Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Droggal kapcsolatos kérdés....

Droggal kapcsolatos kérdés. írnátok véleményt? (a többi lent)

Figyelt kérdés

Elnézést, egyáltalán nem jó topicba írom ezt, de ugyebár nincs olyan hogy drogok topic, ezt a kategóriát pedig elég sokan olvassák, így gondoltam ide írom. :)

Nos, a lényeg, hogy 20 éves vagyok, egyetemista. Igazából én soha nem akartam ilyen dolgoknak a közelébe se menni, alkoholt sem ittam még soha ennyi idős létemre, nem is dohányzom vagy semmi hasonló. Van egy ismerősöm, aki nemrég kipróbálta a füvet. Úgy volt hogy csatlakozom hozzá, mert hát a fű mégsem annyira komoly dolog, 1x ki lehet próbálni az életeben, ennyi belefér. Sajnos nem jött össze a dolog, így a közös füvezésünk elmaradt. Ezek után pedig ez az ismerősöm előállt azzal, hogy kipróbálná az LSD-t. Elég megdöbbenten fogadtam a dolgot, nem hittem volna hogy ilyesmivel próbálkozna, ugyanis egyébként egy nagyon kedves és normális illetőről van szó.

A lényeg, hogy ebbe is be akarna engem vonni. A fűre még talán igent mondtam volna, de ez azért kicsit durva, és tanácstalan vagyok. Egyszeri alkalomról van szó, és mindketten vagyunk kellően érettek ahhoz, hogy ezt be is tartsuk. Kultúráltan csinálnánk, szépen összeülnénk egy este, és lenne mellettünk egy józan ismerős is a biztonság kedvéért. Tehát nem ilyen diszkó mögötti, igénytelen, összecsapott alkalomról beszélünk, hanem egy ésszel megtervezett estéről, kellő biztonságban.

Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom belemenjek-e. Természetesen ellenzem a drogokat, a világért sem válnék függővé vagy bármi hasonló. Egyszeri alkalom lenne, mindössze kipróbálnánk (ha már egyetemisták vagyunk :) ), és ennyi. De még így is elég durvának tűnik nekem a dolog, nem tudom érdemes-e belemennem. Az ismerősömet nem tudom róla lebeszélni, ő mindenképp ki szeretné próbálni. A kérdés hogy csatlakozzam-e hozzá ezen az estén.

Mi erről a véleményetek?

ui.: remélem a moderátoroknak nem fog szemet szúrni a kérdés, bízom benne hogy nem sértek ezzel közízlést vagy bármilyen szabályt az oldalon :)

2013. nov. 17. 09:35
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
56%

Pszichiáter vagyok. Két embert láttam egy darab LSD bélyegtől pszichotikusan kikötni a pszichiátrián. Ha van hajlamod pszichózisra, jó eséllyel kihozza, már egy alkalom is akár. És hogy kinek van hajlama, kinek nincs, az nincs a homlokára írva senkinek. Én nem vagyok egy szentlélek, de amit biztosan nem próbálnék ki, az az LSD.

És nagyon igaz, amit itt előttem írt valaki a visszatérő, későbbi flashbekről, amik általában nagyon rémisztőek.

Sok alkalmi szerhasználóval és függővel van dolgom, mindenki úgy kezdte, én nem vagyok olyan típus, nem fogok rá szokni, csak egyszer, abból nem lehet baj, stb. ...

Komolyan mondom, legnagyobb hülyeség LSD-t csak úgy, egyszer... ha függő akarsz lenni, csináld. Ha nem, akkor meg minek egyszer, és óriásit kockáztatni. De a te agyad, azt csinálsz vele, amit akarsz...

2013. nov. 18. 12:07
 22/54 anonim ***** válasza:
73%

Egyetértek a témához hozzászólókkal annyiban, hogy aki mentálisan nem kiegyensúlyozott és szorongásra vagy depresszióra hajlamos annak erősen nem ajánlott a "pszichedelikus" szereket bevenni. De te a leírásod alapján nem tünsz annak.

Szerintem egy egyszeri kipróbálás megfelelő Set-setting mellett nem fog okozni semmilyen káros hatást nálad.

A bármikor fellépő "flashback"-ek sem jelentkeznek mindenkinél csak annál akinél eleve van valami gebasz, ugyanis az LSD okozta flashback-nek van egy másik megfogalmazása: a poszttraumatikus szindróma. Tehát csak annál jelentkezik aki eleve lelki traumának éli meg az lsd hatását vagyis badtrippel.

