Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem tud szinte egy...

Miért nem tud szinte egy magyar sem helyesen írni?

Figyelt kérdés
Igekötőket nem bírják helyesen alkalmazni, külön írják azt, amit egybe kéne, stb.. megőrülök

2021. ápr. 17. 16:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/87 A kérdező kommentje:

ÉS IGEN, pontosan

az is botrány

na meg a

otthon, itthon

2021. ápr. 17. 19:05
 62/87 A kérdező kommentje:

az*😅

na igen ez is

az a, meg az az

2021. ápr. 17. 19:05
 63/87 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, te mennyit ittál ma?
2021. ápr. 17. 19:39
 64/87 anonim ***** válasza:
"Edgar elen poo könyvet keresem ha van valakinak ne tartsa magaba" - facebookos könyves csoportban láttam
2021. ápr. 17. 20:40
 65/87 anonim ***** válasza:

Ettől is ki lehet akadni: [link]

:D

2021. ápr. 17. 21:05
 66/87 anonim ***** válasza:

[link]

Nagyon jókat lehet (*áthúzva* nevetni) bosszankodni. :)

2021. ápr. 17. 21:17
 67/87 BringaManó ***** válasza:
(ebben a kommentáradatban valaki szólt már az illetőnek a különírják egybeírandó?...)
2021. ápr. 18. 01:14
 68/87 BringaManó ***** válasza:
95%

#4: "a "bírják" szót használod a "tudják" helyett. Azt hiszik, hogy így is helyes."

Miért ne lenne helyes? mihez képest nem helyes? vannak helyesmondási szabályok?...

----

#11: "Ez nem illedelem kérdése, valakinek ki kell javítani."

Mit?... :-o

"aki interneten nem tudja, az valószínűleg hivatalos levélben és dolgozatban sem"

Ugyanmár, ahogy a beszédedet is az adott szituációhoz igazítod ("megválogatod a szavaidat", vagy épp "elereszted magad"), ugyanúgy a helyesírást illetően is, ahány szitu annyiféle alapossággal, annyiféle szempontnak megfelelve "helyesír" az ember. Igen, te is. (Igen, én is.)

----

#13: "olyan alapokkal sincsenek tisztában, hogy a meg fog és a megfog két külön jelentéssel bíró szó..."

ha tényleg nem tudja (és nem csak tévesztés), akkor sem arról van szó, hogy nem tudja a két jelentést: tudja a [megfog]-nak hangzó kifejezés többféle jelentését, nyilván minden jelentésében tudja használni is, amikor megfogalmaz valamit, csak a helyesírását nem tudja ezeknek.

A #9-esben te is jelezted, hogy "de én helyesírásról beszélek", na ugyanezt a különbségtételt alkalmazd te is másokra korrekt módon: aki a meg()fog-ot rosszul írta az adott kontextusban, annak a helyesírása rossz, nem a szavak jelentésével nincs tisztában.

----

#15: "Nehéz a nyelv, a többség meg hülye."

"A nyelv"? Helyesírásról van szó, hogy kerül ide a nyelv?... És és föld.

----

#34: "a szavaimban hol találsz hibát?"

#20: "kérlek mutass rá hol hibáztam, én fejlődni szeretnék, nem veszem zokon."

Ez nagyon jól hangzik! Akkor segítek (a teljesség igénye nélkül):

külön írják

különírják

hozzáteszem annyira

hozzáteszem, annyira

Hol hibáztam kedves 10-es?

Hol hibáztam, kedves 10-es?

leellenőrzöd amit írsz

leellenőrzöd, amit írsz

Olvasom a kommenteket és örülök

Olvasom a kommenteket, és örülök

word-ben

Wordben

De kérlek mutass rá hol hibáztam

De kérlek, mutass rá, hol hibáztam

Igen gondoltam, hogy a vessző.

Igen, gondoltam, hogy a vessző.

helysírási hibám nemigen akad

helyesírási hibám nemigen akad

Jaj most a nagybetűket, meg a pontokat hagyjuk

Jaj, most a nagybetűket meg a pontokat hagyjuk

Istenem kattanjatok már le a pontjaimról

Istenem, kattanjatok már le a pontjaimról

Engem ha valaki kijavít annak csak örülök.

Engem, ha valaki kijavít, annak csak örülök.

stb.

[nem, nem érdekel, hogy a vesszőhibákat te nem tartod annak, attól még az]

----

#46: "igen, srry

azon gondolkodtam is egy sort"

XDDD szakadok... a ha még gondolkodással sem ment, az súlyosbító körülmény... :-/ sebaj.

