Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Miért nem tudok elaludni?

Miért nem tudok elaludni?

Figyelt kérdés

Hiába fekszek csukott szemmel, nem jön álom a szememre. Volt már ilyen az egész augusztusban kezdődött, mikor 5 napig nem aludtam akkor már minden bajom volt, heves szívverés, magas pulzus, hányinger, zavarodotság. Azóta párszor elő jött, és minimum egy hétig tart. Most egy darabig jó volt több mint 2 hónapig. Két napja megint elő jött. És nagyon nem akarom már, hogy ez legyen. Háziorvos nem ír gyógyszert fel. Anya nem értette meg sose, hogy miért nem tudok, mert ő alszik mint a bunda.

Segítsetek!

20/F

2022. máj. 25. 00:22
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:

"Egyszer rámtört egy ilyen szorongásos roham, pánikroham szerűség. Aznap éjjel elég szarul aludtam, gondoltam majd másnap. Nem, onnantól lejtmenet volt az egész, akármit csináltam több órába telt elaludni, jobb esetben 2-3 órát tudtam pihenni utána kinyílt a szemem és képtelen voltam tovább.

...

Én megkerültem a háziorvost és elmentem a pszichiáterhez mert éreztem ehhez lehet köze. Felírt egy szorongásoldót, már az első nap jobban aludtam tőle. Elküldött pszichoterápiára is, ott dolgoztunk ezeken a szorongásos bajokon egy jó ideig aztán már pár éve gyógyszer nélkül is ha nem is jól mint régen, meg nem mindig ugyanúgy de nagyjából rendben van az alvásom azóta."

Az, hogy nálad a pszichiáter jelentette a megoldást, még nem jelenti azt, hogy nála is. A kérdésből nem egyértelmű, hogy nála is ilyesmi gond lehet, úgyhogy arra tippelni, hogy pszichiáter segíthet rajta ugyanolyan találgatás csak mint az, hogy legyen több levegőn, mozogjon többet, stb...

2022. aug. 30. 20:59
 42/47 anonim ***** válasza:

"semmit nem csináltam, mert mozogni se tudtam miatta"

Így pont semmi értelme nem volt az egésznek... Miért ne tudtál volna mozogni miatta? Az az egésznapos mérés értelme, hogy kiderüljön, hogy ha ugyanúgy éled az életedet, mint máskor, akkor hogyan változik a vérnyomásod a nap folyamán.

"szinte mindegyik kérdésre oda írja valamelyik agyoniskolázott, hogy menj dolgozni és meggyógyulsz"

Ha szakértő válaszra vágysz, akkor ne itt kérdezősködj, hanem menj el a háziorvoshoz, hogy utaljon be szomnológushoz. Ha elmondod neki, hogy mennyire nem tudsz aludni, miért ne tenné meg?

2022. aug. 30. 21:08
 43/47 A kérdező kommentje:

Hát akkor lehet megpróbálom szedni majd a antidepit, és kiderül mi lesz, hátha tényleg igazad van és később fejti ki a hatását.

Na örülök neki, hogy akkor tudsz aludni. Elérted azt, hogy felhívjam a pszichológust és beszélgetek vele, és ha jól sikerül vissza megyek többször.

2022. aug. 30. 21:11
 44/47 A kérdező kommentje:

Utolsó, igen de ő nem mondta, hogy nálam is ez jelenti a megoldást. Igazából, én az összes segítséget köszönöm. Mert lehet, hogy tényleg megoldja majd a munka, meg ha beáll egy ritmus az életemben.

De nem kell egyből az ember pofájaba vágni azt, hogy húzon el dolgozni és jó lesz minden. Meg ez is egyfajta betegség, sőt szerintem az egyik legkegyetlenebb, ha az ember aludni képtelen. Kicsit gondoljátok bele magatokba a helyembe(ünkbe).

2022. aug. 30. 21:16
 45/47 anonim ***** válasza:
Nem vagyunk szakértők, csak próbálunk segíteni. Te meg kialvatlan vagy, azért vagy türelmetlenebb. :) Remélem, megtalálod a megoldás mielőbb.
2022. aug. 30. 21:28
 46/47 anonim ***** válasza:
51%

41:

Azért ha megy az értő olvasás, akkor látod hogy én nem azt írtam le neki hogy mit csináljon, hanem megosztottam a saját tapasztalatomat. Senki nem állította, hogy nála is ez az oka, és ez a megoldás ezt legfeljebb te költötted hozzá a fejedben. De ez egy opció, és van más is, viszont az is tény hogy aki legalább a középfokú tanulmányait elvégezte az tisztában van annyira a szervezete működésével, hogy tudja ha valaki szó szerint 2-3 vagy több napig nem képes aludni akkor az egy patológiás, és egyébként veszélyes állapot amire az nem megoldás hogy menjen ki a levegőre, meg fusson egy kört. Normális esetben ennyi idő után az ember ezektől függetlenül elalszik, ezek az alvásminőséget egyébként javíthatják de az is kérdéses ha a kérdező évek óta tökéletesen aludt ennyi mozgással, és "friss levegővel" akkor ha egyik napról a másikra a feje tetejére áll az élete akkor mennyire logikus rögtön erre gyanakodni. Főleg ha leírta, hogy mozgás, munka hatására sem szűnt meg a problémája. Nem értem mennyire kell korlátoltnak lenni ahhoz, hogy ezek ellenére kösse valaki az ebet karóhoz.

2022. aug. 30. 21:47
 47/47 anonim ***** válasza:

Az alapján, hogy az anyukád mennyire elbagatelizálja az egyébként nagyon is súlyos problémád, én biztos vagyok benne, hogy minimum részben lelki okai vannak az inszomniádnak.

A szülők helytelen hozzáállása nagyon súlyos hosszútávú következményekkel járhat. Gyanítom, hogy gyerekként sem bánt veled elég jól, ami egy életre megnyomoríthat, ha nem dolgozod fel szakember segítségével.

Aztán amikor a lelki egyensúlyod megbomlik, a fizikai is vele együtt, ez egy oda-vissza kapcsolat. Pl. ha mentális problémád van, akkor a szervezeted kevesebb D-vitamint termelhet, vagy nem épülnek be az ásványi anyagok, tönkremehet a bélflórád, stb. (Bocsi, ha szakszerűtlenül fogalmazok, nem vagyok egészségügyis) A hiányállapotok pedig csak tovább rontják a mentális állapotodat. Ördögi kör, de meg lehet törni. A legjobb, ha mindkét oldalról "támadsz": egészséges étkezés, étrendkiegészítők, amennyire tudsz, mozogsz, pszichológus mindenképpen, súlyosabb esetben pszichiáter.

Nagyon fontos viszont, hogy ha csak gyógyszert (antidepit) szedsz, akkor a problémád valószínűleg a kezelés végén visszatér. Kell mellé pszichoterápia is, hogy tartós legyen a megoldás.

2022. aug. 31. 09:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!