Rendkívül fegyelmezetlenek nálunk az emberek, rengetegen kirándulgatnak, kijárogatnak annak ellenére, hogy ez most veszélyes. Ti is reménykedtek, hogy ma Orbán Viktor miniszterelnök Úr végre kőkemény korlátozást vezet be?
Az én szubjektív vélemény a témáról az, hogy a mai világban lehetetlen olyan korlátozó intézkedéseket bevezetni, amely közreműködésével megállítható/lassítható lenne a járvány. Számtalan országban kijárási tilalom van bevezetve, a vírus mégis végigszaladt az emberiségen. De vegyük a legdurvább példát: Ott van India! Kijárási tilalom van érvényben, melynek megszegőit fizikális bántalmazással büntetik, ennek ellenére mégis tömegesen jelen vannak az utcán. Európában értelemszerűen nem megengedett ez a fajta intézkedésmód, ezért rengeteg ember megszegné. Olaszországban is megszegték, Ausztriában is, stb.... Nyilvánvaló, hogy a magyarok nem lennének különbek. A cigányságról nem is beszélve.
Én inkább azt gondolom, hogy ide más intézkedésekre van szükség, ugyanis nem a járvány megállítása a cél (hiszen ez kivitelezhetetlen), hanem a halálozások megszüntetése. Felsorolok néhányat amelyet én bevezetnék:
1. Valamennyi 65 év feletti, illetve krónikus megbetegedésben szenvedő ember számára, valamint olyan személyek számára akik az említett veszélyeztetett csoportba tartozó egyénekkel él egy fedél alatt, kijárási tilalmat rendelnék el
2. Nyilvános helyeken (beleértve köztereket is) mindenki számára kötelezővé tenném a maszkviselést - (szakemberek bizonyították, hogy a maszk nyújt megfelelő védelmet a vírus ellen)
3. Felkérném minden település önkormányzatát, hogy segítsék az egyedül élő nyugdíjas/krónikus megbetegedésben szenvedő személyeket ingyenes élelmiszer- és egyéb létszükségletet biztosító csomagok támogatásával.
4. Felszólítanám a Rendőrséget és a Magyar Honvédséget, valamint a Magyar Polgárőri szolgálatot, hogy a lehető legnagyobb számú embererővel ügyeljenek a szabályok betartatására
5. A szabályszegőkre külön büntetést szabnék ki: A kijárási tilalmat megszegőket elszállíttatnám büntetésként a járványügyi korlátozások megszüntetéséig erre alkalmas elkülönített intézményekbe (lehet ez börtön vagy kórház izolált része)
A maszk viselés megszegőire: 100.000 HUF pénzbírsággal sújtanám.
Azt gondolom, hogy ezekkel az intézkedésekkel megelőzhető lenne, mert senkinek nem érne ennyit. Csak tényleg nagyon fontos, hogy majdnem minden sarkon rendőr/katona/biztonsági őr álljon.
Abba gondoljatok bele, hogy nem véletlen, hogy nagyon kevés országban rendeltek el tényleges kijárási tilalmat. Pedig milyen egyszerűnek tűnik, csak egy döntés a kormányok részéről, és máris be vannak tiltva a séták, kirándulások, piknikek. És mégis, tényleges tilalmat (amikor a lakhelyen történő séták is tiltva vannak 0-24-ben) csak az a néhány ország vezetett be, ahol már összeomlott, vagy az összeomlás szélén állt az egészségügy, mint Európában Olaszországban vagy Spanyolországban.
Ausztriában, Németországban és sok más országban hiába volt rengeteg beteg, sétálni ott is ki szabadott menni, teljes tilalom soha nem volt.
Ez nem véletlen - egyrészt, a cél nem a vírus eltüntetése, hanem lassítása, és mivel az oltásra még sokat kell várni, valószínűleg a nyájimmunitás lesz az, ami véget vet a járványnak (persze kell az oltás, mert
később újabb hullámok jöhetnek). Ehhez pedig szükség van arra, hogy az emberek bizonyos %-a megfertőződjön. Igen, lehetőleg ne azok, akik bele is halnának, de az már tényleg az egyén felelőssége, hogy aki idős, beteg, az ne bandázzon, ne járkáljon ki feleslegesen. De az, hogy egy 30-as házaspár elmegy kirándulni a 2 gyerekével, az egyrészt nem jelent túl nagy kockázatot senkire, de még ha el is kapnák, valószínűleg semmi komoly bajuk nem lenne tőle (igen, tudom hogy fiatalok is haltak meg, de VALÓSZÍNŰLEG semmi komoly nem lenne), viszont egy lépést jelentene a nyájimmunitás felé. Ha mindenki bezárkózik a szabadidejében, a vírus akkor is itt lesz köztünk, mert milliók járnak boltba és dolgozni. Ha a kijárási tilalom miatt sokan bezárkóznak, majd a feloldáskor újra kiözönlenek az utcára, a vírus akkor is ott lesz, és bizony tarolhat, akármikor oldják fel a tilalmat. Ezért jobb, ha lassan, fokozatosan, de egyre több ember fertőződik meg.
A másik, nem elhanyagolható szempont: lehet, hogy sokan közületek jól tűrnétek, ha hetekre bezárnának titeket a lakásotokba, de rengetegen meg nagyon rosszul tűrnék. És most nem arról beszélek, hogy nyafog a kisgyerek, hogy nem rollerezhet, vagy lázad a kamasz, hogy nem lóghat a haverokkal. Itt komoly problémákról beszélek, pl. a depressziósokról, akiknek esetleg az életben maradáshoz kell a napi séta, napfény; vagy az autista gyerekekről, akik dühöngenek, törnek-zúznak, ha nincs meg a napi rutin, benne a sétával; és még lehetne folytatni a sort.
De elég csak egyszerű, nyilvánvaló problémák nélküli családokra gondolunk. Nem mindenkinek adatik meg a kert, de még az erkély sem; sok család van, ahol kb. 30 nm-en élnek 4-en, 2 kisgyerekkel. Laktam egyszobás kis garzonban, és a társasházban bizony sok gyerekes család is lakott ugyanilyen kis lakásban. Ezek a családok amúgy is általában a kevésbé tehetősebbek közül kerülnek ki, most sokan elvesztették, elvesztik a munkájukat, nincs bevétel, a gyerekek otthon vannak, mindenki feszült, ideges, és még csak arra sem lenne lehetőség, hogy kimenjenek az utcára kiereszteni a gőzt, vagy a gyerekek levezessék a fölös energiákat egy parkban. Nem, hetekre összezárva kellene élniük azon a 30 nm-en. Ezt sokan alábecsülik, de biztos, hogy lennének ebből családi tragédiák, bántalmazások.
Az embereknek egyszerűen szükségük van arra, hogy néha kimehessenek a szabadba, főleg ilyen jó időben, és ne bent kuksoljanak hetekig. Ez egészségtelen is, és a pszichének sem tesz jót, enyhén szólva... Az zavar a legjobban, mikor olyan emberek követelik a kijárási tilalmat, akik udvaros, kertes családi házban élnek, és az egész napot szabad ég alatt töltik, még ha a kerítésen belül is... Vajon akkor is ezt követelnék, ha ők laknának 4-en 30 nm-en, egy erkély nélküli kis lakásban?
Egyszóval, a kormányok pontosan tudják, hogy nem lehet hetekre bezárni az országot. És azt is pontosan tudják, hogy ez az áldozatok, fertőzöttek számában nem jelentene számottevő változást, mert a fertőzések legnagyobb százaléka a boltban, munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön történik, ezek pedig a tilalom alatt is működnének. Ehhez képest szinte elhanyagolható, hogy egy fűben piknikező család mennyit tesz hozzá ehhez, és szerintem nem lenne jó döntés emiatt büntetni azokat is, akik tényleg fegyelmezetten, egymást nem veszélyeztetve, másokat elkerülve csak sétálni szeretnének lemenni (mert sokan vannak ilyenek is).
Ettől függetlenül húsvétra szerintem is szigorítani kellene, pl. a saját települését ne hagyhassa el senki, már ezzel sokat tennének a felesleges rokonlátogatások csökkentéséért.