----

#56: "túlgondoltam a szót, túl nagy nyomás kerekedett rám ebben a legkörben"

Ahha. És akiket ti szapultok, azokon nincs ilyen nyomás, csak téged kell megsajnálnunk, igaz? :-D

----

#27: "Ott a mellégépelést sem értem, mert elvileg x emberen átmegy, mire kikerül a nyilvánosság elé."

Ugyan már, miért menne? Megírja, kirakja. (Hogy minél hamarabb kint legyen, hírverseny van.) Jó esetben utólag korrigálják a nagyobb bakikat, talán...

----

#28: "Én is frászt kapok a rossz helyesírástól. Ha valakinek itt szóvá teszem persze megsértődik."

Nahát, milyen meglepő, hogy egyesek a nyilvános megalázást támadásnak veszik, érdekes. (Persze nem tudom, hogy milyen stílusban űzöd ezt a hobbidat, ha a többségtől eltérően kedvesen, tapintatosan, akkor elnézést, visszaszívtam az iróniát. :-)

----

#40: "meg tudok írni egy hivatalos levelet helyesen. és képzeld, ott használok nagybetű a mondatok elejéN"

Akkor miért gondolod, hogy akit kritizálsz, az nem?... :-o

2021. ápr. 18. 02:35
 69/87 BringaManó ***** válasza:
90%

#29: "nem értem, miért nem fejlesztik magukat"

Én meg nem értem, hogy mi motiválná őt erre... Teljesen jól megvolt 30-40 évig a jelenlegi szintjével, mindenkivel jól megérteti magát írásban is (nyilván alapvetően az internetes "írásbeli beszélgetésre" használja az írást, esetleg kiírja a hűtőre, hogy "kalya a mikróba! teját is csinájj!"), semmi gondja a saját helyesírásával. Azért kezdené fejleszteni magát, mert hárman beugattak neki a fészen? Igen, biztos ettől elkezd olvasni, meg helyesírási gyakorlófüzeteket kitölteni, szerintem, esélyes.....

----

#52 (és #64, #65): "»Kizsgugya elado balaton kereszturon.« Ez azért durva."

Ó, ez egészen más kategória, mint aki érettségizett, de azért kisebb hibákat ejt.

Bizonyos szempontból "durva" lehet. A te művelt, iskolázott szemeddel nézve. De abba gondolj bele, kérlek, hogy neki kábé fogalma sincs a helyesírásról, sose kellett neki olyat csinálnia (vagy amikor igen, akkor sem sikerült...). Ő a betűket ismeri, és hogy kb. milyen hangot jelölnek, és ő ez alapján kódolja a hallott/kimondott(/vagy csak elképzelt!) beszédet írássá! Én az ilyen embereket, az ilyen "írásműveket" csodálni szoktam.

(Mint az idegen nyelvűeket, akik próbálnak magyarul beszélni, az enyémnél nyilván sokkal kevesebb magyartudással, mégis többékevésbé érthető mondatokat raknak össze. Egy anyanyelvi beszélő kb. semmit sem úgy mondana, ahogy ő – és ha a szavak "véletlenül" stimmelnek a kiejtés még akkor sem –, és mégis érted. Komolyan mondom hogy tőlük is meg vagyok hatva ilyenkor.

Kb. mintha nekem kéne lekottáznom egy éneket: kb. helyükön lennének a bogyók talán még a hosszúságukat jelölő farkincák is, de ha egy zeneértő meglétná elsírná magát (ha meg egy zenész eljátszaná, akkor mindenki más is sírva fakadna :-) – de szerencsés esetben talán mégis felismerhető lenne, hogy mi akart volna lenni.

Ez egy egészen más tevékenység, mint amikor te írsz. Te ha hallasz (vagy elképzelsz) valami szöveget, amit le akarsz írni, akkor egyből "megjelennek" előtted a szavak, mindenről szótárszerűen tudod, hogy hogyan kell, esetleg 1-2 kacifántos egybe/különíráson elgondolkodsz 2 másodpercig, vagy egy ritka idegen szóra ráguglizol, nehogy beégesd magad azzal, hogy pl. a terabyte-ot teRRabÁJt-nak. Ő viszont hangról hangra kénytelen betűvé konvertálni a szöveget, a magánhangzók hosszára sincs semmi más fogódzója, mint hogy ő kábé hogyan ejti stb.

