Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem tud szinte egy...

Miért nem tud szinte egy magyar sem helyesen írni?

Figyelt kérdés
Igekötőket nem bírják helyesen alkalmazni, külön írják azt, amit egybe kéne, stb.. megőrülök

2021. ápr. 17. 16:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/87 anonim ***** válasza:
90%
Köszönöm, BringaManó, mindent leírtál, amit én is gondoltam!
2021. ápr. 18. 10:17
 72/87 BringaManó ***** válasza:
94%
(köszi, örülök. :-) és elnézést mindenkitől, hogy a szószátyárság mellett kissé hanyag is voltam: szóismétlések, kimaradt szavak, elgépelések... késő volt már, és olyan sokat írtam, még saját magamnak is sok lett volna átolvasni... :-D )
2021. ápr. 18. 10:33
 73/87 A kérdező kommentje:
Köszönöm a javítást, a különítjákot tényleg nem tudtam, hogy egybeírják. 🤯 Kínos, én meg pont erről papolok. A vesszőket meg felesleges volt kijavítanod, mert mint írtam, alapvetően tudom, hogy hogyan kell őket helyesen elhelyezni, és ha például dolgozatot írnék javításnál nem botlanál ilyen hibákba. De azért köszi azt is. Az otthon, itthon valóban nem helyesírás, csak engem az is zavar, ha valaki leírja nekem, hogy "otthon vagyok". 😂
2021. ápr. 18. 15:04
 74/87 A kérdező kommentje:

19:39

Akkor még semennyit. 😀

2021. ápr. 18. 15:10
 75/87 BringaManó ***** válasza:

"otthon vagyok"

ez elég érdekes, több dolog is hatással lehet rá, de ezeket most csak "címszavak" formájában villantom fel, nem fejtem ki:

"otthon vagyok valamiben" (nem itthon)

"én itt vagyok otthon" (nem itthon, pedig "itt")

"ez az én otthonom" (nem itthonom)

"– Szia, otthon vagy? – Otthon vagyok."

hasonló

"– Nem adom oda neked! – De, add oda!" (nyilván ezt is utálod :-)

melléknévként már fix: odaadó van, ideadó nincs

hasonló még, a viszonyítási pontokat illetően:

"– Gyere át dumálni! – Jövök! / Megyek!"

2021. ápr. 18. 15:49
 76/87 A kérdező kommentje:
Amúgy gyönyörű a magyar nyelv, semmihez sem fogható. Talán ezért is tettem fel a kérdést, mert szerelmese vagyok, és zavar, hogy ennyire "megszégyenítik" sokan. Kíváncsi voltam mások véleményére is, hogy ki hogyan viszonyul ehhez az egészhez.
2021. ápr. 18. 16:49
 77/87 anonim ***** válasza:
100%
Ha alapvetően tudnád, hogy kell használni, akkor nem használnád helytelenül. Igényesség kérdése. Olyan nincs, hogy egyik hiba számít, a másik nem, és olyan sincs, hogy ja, most nincs kedvem helyesen írni.
2021. ápr. 18. 17:01
 78/87 A kérdező kommentje:
Leírtam, hogy itt miért használom úgy, ahogy, de úgy látszik feleslegesen. De akkor jó, nem tudom helyesen alkalmazni, csak kattanjatok már le erről a részről. :D
2021. ápr. 18. 17:37
 79/87 anonim ***** válasza:
Meg az alapok ugye...a mondatok végére hol felkiáltójel kell, hol pont. Az sem mindegy egy felszólításnál.
2021. ápr. 19. 09:43
 80/87 anonim ***** válasza:
0%

És elött nincs vessző.

Ez is hozzátartozik a helyesíráshoz... 🤷‍♀️

2021. ápr. 19. 09:46
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!