Mi az amiben kevés a szénhidrát?
160 grammos diétát próbálom tartani, a kalóriabázis alkalmazást letöltöttem. Imádom a kekszeket, édességet, kávét. Nagyon hamar megvan az a 160 g szénhidrát. 0% hozzáadott cukrosat veszek mindenből, de akkor is sok a szénhidrát. Zöldségen,húson kívül mi az amiben kevesebb szénhidrát?
Megőrülök már a zöldségektől. Nem is esik jól, csak eszem, egészséges tudom, de annyira nem esik jól. És éhes is maradok.
Normális dietetikus normális étkezési tervet ír, többféle ételTÍPUSSAL, nem 3 ételt ajánl, de azért vedd már a fáradtságot és nézz utána, mely ételtípusoknak alacsony a ch tartalma. Rengeteg IR diétával foglalkozó oldal, YT csatorna, blog stb. van, ahol konkrét receptek is vannak. Az is számít, hogy a glikémiás indexe is alacsony legyen (lassú felszívódású szénhidrát). Ha nem tudsz/akarsz főzni az baj, sajnos sokkal könnyebb úgy összeállítani az étrendet, hogy nem kész ételeket veszel, hanem te főzöl.
Főtt ételeknél a Kalóriabázis egészen jól kezeli a receptkészítést: új recept felvitele, minden hozzávalót hozzáadsz és a végén leméred az egész elkészült étel súlyát, pl. úgy, hogy előzetesen leméred a lábost, amiben készült vagy ha csak egy-két fős mennyiség akkor szedsz egy tányérnyit (méred) + a maradékot egy dobozba beleteszed (méred). Van ilyen tétel benne, hogy "Elpárolgás", ha olyat főzöl, aminek csökken a súlya a főzés során, és van olyan, hogy "Víz" ha olyat főzöl, ami vizet vesz fel, vagyis nő a súlya, az alkalmazás pedig pontosan kiszámítja 100 g tápértékét. Amikor eszel belőle leméred a súlyát.
Nulla ch-sok a húsok, halak. Ha már feldolgozott húskészítményről van szó (felvágott, májkrém, panírozott halrudacska stb.) ott szinte biztos lesz valamennyi ch tartalom.
Tojás ch tartalma majdnem nulla, rengetegféleképpen használható (rántotta, omlett, főtt tojásból tojáskrém, főtt tojás mint salátaösszetevő, omlett, frittata zöldségekkel stb.).
Zöldségek: millió és millió recept van a neten, nem állandóan nyers répát kell rágcsálni. Főzelékek, húsos ragulevesek, krémlevesek, még ha hagyományosan, liszttel is sűríted sokkal alacsonyabb lesz a ch tartalma mint egy tányér tésztának, de többféle lisztmentes sűrítési mód is létezik. Rakott zöldségek darált hússal, tetején kevés tejföl/sajt. Párolt zöldség (pl. vajon zöldfűszerekkel), tepsiben sült gyökérzöldségek, hagymafélék együtt sült csirkecombbal, zöldséges rizs/tojás, ezerféle saláta stb. Kalóriabázisban nézegesd melyik zöldségnek mennyi a ch értéke, preferáld az alacsony ch tartalmúakat.
Nem nézem most meg mindegyiket, de nézd meg a Kalóriabázisban, ezek is alacsony ch-sok: sajtok (feta és mozzarella laktatóbbá teszi a salátákat pl.), sajtkészítmények, joghurtok, túrók, cottage cheese, kefír stb.
Köret: barna rizst egyél fehér rizs helyett, annak a glikémiás indexe sokkal jobb, ugyanígy a quinoa, bulgur, köles stb., ezekből zöldségekkel, fetával nagyon finom saláták is készíthetők. Sajnos a köret mennyiségét is csökkenteni kell, felét cseréld le zöldségre.
Amiben liszt van annak lesz ch tartalma, nyilván, minél több liszt, annál magasabb ch. Nézd meg, melyik lisztnek alacsonyabb a ch értéke (valaki írta a mandulalisztet pl.) azt preferáld.
Kenyérféléknél, péksüteményeknél alapszabály, hogy minél magasabb a rost tartalma, annál jobban telít, annál kevesebbtől fogsz jól lakni (lásd rozskenyér vagy tk magvas kenyér) és annál lassabban szívódik fel, de sajnos ezeket drasztikusan vissza kell fogni, ugyanígy a péksütiket, kekszeket, chipseket, itt nagyon-nagyon sokat számít ha ezeket otthon el tudod készíteni ch szegény változatban.
Nézd meg melyik lisztnek alacsonyabb a ch-ja, azt használhatod helyettesítőként, de pl. egy lábos főzelékhez adott 2 evőkanálnyi liszt a habarásban/rántásban nem számít olyan sokat (bele kell számolni nyilván).
Gyümölcsöt is lehet enni, preferáld az alacsonyabb cukortartalmúakat, a rosttartalom miatt lassabban is szívódik fel a benne lévő cukor, másként is viselkedik, mint a hozzáadott cukor.
Zabpehely: annak ellenére, hogy viszonylag magas a ch tartalma jól használható, mivel a glikémiás indexe alacsony, kevés is elég belőle, laktat, jól variálható.
Mit hagytam ki?
Magvakat lehet enni, alacsony a ch-juk, de a zsírtartalmuk, így a kalóriatartalmuk magas, de ezeket is bele lehet keverni salátába, joghurtba/kefírbe zabpehellyel, gyümölccsel stb.
21:
"Normális dietetikus"
Csak az orvost nem az ember válogatja....
illetve max, ha fizetsz válogathatsz.
Az endokrinológusnak fizettem nem is keveset. Ugyanazt a nyomtatott táblázatot adta, mint a dietetikus. + felírt 3 havi Merckformint + Myo inozitolt.
"de azért vedd már a fáradtságot és nézz utána, mely ételtípusoknak alacsony a ch tartalma."
Miből gondolod, hogy nem ezt csinálom???
A kérdéssel is ez után keresek, természetesen a neten is megnéztem, de több oldal mást ír, ahogyan itt is valaki írta, hogy az olajos magvak jók, valaki meg azt hogy nem. Több szem többet lát alapon tettem fel a kérdést, hátha valakinek van még jól bevált ötlete...
Benne vagyok fb csoportokban is nem egyben... de már eléggé unom, ezért kerestem még tippeket.
Nem nem akarok főzni, hanem ha reggel 8-tól este 6-ig órám van 7-re érek haza, másnap előadást tartok,zh van azzal fogok foglalkozni (nem akkor állok neki, de arra készülök) és nem a csirkemellet fogom darabolni (írtam egy példát). Munkában este 8-ig vagyok, nem részletezném tovább.
A tészta azért nem felejtős. A teljes kiörlésűt is meg lehet enni néha túróval. Sokkal jobban szeretem az olasz konyhát, mint a rizst sajnos de sajnos ez most nem számít :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!