Ha mégis tervezed, hogy bekajálsz egy tudatmódosító szert, akkor szerintem jobban jársz a gombával. Egy természetben növő dologtól még mindig kevesebb bajod lehet, mint egy szintetikusan előállított valamitől.

2013. nov. 18. 16:52
 23/54 anonim ***** válasza:
56%
Elég merész dolog kijelenteni, hogy egyszeri alkalom nem okoz problémát. Inkább csak "lehet és talán" szinten adjunk tanácsot, mert ezt senki nem tudja, kire hogy hat egy kitudja milyen szer...
2013. nov. 18. 17:11
 24/54 anonim ***** válasza:
43%
Nos, a poszttraumatikus szindróma teljesen más, ajánlom nézzél utána, ha itt osztod az észt erről, ez óriási hülyeség, az LSD-s flashback-hez semmi köze. Persze, nem mindenkinek van flashback-je, de sokra fog menni ezzel, ha neki pont lesz, és ennek a korábbi traumákhoz semmi köze! A flashback életveszélyes tud lenni, mert olyan valóságos és az esetek többségében félelmetes, hogy az ember ijedtében olyat csinál, ami balesetet okoz! Van olyan orszég, ahol pl. pilóta soha nem lehet az, aki egyszer is használt életébe LSD-t. Erről ennyit. És hogy egy használattól "szerinted" nem lesz semmi baja... én meg láttam két olyan embert, akinek lett, hat hétig feküdtek a pszichiátrián, kb. a negyedik héten kezdtek képbe lenni a világgal, nem a táskájukba pisilni, meg hasonlók, és lassan már a nevüket is meg tudták mondani... mindez egyetlen bélyegtől!
2013. nov. 19. 10:01
 25/54 anonim ***** válasza:
68%

"És hogy egy használattól "szerinted" nem lesz semmi baja... én meg láttam két olyan embert, akinek lett, hat hétig feküdtek a pszichiátrián"

Az a két ember alighanem szánalmasan gyenge lelki erővel rendelkezett. (már ha valóban egyetlen bélyegtől kattantak be ennyire). Az LSD az ember legmélyebb tudatalattijával dolgozik, az, hogy rosszul sül e el, vagy sem, csak és kizárólag a szer használójától függ, nem random. Persze az átlag embernek tényleg nem javasolnám, ehhez erősnek kell lenni. (megjegyezném, hogy a Mount Everest-et megmászni induló emberek 70%-a meghal, bezzeg a hegymászást mégsem ellenzik az emberek).

2013. nov. 20. 17:43
 26/54 anonim ***** válasza:
40%

Ezért írtam, hogy nem mindegy hogy ki hol és milyen lelkiállapotban bélyegezik.

Az lsd általában lelki problémákat hoz elő az arra hajlamosakból amiket addig nem akart vagy nem tudott megoldani, ez hirtelen akkora sokkhatásként éli meg, hogy badtrip-el és lehet hogy úgy is marad.

De ez is csak azért történhet meg, mert nem úgy használták ahogy kell(ene). Még jelenleg is folynak kutatások az lsd gyógyászati alkalmazásáról. egy magyar nyelvü cikk:

[link]

Persze több veszélyt okozhat az otthoni baráti körben vigyázóval rendezett trip is, mint ellenörzött körülmények között, de megfelelő felkészültséggel és tudással a szerről, minimális lehet.

A PTSD-vel kapcsolatban ajánlom az ismertető "flashback" részét

[link]

2013. nov. 20. 17:51
 27/54 anonim ***** válasza:
68%

pszichiáter: nem nagyon értem miért írod ezt. ha megnézed a veszélyességi grafikonokat, statisztikákat, akkor láthatod, hogy az egyik leginkább olyan drog az lsd, ahol jó eséllyel nem lesz károsodása.

pl:

[link]

Másrészt meg ez tipikusan az a szer, ahol káros lehet paráztatni valakit, már előre, aki esetleg élni fog vele, mert talán pont ezzel te okozol negatív élményt, mégha jók is a szándékaid.

Nekem amúgy az a véleményem a kipróbálásról, hogy olyan dolgot mutat meg ez a szer, amit nagyon sokan sorolnak életük legfontosabb tapasztalati közé. Nem véletlenül. Kísérleteztek azzal is, hogy halálos stádiumú betegségben lévő embereknek adták, akiknek így sikerül megbékélniük a rájuk váró dolgokkal, annyira meghatározó spirituális élmény volt. De úgy nem érdemes neki menni, hogy az ember parázik rajta. Ha nyitott erre, ha kíváncsi rá, akkor van értelme.

