Ez egy elég merész kérdés lesz. Miért ér többet egy gyermek élete mint egy fiatal felnőtté (neki is tervei,céljai vannak az életben,karrier,tanulás stb)? Nem személyes kérdés, csak kíváncsi vagyok.
Sok tényezős jelenség.
- Genetika: az ember arra van huzalozva alapból, hogy a faj kicsinyeit védelmezi (ezért is találja a legtöbb ember "aranyosnak" a nagy fej - nagy szemek kombinációt, sok rajzfilmfigura is erre játszik).
- Egyre inkább teljesítmény- illetve verseny alapú a társadalom. Sokan egy felnőttet riválisként érzékelnek (tudat alatt természetesen), míg egy gyereket nem. Ezért könnyebben szimpatizálnak a gyerekkel.
- A gyerekeket szeretni szinte társadalmi elvárás, így ha valaki demonstrálja a gyerekbarát szemléletét, azt "jó embernek" könyvelik el. Ha valaki semmi mást nem tud felmutatni (lást előző pont: verseny), ezzel legalább még lehet "jó ember".
Sose szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy választanom kelljen, kit mentsek. Ösztönből a felnőttet menteném, mert nem szeretem a kisgyerekeket (a feléjük elvárt imádat folyton arra emlékeztet, hogy engem nem szerettek, nem fogadtak el kicsiként, hiába tepertem érte - más meg csak úgy megkapja mindezt, és olyan szülők támogatják, szeretik, akikről én csak álmodhattam: baromi igazságtalan). Viszont nyilván nem ők tehetnek erről, ezért nem mutatom semmilyen formában, hogy így érzek. Ha választanom kéne, kit mentsek meg, bárhogy döntenék, bűntudatom lenne.
Katasztrófavédelmi szempontból a fiatal felnőtté ér többet. A mentési sorrendben a gyerek hátrébb helyezkedik el.
Egyébként ez az egész 'többet ér az élete' valakinek dolog önmagában nem értelmezhető. Nincs olyan, aki többet érne mint bárki más, mindenki egyformán értékes és jelentéktelen egyszerre.
Egyaltalan nem er tobbet egyik gyerek elete se, es csecsemok elete se,mint egy fiatal/vagy mar idos felnott elete.
Huszoneves vagyok! Az elet az elet! Ugyanannyit erhet a kisebbek elete mint a mienk. De tobbet sosem.
Max ha az ember a sajat gyerekerol beszel onfelaldozoan hogy neki tobbet er a gyereke elete mint a sajatja. Ez ilyen anyai apai szeretet. De amugy! Egyenlo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!