Tetszenek a fotóim? Tanácsokat kérnék miben kell fejlődnöm?
Na és ha van a lájkolók között profi fotós, akkor mi van? Mit jelent az számodra? Egyáltalán, mit jelent a lájkolás? Már úgy értem, szakmai szempontból. Bár ha 14 éves vagy, akkor ezt még úgysem érted, akkor még talán tényleg elég, ha lájkolgatnak.
Mellesleg nem véletlenül írtam, hogy attól, hogy van egy dslr-ed egy kitobival, nem leszel fotós. Húsz év alatt sem. Akkor sem, ha ráírod a képekre a nevedet.
Csak pár példa:
A fókusz miért pont ott van, ahol? Mit próbálsz megmutatni vele? Célszerű a szemre helyezni az élességet, hacsak nincs valami komoly okod rá, hogy máshol legyen. Én itt nem látok.
---
Ezeken a képeken mi látható? Gondolom, szerinted egy madár. Szerintem viszont mindenféle ágak kesze-kuszasága, mögöttük valahol egy egész kicsi madárral. Ha a madár a téma, töltse ki jobban a teret, és ne legyen eltakarva mindenfélével. És az ágak ne legyenek ugyanolyan élesek, mint a madár, mert teljesen szétverik a képet.
---
Ez miért ilyen sötét? Mi a célja, hogy a világos árnyalatokat ilyen durván elkerülöd?
---
Ez megint micsoda? Ha madár, miért ilyen kicsi (és miért van ilyen egészen középre szerkesztve)? Ha a kerti bútorokat akartaqd lefotózni, akkor jelzem, bemozdult, meg beleszállt egy madár a képbe.
---
Ez meg kicsit alexpós, nem? Vagy direkt akartad ilyenre? Miért? Nagy fekete maszat.
Lehet, hogy már van 55 lájk a fényképeiden, de ez nem jelenti azt, hogy jók. Ne sértődj meg, a kritika nem azért van, hogy bántson, hanem hogy tanulhass belőle.
Keress egy madaras képet a neten, ami tetszik. Tedd mellé a sajátodat, és nézd meg a különbséget. Próbálj rájönni, hogyan lehetne olyat készíteni, mint a másik. Csináld ugyanezt az éjszakaival, a makróval, stb.
És olvass. Rengeteget. És kicsit vedd visszább az egódat - nem baj, ha van önbizalmad, de ha túlzásba viszed, csak magadat járatod le.
Van köztük egy-egy érdekes, de a többség felejtős. Sokszor belelóg valami a képbe, nem teljesen eldönthető, mit is szerettél volna fotózni, mintha nem lenne éles némelyik.
Szelektálj jobban. Még a profiknál is kicsi az arány a jó és rossz képek között, kezdőknél meg még inkább.
A Photography megnevezést eltűntetném, mert ez még bőven nem photography kategória. Hívd az oldalt X.Y. fényképei-nek, vagy valami hasonlónak.
Engem szintén nagyon zavart, hogy minden képre odabiggyesztetted a nevedet. Felesleges. Egyből odavándolrol az ember tekintete, és nem a fotót nézi.
Még egy dolog, inkább számodra, mint a fényképekkel kapcsolatban: a kritikát el kell fogadni, magadban átrágni és hasznosítani belőle, amit kell. Ne kezdj el magyarázkodni és kifogásokat keresni, mert csak rosszabb lesz. Mindegy, milyen géppel csináltad vagy hány éves vagy. Kitetted a képeket, véleményt kértél, innentől el kell viselni, ami jön.
Hidd el, a legtöbben nem azért kritizálnak, mert bántani akarnak. Fiatal vagy még, tanulj sokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!