Kérdező, ha úgy érzed ez nem a te utad, akkor azért ne menj rá, csak mert más vágyik rá. Azt írod utána olvastál mi ez (bár persze fogalmad nincs mi ez, mert nincsenek szavak rá, nem lehet elmondani. ahogy egy vaknak sem lehet elmondani, mi az a piros), szóval szerintem ezek alapján tudnod kell belül, hogy kell e ez neked. Ha nem kell, akkor legyen bátorságod azt mondani. Ha meg kell, akkor felejtsd el a kétségeket és pozitívan hangolódj rá az élményre.

2013. nov. 22. 02:56
 28/54 anonim ***** válasza:
36%
Mi ez a grafikon ? A Cannabis durvább mint az LSD, Gomba, GHB ? Gondolkozz már a hatásaikról. Meg az alkohol durvább mint a heroin? Tehát ha valaki ugyanolyan mennyiségben fogyaszt heroint mint alkoholt akkor szerinted ha ezek miatt halnak meg melyiknek nagyobb az esélye? Vagy nézzünk már meg egy embert aki rendszeresen iszik, de azért még nem alkoholista, meg egy heroinost ...
2013. nov. 22. 07:41
 29/54 cli_hlt ***** válasza:
100%

Vigyázz, utolsó, ez a grafikon bonyolult.

Nincs olyan, hogy valami "durvább", illetve persze, hogy van, de akkor meg kell állapodni, hogy milyen "durvaságról" van szó.

A kávé pl. "durvább", mint az LSD, ha azt vesszük, hogy a hatásos / halálos dózis aránya jóval-jóval nagyobb.

Az LSD "durvább", mint a kávé, ha azt nézzük, hogy egy negatív LSD élmény és egy negatív kávé élmény milyen szellemi/lelki megterhelést jelent.

Az alkohol és a heroin esetében nézd csak meg, azt a rózsaszín darabot: "economic cost". Nomármost ugye alkesz nagyságrendekkel több van, mint heroinista, ezért az alkoholfogyasztás miatt több az egészségügy költsége, mint a heroinfogyasztás miatt. Cserébe a függőségi potenciálja a heroinnak nagyobb, stb.

A kannabisz vs. bármimással is ez a helyzet.

A grafikonon azért van hátul az LSD meg a gomba, mert a vizsgált kritériumok közül csak a "drug related impairment~" és a "durg specific impairment of mental functioning" itemekben értek el magas értékeket, az LSD/gomba fogyasztás (a jelenlegi prevalencia és használati kultútra mellett) gyakorlatilag semmilyen kárt nem okoz.

EZ NEM AZT JELENTI, hogy lehet ész nélkül tolni őket. Ez azt jelenti, hogy akik most tolják, azok nagyjából rendbe vannak. Ha elkezdenék marékszámra dobálni őket, akkor nyilván bekúsznának a heroin/alkohol elé.

A grafikon óriási tanulsága az, hogy a "durvaság" nem szerfüggő, hanem felhasználási célzattól, módszertől és gyakoriságtól IS erősen függ.

Písz.

2013. nov. 22. 07:59
 30/54 anonim ***** válasza:
100%

#28 Ez egy a briteknél készült David Nutt nevéhez kapcsolódó tudományos kutató csoport munkája, ami kezdetben a kormány által megbízott volt, de amikor nem tetszettek az eredményeik a politikusoknak, akkor független kutató csoport alakult a helyére. És tényleg az össz veszélyre vonatkozik, ami az adott szerrel kapcsolatos. Ebben benne van minden a társadalmi károktól(alkoholista veri a feleségét), a gazdasági károkon át(heroinista lop az adagért), az egészségügyi károkon át minden. ilyen szempontból tényleg nem fogalmaztam pontosan, elnézést.

bővebben:

www.sg.unimaas.nl/_OLD/oudelezingen/dddsd.pdf

szóval nem az átélt hatás radikalitásáról szól. abban az lsd nyilván nagyon komoly.

ez itt azért alacsony, mert az lsd-ben nem szokott meghalni senki, csak maximum balesetben(szóval nem a szer öli meg, hanem hogy valami felelőtlent csinál alatta), de nem ismert halálos túladagolás(feltételezve, hogy csak azt használ). nem is igazán lehet rászokni és nem is okoz károkat szociális vagy gazdasági vagy társadalmi alapon.

az esetleges baleset lehetőségén túl, pszichés problémák lehetnek. a bad triptől, a flashbacken át, az elhúzódó pszichózisig. akinek amúgy is vannak mentális problémái annak fokozottabban kockázatos. amúgy ezek ritkák.

ez az oldal is azokhoz a kutatókhoz kötődik:

[link]

2013. nov. 22. 13:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!