Szerintetek a bootcamp-ek nem rombolják le kissé a diplomával rendelkezők (mérnökinformatikus, programtervező informatikus) presztízsét?
Nem rég végeztem mérnökinformatikus szakon, de akkora lélekölő dolog, amikor küldik nekem a bootcamp reklámoldalakat ismerőseim és mondják hogy "3 hónap alatt meg lehet tanulni azt amit te 7 szemeszter alatt tanultál" (3,5 év). Más diplomás is érzi mostanság ezt a kis társadalmi nyomást, azzal próbálnak beetetni hogy 3,5 évet a semmiért dolgoztál? Ti mit kezdtek ezzel?
Igazából nem értem ezt a sok indulatot a diplomások felé itt ezen az oldalon.
Lol ... Akkor neked nem egyetem hanem főiskola kell.
Hollandiában vannak úgy nevezett hogeschoolok, amik itthoni főiskoláknak felelnek meg.
Ott kifejezetten gyakorlati oktatás folyik. Pl.: Amikor oda jártam (Deverterbe, Saxion University of Applied Sciences) akkor egy épületben volt a Software Engineering és a nővérek oktatása is. Csak 1 félévet voltam.
Vagyis ott negyedévekben számolják a dologkat szóval 2 quarterben voltam.
Az tipik olyan mint egy bootcamp és ténylegesen technologiákat tanítanak és semmi matek nincs, fizika ... semmi.
Írd be a googlebe hogy Saxion Netherlands. Keresd ki a Software Engineering szakot és nézd meg a letölthető órarendet.
Az azért hagytam ott fél év után, mert semmit sem tanultunk az ég világon.
Volt valami nagyon lightos business órám, 2 is és kicsit tanítottak a szerverekről, IP cím számítás stb... meg programozásból igazából semmi terminológia csak neki ugrottunk a javának és programoztunk.
Nekem ez túl felületes volt, ezért mentem utána BMEre.
Szóval nyugodj meg. Létezik ilyen oktatás is, de az ott lévő diákokat nem jó szakembernek nevelik ki, hanem kinti cégekben adott pozíciókra.
Azaz nincs flexibilításuk hogy mit csinálhatnak, csak egy adott dologra specializálódnak és valószínűleg abba az irányba kell menniük.
Ugyan ez van a bootcampekkel is csak azok sokkal kevesebebt tanítanak és jobban specializálnak egy adott irányba és elveszik a lehetőséget hogy utána komolyabb dologkat csinálj mert beraknak egy kategóriába. Egy betanított segédmunkás kategóriába, amiből nehéz kilépni és esetleg olyan helyre menni ahol komplex problémákat oldanak meg és nem sablon hibákat.
Jó de például nálam ez a hajó elment. Nő vagyok, lassan középkorú és nem nappalis.
Nem is hinném, hogy valaha "komolyabb" pozíciót akarnék.
Ha valaki érettségi után megy, végülis miért ne menne egyetemre és ott nappalira...
Én is remélem, mert eléggé lenéző vagy, fennhordod az orrod.
Majd évek, ha még élünk, évtizedek múlva rá fogsz jönni dolgokra.
amúgy remélem leesett, hogy egyszerre több emberrel "veszekedtél" 😀
Amúgy meg leszarjuk, de tényleg mit szenvedsz a programozással, de tényleg ne hírdess itt tév eszméket.
Kell az algoritmikus gondolkodás.
Nekem már +10 év tapasztalatom van plusz az egyetem. Rengeteg nagy projekt tervezésében és fejlesztésében részt vettem. Mentoráltam stb.
De te biztos jobban tudod a 1-2 éves tanfolyammal, meg az 1 év estivel. 😀
Most nézem, hogy 2 db 4,5 pipás lehet, mert az egyik a BME-n, a másik az ELTE-n végzett...
Egyik ismerősöm szerint a programozás nem nagy kaland, kb. betanított munka és unalmas is kicsit egy idő után.
A többi a már előbb említett szövegeket mondja: ma már olyan library-k, framework-ök vannak, hogy nem az a kreatív szakma, mint régen. Már mindent megírt valaki, csak alkalmazni kell. Meghívni a library függvényét.
Ok, ti nappalit végeztetek. Nem is adok tanácsot olyannak, aki érettségi után áll, ténylegesen fiatal és van lehetősége nappalira menni.
De az átképzettek világában én vagyok jobban otthon.
