Miért nem tudok elaludni?
Hiába fekszek csukott szemmel, nem jön álom a szememre. Volt már ilyen az egész augusztusban kezdődött, mikor 5 napig nem aludtam akkor már minden bajom volt, heves szívverés, magas pulzus, hányinger, zavarodotság. Azóta párszor elő jött, és minimum egy hétig tart. Most egy darabig jó volt több mint 2 hónapig. Két napja megint elő jött. És nagyon nem akarom már, hogy ez legyen. Háziorvos nem ír gyógyszert fel. Anya nem értette meg sose, hogy miért nem tudok, mert ő alszik mint a bunda.
Segítsetek!
20/F
Köszönöm szépen, lehet akkor megnézetem őket. Teljes laborképet kell kérnem háziorvostól? Vagy pszichiáter is betud utalni, ha megkérem őt rá? Vitamin hiányra gondoltam már én is és a vashiányra is, mert régen az voltam. Nekem nagyon hirtelen jött, lecsapott szinte rám tavaly augusztusban. De az a fura, hogy egy ideig jól alszok, aztán megint nem. Számomra érthetetlen ez sajnos én nem voktam rossz alvó sose régen suli után lefeküdtem és ugyan úgy tudtam aludni. Viszont régen tvre aludtam el mindig. De most meg zavar.
Utolsó, felesleges velük leállni, van a fejükben egy kép, amit hiába akarsz megváltoztatni úgyse fog menni, mert ők a saját véleményüket hiszik csak, és csak az lehet a jó. És azthiszik, hogy ők dolgoznak csak, és ők csinálják a munkájukat legkeményebben. És a fizikai munkán kívül nem létezik más a fejükben. Ők egy más generáció, nekik nem volt ilyen bajuk, és nem létezik nekik ez az egész. De hidd el ok lennének a legjobban kiakadva, ha esetleg lenne ilyen problémájuk a közel jövőben és ezt mondnanák nekik, mint amit ők moat például nekem.
Azért is esik szarul az ilyen, mert ezt kapom itthonról is sajnos, pedig sajnos nem tehetek róla, hogy ilyen problémám van. Mert ha tehetnék róla, akkor már helyre hoztam volna. Nem én választottam sajnos magamnak. Szüleim teljes mértékben ugyan ezt csinálták, mikor 5 napig nem tudtam aludni már sírva fakadtam, és én voltam meghurcolva, hogy miért nem alszok. Mintha hülye lettem volna és magamtól nem aludtam volna, és akkor hogy menjél dolgozni, menjél futni stb. Mikor már arra se volt erőm, hogy beszéljek. Egyedül a Papámnak volt annyi esze, hogy ez nem normális és bevisz kórházba. De utána nap szerencsére tudtam aludni. Nem mellesleg a házi orvosom is ezt javasolta, hogy ő nem add semmilyen gyógyszert és nem is küld tovább, mert ott is majd gyógyszert fognak adni. Menjek futni 130-as pulzussal meg 160-as vérnyomásal, mert annyi volt már az 5ik napon.
Szóval igen,
Kicsit gondolkodni kellene, és rajönnének, de az ilyen emberek szavat nem érdemelnek számomra.
"okoskodnak lekezelően, hogy mozognod kéne és jól aludnál, nem vagy szabadban eleget az az oka stb. Inkább ne adjatok tanácsot tényleg, honnan tudnád, hogy mi a tököm a baja?"
Pont azért kérdezett, mert tanácsokat vár. Egyébként meg nincs abban semmi lekezelő, ha valaki azt írja, hogy pl. töltsön több időt a szabadban. És még az is lehet, hogy nagyon is sokat segít vele, mert az természetes fényen töltött elegendő idő az egyik legfontosabb tényezője a jó alvásnak. Nem csak szerintünk. Linkeltünk szakértőket is, szerintük is.
"Ők egy más generáció, nekik nem volt ilyen bajuk"
Oké, akkor közelítsük meg a generációs különbségek oldaláról: mennyit nézel képernyőt naponta és mennyi idővel azelőtt kapcsolod ki az összeset, hogy el szeretnél aludni?
"130-as pulzussal meg 160-as vérnyomásal"
Erre mit mondott a doki?
Egyébként alváslaborban lenne érdemes megkérdezned, hogy ott mit mondanak.
Beutalót nem kértem, én náluk végeztettem el: a2gen Implantcenter
Biztos máshol is lehet, nem reklámozom őket mielőtt azt hinnéd, csak 1 opció.
TSH, szabad T3, T4 szintet néztek, de jobb ha megnézeted az ellentesteket is. Ezekből már lehet következtetni, és ha az értékek túl/alulműködésre utalnak, akkor érdemes elmenni endokrinológushoz.
Mondjuk a krónikus inszomniára benyögni, hogy "mennyé dógozni oszt' majd alszó mint a bunda" a legprimitívebb proli válasz ami lehetséges. Csak szólok, hogy az is tudományos tény hogy a szervezetünket úgy találták ki ha te egész nap a seggeden ülsz, normális esetben x idő elteltével akkor is álmosságérzet jelentkezik és képes is vagy elaludni mert a szervezetednek mindenképpen szüksége van rá. Már egy 24 órás ébrenlétnek is káros élettani hatásai vannak, 48 óra után meg egy egészséges embernek az okoz nehézséget hogy ébren maradjon nem az hogy elaludjon, akkor is ha két napig csak a Micimackót nézte a TV-ben és akkor is ha egy munkatáborban dolgozott. Ha valaki több napon át nem tud elaludni az nem egészséges, az már túlmutat azon hogy nem fáradt el.
