Akkor most a szénhidráttól hízunk, vagy a zsírtól?
lassan és biztosan kezdek áttérni a vegán, gluténmentes életmódra, így sokat olvasok a témában. a legtöbb vegán arra esküszik, hogy a szénhidrát az jó, az kell, attól nem hízunk, abból együnk a legtöbbet, éljen a banán. viszont máshol meg azt olvasom, hogy pont a (nagy mennyiségű) szénhidráttól hízunk és nem a zsírtól.
Mi az igazság?
Nyilván semmiből sem kell túlzottan nagy mennyiséget fogyasztani, de erre a kérdésre mi a válasz?
1. Az eszkimók átlagéletkora 30 év, marha egészségesebb. A leghosszabb ideig a vegán/vegetáriánus törzsek, népek élnek.
2. A ketogén diéta egy epilepsziások számára kifejlesztett terápiás módszer, egészséges embernek nemcsak hogy nem tesz jót de hosszútávon szívelégtelenséghez vezethet jó eséllyel.
3. Pontosan a ketózis az a terhelő folyamat, ami végbemegy ha szénhidrát helyett zsírból kell energiát nyerni. Különösen a májat, vesét, szívet terheli meg. Minden, csak nem ajánlott...
Az "eszkimós" vagyok.
Ja igen kicsit elhamarkodottan írtam. Úgy értettem, hogy akik elszigeteltebben élnek kisebb szigeteken, ott igen magas az átlag életkor. Kifejtették, hogy 1-2 marék összetett szénhidrátot fogyasztanak rizs vagy egyéb gabonaféléből, a többi ételük a magvak, kis gyümölcs, zöldségek..tipikusan azok az élelmiszerek, amit mindenhol szajkóznak manapság, hogy mit kellene enni, gondolom nem véletlen. Az eszkimókat példaként akartam felhozni, hogy semmi szénhidrátot nem esznek és ketózisban van a szervezetük, ami alapján az agyi funkciók is a ketontestekből működnek, nem pedig glükózból.
Igen, kék zónáknak hívják, de nem, nem vegán törzsek lakják... igaz, hogy 90%-ban növényi étrendűek, de hébe hóba megeazik a húst... csak ők nem tudnak nagyüzemileg állatot tartani, így megbecsülik és nem vágnak minden napra egy csirkét.
Ezt csak a veganok szeretik szajkózni, hogy ezeket a területeket veganok lakják, valójában ez csak vegan propaganda... és ezeket a területeket az adott területtel szimbiózisban élő emberek lakják, akik bizony hébe hóba azért esznek húst.
Na most a kedvetekért megnéztem az egyetemi könyvtrában, mit ír a fáma:
"Fehérjéből kell fedezni a napi energiaszükséglet mintegy 12%-át. EZ azt jelenti, hogy testtömegkilogrammonként legalább 1 g fehérjét kell fogyasztani naponta: 40% állati (pl. hús, tej, tojás), 60% növényi eredetű fehérje (pl. burgonya, rizs, hüvelyesek, kenyér). A felsorolt táplálékok természetesen nemcsak fehérjét tartalmaznak, de viszonylag magas a fehérjetartalmuk.
A napi energiaszükséglet legfeljebb 30%-át fedezhetik a táplálékban elfogyasztott zsírok. A növényi zsírok fogyasztása (olaj, margarin) egészségesebb, mint az állati zsíroké, mert az állati zsírokban található telített zsírsavak nagymértékű fogyasztása kedvezőtlen hatású. Arra is kell gondolni, hogy -különösön egyes disznóhúsokban - sok "rejtett" zsír is lehet, amit gyakran nem vezünk figyelembe, amikor a szervezetbe juttatott zsír mennyiségét felbecsüljük. A zsírtartalom szempontjából a halhús fogyasztása a legegészségesebb.
A napi energiaszükséglet 50-60%-át szénhidrátok fogyasztásával kell fedezni. Ehhez testtömegkilogrammonként 4-5 g szénhidrát felvétele szükséges. A finomított cukrok fogyasztását kerülni kell, az a helyes, ha a szénhidrát minél nagyobb része keményítő formájában jut a szervezetbe. Inkább gyümölcsöt, főzeléket, magas rosttartalmú, teljes kiörlésű gabonakészítményeket együnk, mint finomított gabonakészítményeke vagy cukorkát, csokoládét.
Felesleges ez a vita, főleg felesleges tanulmányokra, meg egyetemi zagyvaságokra hivatkozni...
Aki k8csit is járatosabb a témában az tudja, hogy a táplálkozás tudomány igen csak gyerekcipőben járó friss tudomány ág... ahány tanulmány születik 1-1étkezési szokás vagy csak tápanyag egészséges mivoltáról, annyit meg is cáfolnak...
Ha tudnák az "egyetemen" mit kell enni a tökéletes egészséghez akkor ott tartanánk, hogy meg tudnád venni a boltban a tökéletes ételt, ami olyan ízű amilyet éppen enni akarsz és mindent tartalmaz amire szükséged van...
Ez egyelőre scifi...
Úgyhogy marad a vita, meg a szarral dobálódzás a különböző táborok közt.
11:55 Hát azért ez nem így működik. Én az orvosi biológiai intézetben dolgozom és épp eleget tanultam, hogy ezeket értsem és átlássam. Ezt a könyvet csak azért kerestem meg, mert ebbe laikosok számára érthetően le van írva az egész biológia működése, de a google tudós otthonról is elérhető, akkor keress magadnak angol nyelvű cikkeket, ha abból neked érthetőbb. Ezek tények, viszont mint mindne ember más, a nekik szükséges táplálék is az. Ezek egy egészséges súlyú, normáls ember számára az ideális. Aki már egy kicsit is elhízott, annak nyilván ez nem jó, hisz az ne egyen annyi szénhidrátot. Rajtam furcsa mód sosem volt 1 deka felesleg sem és nem is magas a vérnyomásom.
De ilyen h.lyeséget kitalálni, hogy ez egy nagy androméda-köd, csak mert nem találták ki a egészséges ételt, ami egyben finom is, ez azért nevetséges.
Persze, mert pl rák, kagyló, kárász, marha, nyúl, kígyó... mind azonos hatással vannak ránk, mert mindben állati fehérje van... igen...
És persze az sem számít ők mit ettek életükben és mi van az ő húsukban...
Vagy hogy a növényt milyen földben termesztik.. milyen mérgekkel permetezik... mert az meg növény és kész...
Tanulj még egy kicsit, ha azt iszed, nem "androméda köd"...
Ahogy te is leírtad... ezek egy nem létező emberre egy orvosi statisztikára megadott adatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!