Nekünk olyan képzés kell, ahol a lehető legfájdalommentesebben tanítják meg azokat a technológiákat, amellyel munkába állhatunk. Nekünk lehet, hogy az bőven elegendő. Ígyis izgibb, mint az, ahonnan jövünk.
Ha valakinek nem, az elvégzi az egyetemet később. Akkor már a progos tárgyak könnyebbek lesznek, legalábbis nálunk könnyebben megy azoknak, akik már fejlesztőként dolgoznak.
Egyébként úgy összehoználak Titeket, mindkettő 4,5 pipás a senior fejlesztő ismerőseimmel.
Lehet, hogy vérre mennétek.
De facebook csoportot is tudok, tudnék javasolni.
Milyen 4.5? 3.5 :D még számolás sem megy? 😅😅
Állok elébe. ...ha már neked nem sikerült értelmes érveket felhozni.
Jó, elnéztem, ezért most #mindmeghalunk.
Én meg a ti érveiteket nem érzem értelmesnek.
Ezzel szemben egy olyan csoporttársam, aki van vagy 40 és sok-sok-sok év tapasztalata van és minden zöldfülűnek ő segít, azt mondja, hogy a Codecool-os jobban teljesít interjúkon (rengeteg interjút vezényelt már le az arc), a többi sok-sok év tapasztalatos itthagyja az egészet vagy csak a papírért marad... Nos, ezek mindent elsöprő érvek.
Az is, hogy az objektumelvű programozás nevű tárgy gyakorlatai 2/3 részben táblásak (w.t.f), ahol lényegében matekosan írjuk le, mit kellene csinálnia a programnak, de amúgy nem is helyesen... Majd korábban a sulit otthagyó és most estin újrakezdő csoporttárs meséli, hogy régen matekosan levezették az algoritmusokat, bizonyították a helyességét és ez a baromság ennek a maradványa... Minden tanár máshogy írja le amúgy ezeket a matekos baromságokat...
1/3 rész tényleg géptermi, ahol a tanár a kivetítővel sem tud bánni és a fejlesztőeszközt sem tudja megnyitni, másik tanár kódját mutogatja miközben maga is azon gondolkozik, hogy most akkor mi van...
Konkrétan OOP-ből semmi értelmeset nem tanultam, végig az autodidakta felszedett tudásomból éltem... Ezért megéri diákhitelt felvenni az amúgy nem kicsi tandíjra.
Majd még ugyanez a tantárgy... Kiderül, hogy az előadásokon amúgy design pattern-ek is voltak.. Az előadásokon. Mialatt a gyakorlatokon a tanár által kitalált, szintén matekos-maradvány fura class-okat kell írni fájlbeolvasáshoz, olyanokat, amiktől, aki már fejlesztőként dolgozik, annak a szőr feláll a hátán. Közben egybetűs változónevek, 0 naming convention, undorító kód.
Ja persze a design pattern-ek is magyarítva - hol használják ezeket így?
Szánalom, de még annál is sokkal rosszabb....
Aki 18, de ma már az évvesztesség, nulladik stb-k miatt inkább 19 évesen leérettségizik és programozó akar lenni, az menjen proginfóra vagy mérnökinfóra nappalira. Belefér és mégis könnyebb lesz neki. De hajtania kell magát a kötelező tananyagon túl is, mert az egyetem önmagában semmit se ér.
Viszont aki heti 45 óra munka mellett dönt az átképzés mellett, az igenis tanuljon meg egy modern nyelvet, hozzá egy modern keretrendszert, tudjon összerakni egy komplett alkalmazást adatbázissal (ehhez normálformák stb alap-alap-alapszinten), tudjon egyszerű SQL-lekérdezéseket írni és ennyi.
Ha esetleg unalmassá válik számára, átképi magát megint vagy mehet akkor egyetemre (de csak a papírért éri meg, semmi másért...)
Az is köztudott, hogy a cégek egyre kisebb hányada várja el a diplomát.
Na vajon miért? :'D
Hogyan tudnálak összehozni az ismerőseimmel?
Idézek egy írásból, remélem, eléggé anonim így is:
"Ha már fejlesztői szakirány akkor itt fejlesztést is kellene tanulni. A modellező meg lehetne a matekos, arra is szükség van, de jó eséllyel akik pl nyelveket satöbbit terveznek, azok nem itthon fogják csinálni, szerintem ez a kisebb mennyiségű tanuló. Nem véletlen nyom le sokszor egy friss eltést egy fiss codecoolos felvételi interjún. Szóval aki itt akar megtanulni programozni, az nem fog"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!