskedő a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezéseivel összehangban nem értékesíti a szeszesitalt a vásárlónak, aki megtagadja az együttműködést. Másrészt ez aztán semmiféle személyiségi jogok határát nem súrolja, de ha aki ezt írta meg tudja nevezni, hogy konkrétan mely nevesített személyiségi jogot sért, vagy netalántán körülírjq, hogy miként sérthet ez nevesítetlen személyiségi jogot, megemelem előtte a kalapom. Nem kell túlreagálni, 1 másodperc az egész, Észak-Amerikában is így működik, ott sem halnak bele.
2022. aug. 30. 07:53
 52/69 anonim ***** válasza:
29%

Szemmel is jól, egyértelműen láthatóan 18 életévüket már betöltött embereket teljesen felesleges ilyennel zaklatni, - ezzel a húzásával veszített egy csomó vásárlót az üzlethálózat, köztük engem is.

Elvi kérdés, hogy nem járok olyan helyekre, ahol szándékosan néznek hülyének.

2022. szept. 1. 09:25
 53/69 A kérdező kommentje:

51.

Nem tudom, hogy hogyan jön ide az USA??

Amúgy többször is vásároltam pl. sört az USA különböző szupermarketjeiben és soha nem kértek igazolvány egyikben sem!

Szóval hagyd meg a meséidet a tudatlanoknak.

52.

Teljesen egyetértek veled, az ALDI nálam is felejtős lett.

Az már csak egy adalék, hogy sokan fel sem fogják, hogy a személyes adataikra vigyázni kell, mert érték amivel vissza is lehet élni!

Ugyanis egyes cégek milliárdos haszonnak adják-veszik az ő személyes adatait is a többi olyan tudatlan emberével együtt, amit azok is önként feltöltenek/megadnak cserébe azért, hogy "ingyenesen" használhassanak pl. egy-egy alkalmazást.

2022. szept. 1. 10:47
 54/69 anonim ***** válasza:
21%

Kérdező, áruld már el, nekem milyen károm származik abból, ha egy üzlet megismeri a vásárlási szokásaimat. Akár név szerint is, akár csak úgy, hogy ennyi idős, itt lakó emberek általában így vásárolnak. (Ugyebár a te esetedben az utóbbi történt most.)

Mert én képtelen vagyok rájönni.

Pl. a google is olyan reklámokat dob fel, amilyen kereskedelmi oldalakat nézegetek. Pl. ha ingatlanokat nézegetek, akkor utána ingatlan-reklámokat dob fel. Ha már úgyis reklám van egy felületen, akkor nem jobb, ha olyan, ami engem is érdekelhet? Több értelme van, mintha mondjuk nekem, férfinak, intimbetét-reklámokat nyomnának.

2022. szept. 1. 10:53
 55/69 anonim ***** válasza:
64%
#54, elég baj az, hogy a google is reklámokat dobál a pofánkba, nem kellenek a boltiak is pluszban.
2022. szept. 1. 11:06
 56/69 anonim ***** válasza:
27%

A reklám ott van az adott felületen. Ezt lehet sokallani, de ez az ára annak, hogy százmillió honlapot ingyen nézegethetsz.

Az a kérdés, hogy az adott felületet olyan reklám tölti-e ki, ami tőled távol áll, vagy olyan, ami akár még érdekes is lehet.

2022. szept. 1. 11:09
 57/69 A kérdező kommentje:

54.

Sajnálom a naivitásodat, de ez már nem a kérdésem tárgyköre.

Írd ki külön kérdésnek és ott fogsz rá kapni válaszokat.

2022. szept. 1. 11:09
 58/69 anonim ***** válasza:
26%
Értem, tehát nincs érved rá.
2022. szept. 1. 11:14
 59/69 anonim ***** válasza:
72%
Akinek problémája van ezzel, az pontosan az, hogy ha akarja, ha nem , kéretlenül telesz@rnak mindent a különböző cégek "reklámokkal". Amire kíváncsi vagyok, arra majd saját szabad akaratomból, saját magam által megválasztott időben rá fogok keresni, - nem fogok semmivel sem többet vásárolni bármiből is a számomra szükségesnél csak azért, mert a cégeknek semmi profit nem elég. Belőlem azt váltják ki a kéretlen reklámok, hogy már amikor szükségem lenne bármire is, következetesen már csak azért sem azt fogom választani, amit erőszakkal tolnak naponta 25000-szer a képembe. Abban biztos vagyok, hogy ennek a "háborúnak" én nem lehetek vesztese - szemben az erőszakosan nyomuló cégekkel. A fentiek okán következetesen ügyelek arra, hogy minél kisebb felületet, rést hagyjak a velem összeköthető információk kiáramlására. Az aldi meg nézegesse csak szorgalmasan a személyi okmányokat - az én részvételem nélkül! Sok esetben szólnak arról ezek az adatgyűjtések, hogy mi az, amit még le lehet tolni nagyobb veszteség nélkül a fogyasztók torkán, - kísérletezzenek magukon!
2022. szept. 1. 11:18
 60/69 A kérdező kommentje:

59

Teljesen egyetértek.

2022. szept. 1. 11:30
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!