Nálam is látszólag minden előjel nélkül jelent meg a probléma, előtte soha semmi gondom nem volt az alvással. Mondom mi volt a programom, heti 45 órát dolgoztam, 3x jártam kondiba, 3x jártam 10 km-t futni esténként, tavasztól-őszig hétvégénként faterom kb. 0,4 hektáros telkét jártunk gondozni aminek nagyobb részét bevetettük. Akkor még otthoni főzés, mosás, takarítás, bevásárlás, társasági élet szóba sem került.
Egyszer rámtört egy ilyen szorongásos roham, pánikroham szerűség. Aznap éjjel elég szarul aludtam, gondoltam majd másnap. Nem, onnantól lejtmenet volt az egész, akármit csináltam több órába telt elaludni, jobb esetben 2-3 órát tudtam pihenni utána kinyílt a szemem és képtelen voltam tovább. Érzed, hogy fáradt vagy, hogy kimerült vagy, hogy több kéne, de nem tudsz. Ezen nem segítenek ilyen humbug dolgok, hogy tölts több időt a napfényen, meg csökkentsd a képernyő előtt töltött időt mert nem is ez a forrása. Biztos javíthatnak az alvásminőségen, de ha te 5-10 éve kb. ugyanennyi időt töltöttél a napfényen, és a képernyő előtt minden probléma nélkül akkor valószínűleg nem azért megy egyik napról a másikra tönkre az életed mert 4 órával kevesebbet voltál kint az "optimálisnál". A fáraszd le magad jobban sem megoldás. Nekem pl. azt sem tudom mit kellett volna még csinálnom, örültem hogy egyáltalán ezt el tudtam látni. 1-2 hét után vegetáltam, munkahelyemen azt sem tudtam mit csinálok, csak azért nem rúgtak ki szerintem mert így is munkaerőhiány van a szektorban. Edzés közben többször rosszul lettem, ez nem játék.
De hála Istennek, én is ilyen gyökerekkel voltam megáldva a környezetemben anyám valami olyasmit mondott, hogy ő ezt nem érti "becsukod a szemed és alszol, ennyi", "azok nem tudnak aludni akiknek nem tiszta a lelkiismeretük". Még szerencse hogy a hülyéknek nem tiltják hogy szüljenek különben én sem lennék, biztos elástam valakit a komposztba és azért nem tudok aludni.
Én megkerültem a háziorvost és elmentem a pszichiáterhez mert éreztem ehhez lehet köze. Felírt egy szorongásoldót, már az első nap jobban aludtam tőle. Elküldött pszichoterápiára is, ott dolgoztunk ezeken a szorongásos bajokon egy jó ideig aztán már pár éve gyógyszer nélkül is ha nem is jól mint régen, meg nem mindig ugyanúgy de nagyjából rendben van az alvásom azóta.
D-vitamin van itthon, csak asszem D3. Most akartam igazából elkezdeni szedni őket, mindegyik vitaminból. De akkor először várok egy vérvételre. Háziorvoshoz nem sok kedvem van, mert nem foglalkozik ezzel. Talán a pszichiáter tovább küld, ha megkérem őt.
Generációs kérdésre: napi 5 órát kb van mikor többet. Régen volt, hogy 12 órát nyomtam és aludtam mint a bunda akkor is. Kékfény ide vagy oda.
Hát semmit nem mondott akkor a doki, igazából egyszer buliból jöttem haza, és hetekig fájt a fejem. Akkor elmentem már hozzá, és beutalt neurológushoz, hogy utaljon be ct-re. Akkor mértek vérnyomást először, és nagyon magas volt, ezért vissza kellett mennem és rám raktak, egy 24 órás vérnyomásmérőt. De mivel semmit nem csináltam, mert mozogni se tudtam miatta, nem lett magas az eredmény. Viszont a pulzusom, magas szokott lenni mindig. Mostanában is.
Szomnologushoz is sajnos a háziorvos tud beutalni.
Köszönöm megkérdezem, akkor majd pszichiátert és elvégezük szerintem őket. Mondjuk csodálom, hogy semmi vizsgálatot nem végzet a doki, hanem egyből antidepit ír amivel igazából a seggem kitörölhetem, mert nem használ az alvásra, csak a fejemet fájditja meg. Pszichológust javasolt, még érdemes lenne elmenni hozzá?
Utolsó, hát látod. De ahogy olvastam, szinte mindegyik kérdésre oda írja valamelyik agyoniskolázott, hogy menj dolgozni és meggyógyulsz.
Szorongásom, nekem is inkább van mint depresszióm. Mondjuk ez a doktor akinél voltam, semmit nem kérdezett nekem kellett mindent mondani, és bólogatott rá. Igazából semmi olyat nem mondtam neki, amiből ő "súlyos" depressziót kellett volna leszűrni-e. Mert sose voltam mélypontom, hangulatom mindig volt. Kapcsolat miatt meg semmi miatt nem kerültem ilyen helyzetben. Szóval fingom sincs miért de mindegy, rám irat mindig valami gyógyszert én megkiváltom hátha, ez most használ.
Igen, nekem is csak beütött minden előjel nélkül és azóta gatya minden. Néha jobb, néha szarabb.
Így igazából dolgozni se lehet, főleg ha hajnalban elkell indulnom, mert ugye buszhoz vagyok egyelőre kötve. És én pont hajnalban tudok elaludni, van hogy 5-6 felé.
Akkor egy szintű szüleink vannak, hála istenek, nem kell egyedül éreznem magam. És még akkor a háziorvos is anyám véleményét fogadta el.
Milyen szorongásoldó volt? És akkor most, hogy alszol? Vannak ilyen kihagyások, hogy nem alszol egyik este vagy mindig sikerül valamennyit? