Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Tetszenek a fotóim? Tanácsokat...

Tetszenek a fotóim? Tanácsokat kérnék miben kell fejlődnöm?

Figyelt kérdés
képek megtalálhatók a facebookon a Berecz Roland Photography oldalon.
2013. nov. 1. 18:41
 71/97 anonim ***** válasza:
Egyébként meg a kérdezőnek tudod miért nem lehet segíteni? Mert nem is lehet hol kezdeni, annyira nem tudja az alapokat sem. Itt sok hozzászólónak az a gondja a kérdezővel ha nem tűnt volna fel, hogy még arra sem vette a fáradságot hogy elolvasson pár könyvet a témáról. Ez látszik, mert különben nem lettek volna benne a fotóiban azon hibák tömkelege, amitől értékelhetetlen szinte az egész. És megbocsáss már de szerintem nem kell hozzá nagy leleményesség hogy ha valamit jól akarok csinálni elmegyek a könyvesboltba és veszek pár szakkönyvet.
2013. nov. 4. 12:17
 72/97 anonim ***** válasza:

Nem kaptam fel a vizet, ne érts félre (bár poénból sem szoktam senkit agyonverni). Na mindegy. Én értem, hogy sokan azt hiszik, hogy hirtelen fotósok lettek, de ahogy az x-faktorban sem lesznek vetélytársai a tehetségtelenek annak, aki tud énekelni, úgy a profi fotósnak sem ezek az amatőrök lesznek a vetélytársai. Aki ilyeneket kér fel fotózni, az hidd el, nem akarja megfizetni a profit.

Egyébként van ebben egy olyan is, hogy megkapja/veszi az első tükrös gépet, észreveszi, hogy mennyivel jobb képeket lehet vele csinálni, mint egy 20 ezres kompakttal, és rögtön azt gondolja, hogy "hú, de jó vagyok".

Szinte minden területen így van ez, hogy amíg nem tudsz róla semmit, azt hiszed, jó vagy. Aztán jobb esetben elkezdesz utánanézni, egyre többet tanulsz, és egyre inkább rájössz, hogy nem vagy jó. Majd a kérdező is el fog jutni idáig, ha veszi a fáradságot, és tanul a fotózásról.

Igen, ebben igazat adok neked, hogy olvasnia kell a témáról, bár sok embernek nehéz az elméletet átültetni a gyakorlatba. Én is így voltam vele. Hiába olvastam, addig nem fogtam fel rendesen, amíg meg nem lettem a gépem, és nem próbáltam ki.

Na, mindegy. Azt akartam mondani, hogy alapjaiban egyetértünk, de a profik időnként segíthetnék a kezdőt, nem csak leszólni kellene. Attól még nem fogja tőle elvenni a pénzes melót, mert aki meg akarja fizetni a profit, az nem egy gimist fog megbízni helyette, mert az photographynak hívja magát.

2013. nov. 4. 13:25
 73/97 anonim ***** válasza:

Teljesen igazad van, nemcsak ebben a szakmában, hanem szerintem az élet minden területén a tapasztaltak a szorgalmat, akaratot és a szerénységet díjazzák elsősorban.

Mint mindenhol itt is van szamárlétra, úgyhogy sok sikert és jó tanulást mindenkinek! :) Nekem is, mert mindig van hová fejlődni.

2013. nov. 4. 15:13
 74/97 anonim ***** válasza:

Lehet oltani a (valóban) fotósokat, de amíg a "nikonos hölgy" nem ad számlát, nem fizet adót, torrentezett szoftverekkel "dolgozik" addig nincs alapja. Igen lehet százezer alatt is esküvőt fotózni, alkalmatlan felszereléssel, szaktudás és szakképesítés nélkül, feketén, illegális szoftverek használatával stb...

Én is tudok feketén gázolajat 150Ft/L áron, de ettől még nem az lesz a mérvadó.

2013. nov. 4. 15:40
 75/97 anonim ***** válasza:

Jó, persze. A gazdasági oldala megint más kérdés, én most csak a tudást néztem.

Éppen ez a valódi fotós előnye, hogy megfelelő a felszerelése, tudja, mit hogyan kell. Ezzel nem fog versenyezni a nikonos hölgy. Ezért mondtam, hogy akinek minőség kell, és a fotós ezt tudja nyújtani, az a profihoz megy, nem a nikonos hölgyhöz. Aki meg beéri a sima kattintgatással, az nem fogja megfizetni a profit.

Sokan azt hiszik, hogy az esküvőfotózás egyszerű, csak odamegy a belépő tükrössel, aztán minden jó lesz, pedig az egy nagyon kemény szakma.

2013. nov. 4. 15:49
 76/97 anonim válasza:

Na most meg lehet kövezni, mert az én esküvőmet is egy beépített vakuval rendelkező canonos fiú fényképezte. Illegális szoftverekkel lett kiszerkesztve.

Az én nikonomon jobb objektív van, mint az ő gépén volt. De akkor is őt kértük.

Tudod mennyibe került?

0 azaz nulla forintba. (ez áfával is ennyi)

Nekünk ennyi volt rá. És nagyon meg vagyunk elégedve. (Mai napig bánnám, ha kiadtunk volna érte 200ezret)

A szüleim esküvőjét profi fényképezte. Megfizették, jól ment nekik. Ők még egy színes képet is kaptak a négy fekete-fehér mellé.

(Kezdjük elfeledni, hogy nemrég még máshol volt a mérce. Megszaladtak az igények.)

A jogdíjakkal ugyanez van. Ha nem lehetne a PS-t leTorrentezni, akkor ezek a torrentezők meg k@rvára Gimp-et használnának, mert nem költenének százezreket a PS-re

2013. nov. 4. 20:40
 77/97 A kérdező kommentje:
Na tisztázzuk azt hogy az én hosszu teleobjektivem ami miatt elajulnak az emberek az egy 18-55 mmes macro objektív.nekem nem az a célom hogy maszek módon ismerősöknek esküvőfotózzak,hanem (most jon amit nagyon nagykepunek fogtok tartani pedig nem azert mondom) hogy egy nemzetközileg elismert máté bence színvonalú fotós legyek. Persze ha penzert vki felajalja hogy eskuvofotozzak neki,akkor termeszetesen elfogadom.de nem az a cel h ebbol megeljek.amugy most nem parasztsagbol mondom de tenyleg kivancsi lennek nehany fototokra.
2013. nov. 4. 21:39
 78/97 A kérdező kommentje:
Mik ezek a ps programok amugy amik szazezresek?
2013. nov. 4. 21:45
 79/97 anonim válasza:

"lényegében mindenki leoltotta, de tanácsot nem adtatok, pedig ő azt kért"

Szerintem meg kapott tanácsot nagyon is sokat. Már az első oldalon is 4 válaszban 6 tanács volt. (Csak a legtöbbhöz nem fűlik a foga, vagy nem tudja felfogni)

További oldalakon meg még többtucat segítőkész tanács érkezett.

A 73%-os válaszoló teljesen jogosan akadt ki, mert a kérdező egy kis pöts, aki cseszik arra, ha segítenek neki olyanok, akik 10000x többet tudnak a fényképezésről, mint ő.

Amúgy meg más is már ütött meg lágyabb hangot, pl.: a #64 válasznál, aki megkísérelt a jó képekre összpontosítani.

Utána is érkeztek észrevételek, tanácsok.

Viszont ha valakinek rosszak a képei, akkor nagyon is jól jön, ha megmutatják mi a rossz benne.

A 73%-os időt és fáradtságot nem kímélve pontosan rámutatott sokra. Példákat is hozván.

Ebből igen is lehet tanulni!

És hogy a kérdésre is választ adjak:

Nem. Nem tetszenek.

Azoknak van igazuk, akik azt javasolják, hogy töröld a képeid 95%-át. És ahol a maradék 5% van, oda se írd ki a photography-t.

Tanácsom pedig: vegyél vissza az arcodból is 95%-ot.

2013. nov. 4. 23:24
 80/97 anonim ***** válasza:

A 20:40-es hozzászólásra reagálnék: alapból itt nem profi fotósokon van a hangsúly, mert azok nyilván már kialakítottak egy hátteret, már olyan körökben mozognak ahol tuti van munka.

Inkább a haladó amatőröknek nincs lehetőségük sok esetben, akik pár tízezer forintért szívesen elvállalnának esküvő fotózást. Az ár nem lenne túl durva, 30-40ezer forint nem nagy tétel egy esküvő teljes kiadásához képest, és ők már minőségi, igazán jó fotókat tudnának készíteni. De ahogy nálatok is, minden ismerettségi körben akad legalább 5 olyan ember akinek van DSLR, ingyen elvállalja, viszont nincs meg a kellő felszerelése és tudása egy igazán jó eskövőfotózáshoz.

Mert ahogy fentebb írták valóban az egyik, ha nem a legnehezebb műfaj!

Szóval ha egy kezdő tudná hogy az esküvőfotózás mennyire nehéz és mekkora felelősség és inkább azt mondaná bocsi, de így nem merem vállalni hogy nincs meg hozzá a kellő felszerelésem, így az ifjú pár is kénytelen lenne tovább keresgélni, a haladó amatőr fotósoknak is teret engednének, és az ár sem lenne túl magas. Aki meg kezdő, az tudna gyakorolni az esküvőn magánszorgalomból.

Én persze megértem hogy tetszenek a képek, és örülök is neki ha elégedettek vagytok vele.

Viszont amit sajnálok az az, hogy manapság ezzel az iszonyatos technikai fejlettséggel mindenről minden eszközzel tudunk fényképet készíteni, és csak az számít hogy éles legyen a kép. Hozzá vagyunk szokva a mobilokkal, tablettel, pici kompakt géppel készült fotókhoz, nagy mélységélesség, mindegy hogy van beállítva, lényeg hogy éles, akkor már jó a kép. Régen a filmes világban még igazán szép fotókat lehetett készíteni. Akkor még nem volt luxus a nagy fényerejű objektív! A Pentax megfizethető áron gyártott 2-es, 1.7, sőt 1.4-es objektíveket. Csak manapság van ez a Nikon-Canon marketingháború, meg a kitolás az emberekkel, hogy adnak "nagylelkűen" a váz mellé egy 4-5.6-os fényerejű játékobjektívet, a normálisokért meg elkérnek 300-400 ezer forintot.

2013. nov. 5. 00:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!