Amit írtál, az nagyon jó példa erre (akár életből vett, akár kreált "állatorvosi ló"):

– "kizsgugya": ebből máris látszik, hogy gőze sincs, egészen más kategória, nem a szokásos mércével kell értékelni.

– "elado": ez pont olyan szó, amit még az utcán is láthatna csomószor, vagy az adott hirdetési oldalon is láthatta ezerszer, mégsem ragadt meg benne. Ebből is látszik, hogy semmi köze a témához, semmi fogékonysága. Ha te látsz egy olyan szót, amit eddig nem tudtál, akkor egyből rácsodálkozol (mert eddig hiányzott a "szótáradból"), és esetleg meg is jegyzed (pl. hogy a tera előtagot egy r-rel kell írni). Neki viszont nincsenek kiépülve ilyen feltételes reflexek. Ahogy én hiába láttam már életemben ezer kottát, mivel az alapjaival nem vagyok tisztában, ezért ezekből nincs mit megejegyeznem, nincs honnan fejlődnöm. Nem fogok rácsodálkozni, hogy "jé, 3 kereszt + 1 b előjegyzés, ez vajon milyen hangnem lehet, sose láttam még ilyet!", hanem nyomtalanul haladnak el mellettem ezek a kották. Ugyanígy ő se fogja megjegyezni, nem fogja betenni a – nem létező – "szótárjába", hogy az ELADÓ hosszú ó, és a Keresztúr hosszú ú, amikor a feliratokat látja, hanem ha eljön pillanat, hogy hirdetést kell feladnia, akkor ad hoc fogja kódolni a saját beszélt nyelvét.

– "balaton kereszturon": a mgh.-hosszról már írtam, a kisbetű/nagybetű nyilván nem jelent neki semmit, úgyhogy most csak a különírásról: az is azt mutatja, hogy az ejtést kódolja írássá. Én Ilyen hosszú összetétel esetén már önkéntelenül is tagolunk valamelyest, úgyhogy számomra teljesen érthető, hogy ha ő ejtésben kicsit "különmondja", akkor írásban is így tesz. mia fenéért írna egybe egy ilyen hosszú izét, amikor tudja, hogy két külön szóból áll?... :-)

2021. ápr. 18. 02:36
 70/87 BringaManó ***** válasza:

#60: "Engem a toldalékok, ragok helytelen használata szokott még nagyon zavarni, különös tekintettel a -ba, -be; -ban, -ben keverésére. Mert ez nem csak helyesírás, de beszélni sem tudnak normálisan, elég gyakran hallom élőben is, hogy pl. "ott van a dobozba"."

Nem keverik, hanem a ban/ben (vagyis inesszívuszi) értelemben az emberek többsége ba/be ragot használ. A másik irányban nem szokott előfordulni (kivéve persze a hiperkorrekciót, de az más tészta).

Ez a normális beszéd része. Ha így mondják, akkor ez a nyelv. A természetes nyelvhasználatra nincs előírás, nincsenek helyesmondási szabályok. Aki így mondja természetes beszédhelyzetben, annak ez az anyanyelve, és nagy balgaság őt ezért elítélni, vagy a nyelvhasználatára azt mondani, hogy hibás/helytelen/magyartalan/nem normális. Az emberek többségébe beleverték, hogy bizonyos nyelvi jelenségek helytelenek, kerülendők stb., de ez teljes tévút.

Az írás más. Arra vannak bizonyos "szabályok", amelyeket általában nem kell betartani, csak amennyire jólesik, amennyire hasznosnak tartod, amennyire képes vagy. Általában nincs szankció a helyesírási hibákra, de legalább az igaz, hogy van egy szabályzat, amelyhez képest meglehet ítélni, hogy valami helyes vagy hibás. (Bár ez még önmagában nem jelenti azt, hogy baj lenne, ha nem helyesn van írva valami. Ezt az adott helyzet függvényében lehet eldönteni.)

Namármost amikro a neten beszégletnek az emberek (mint mi itt most), az valahol akettő között – beszéd és az írás között – van, így erre fokozottan nem igaz, hogy helyesen/választékosan/precízen kéne írni, itt az is jó lehet, ha a beszédhez sokkal közelebbi módon írunk, pl. ba/be-vel.

(Ennek csak az a hátránya, hogy sokan belénk fognak kötni... :-((( )

#61: "na meg az otthon, itthon":

ez is helyesírás?.... :-o

2021. ápr. 18. 02:36
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!