De a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a jelenlegi korlátozások maradnának, de többet ellenőriznének, büntetnének, hogy tényleg ne merjenek csoportosulni az emberek. A minap láttam a lakótelepünkön, hogy 6 hasonló korú kamaszgyerek focizott egy nyilvános pályán, kétlem, hogy egy háztartásban élnek :), és lassan, poroszkálva (tehát sehova nem sietve) elhajtott mellettük egy rendőrautó. Semmi nem történt, még csak ki se szóltak a rendőrök az ablakon, hogy srácok, ezt azért nem kéne.
Szóval szerintem jók lennének a mostani korlátozások, csak szigorúbban be is kellene tartatni az emberekkel.
Az egyéni, vagy szűk családos napi sétákat viszont ne vegyék el! Egyes balkáni országokban pl. különböző időkben mehetnek ki a különböző korú emberek (mint nálunk bolbta), van 3-4 sáv. A teljes tilalomnál ez is jobb, így mindenkinek biztosított a séta, de nincs annyi ember egyszerre az utcákon.
31. Nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani! By Fülig Jimmy...
:-DDD
Én csak abban reménykedem, ahogy a felettem lévő is említette, hogy a város/falu határokat az ünnepek idejére lezárják.
Most a jó idő rengeteg embert csábítana ki túrázni illetve rokonlátogatásra is. Ezt mindenképp meg kell lépni mert máskülönben gyászos Húsvétban lesz részünk
Gyászos húsvét.
Esküszöm ti nem vagytok épek.
Mi is voltunk túrázni múlthéten, 4-en. Egyrészt direkt olyan helyet kerestünk, ahol 6 óra alatt egy családdal találkoztunk, velük is jó nagy ívben kikerültük egymást, másrészt kollégák vagyunk és egy irodában ülünk mindannyian, így nem oszt, nem szoroz, hogy közösen kirándulunk-e vagy sem.
Ránézésre sokan felelőtlennek titulálhatnának ezen döntésünk miatt, ugyanakkor ha ezt a körítést mögé teszem, már nem is annyira az.
Olyan emberekkel abszolút kerüljük a kontaktot, akikkel nem találkozunk kényszerűen mindennap. Még a szomszédban élő barátainkkal sem találkozunk, a családjainkat pedig 1,5 hónapja nem láttuk és nem is fogjuk, amíg ez le nem cseng. Szóval attól, hogy valaki igényt tart a friss levegőre és egy sétára, még nem lesz felelőtlen ember. Attól igen, hogy nem képes erre olyan helyet találni, ahol nincsenek sokan.
29-es, tudod van akiknek fontosak a szüleik, nagyszüleik, még akkor is, ha 80 vagy 80+ évesek, még akkor is, ha már csak pár évet lehetnek velünk.
Neked nincs nagyanyád, nagyapád?
Fontos a gazdaság, fontos a pénz, igen. De az emberélet sokkal fontosabb.
Panelban élve nem értem, hogy miben más az ablakon túli levegő és napfény, mint az, ami bejön/besüt a szobába. Komolyan mondom, hogy ha az emberektől annyit nem lehet kérni/elvárni, hogy maradjanak otthon, akkor pusztuljon az emberiség, mert egy hányadék faj vagyunk.
A másik meg az, 32 vagyok, magas vérnyomásom van, ami ugye "súlyosbító". Na de nehogy már az önkormányzat etessen engem májkrémmel, mint valami hörcsögöt, mikor pár milliós megtakarításom van, és emberi kaját is tudok enni.
Januári EKG-m, ultrahangom van, hogy rendesen be van állítva a gyógyszerem, és a szívem tök jól működik. Itthonról dolgozom, heti egyszer megyek le a boltba, ami 5 percre van, 15 percnél nem töltök ott többet. Úgy ugrálok el a sok bamba paraszt elől, mint valami balerina, még engem néz meg, hogy miért ciccegek, mikor a leheletét a nyakamon érzem. Van, aki nem tudja a sétálgatását feladni, helyette én maradjak otthon, mint valami nyomorék? A heti egy bevásárlásomat bízzam az önkormányzatra, mert vannak, akik úgy alapítottak családot, hogy amúgy nem is bírnak együtt élni azokkal az emberekkel? Komolyan, az elődeink röhögnének rajtunk, hogy frisssssss levegő meg napocska miatt öljük meg magunkat és egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!