Öngyilkosságkor mi zajlik le az ember fejében?
Szerintem az öngyilkosok nem gyenge emberek, a teteikre komoly indokuk van. Súlyos betegek, elvesztetek egy szeretett családtagot aki nem lehet pótolni, komoly anyagi próblémáik vannak ami miatt utcára kerülhetnek.
Egyszerűen a próblémák elő az egyetlen menekülés az öngyilkoság, megkönnyebbűlnek tőle.
ma 21:38
Megfigyelhető, hogy valahányszor öngyilkosok kerülnek szóba, megjelenik mindig egy csomó gyűlölködő, leckéztető, nagyszájú ember, akik úgy gondolják, sürgős feladat rúgni egyet az öngyilkosokba, ezekbe a nyilvánvalóan veszélyes és elvetemült emberekbe.
Persze nem az öngyilkosság az egyetlen ilyen téma. Még két olyan téma van, ami vonzani szokta az efféle lekezelő, ledorongoló, erőszakos hozzászólásokat: a munkanélküliek és a hajléktalanok. Általában ez az erőszakos embertípus ilyenkor nem mulasztja el kifejteni, hogy csakis az munkanélküli, aki lusta, és csakis az hajléktalan, aki megérdemli (pl. mert iszik).
Én azt hiszem, hogy emögött egy önmegnyugtatás van. Abban akarnak hinni, hogy a világ igazságos hely: csak az lesz szerencsétlen, aki ezt megérdemli, ezért aki szerencsétlen helyzetbe került, az gonosz ember és szabad utálni. Ebben az emberek azért szeretnek hinni, mert bíznak abban, hogy akkor ők - mivel ők persze "jó emberek" - sohasem kerülnek hasonló helyzetbe.
Bárkiből lehet öngyilkos. Vannak rá hajlamosító tényezők, és ellene védő tényezők is, de kisebb esélye mindenkinek van rá. Már emlegettem a beszűkült tudatállapotot. Tulajdonképpen bárkivel előfordulhat. Ahogy a depresszió is. Ezek a jelenségek nincsenek tekintettel az ember "érdemeire".
Ebbe a legtöbben persze nem szeretnek belegondolni. Abba a fikcióba kapaszkodnak, hogy a világ "igazságos hely", és ezért pl. aki öngyilkos, azt nem is lehet sajnálni, mert "úgysem volt normális". Ezzel azt üzenik maguknak, hogy velük ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen ők normálisak. Vagy: "sose leszek munkanélküli, mert csak a lusták munkanélküliek, én meg nem vagyok lusta." Vagy: "sose leszek hajléktalan, mert csak a részeg disznók hajléktalanok, én pedig nem vagyok az". Az ilyen "elméleteket" általában az első létszámleépítés vagy törlesztőrészlet-emelés szokta megingatni.
Én is gondoltam már rá
sőt öngy-vel kapcsolatos oldalakat is nézegettem
de letettem az öngy-ről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!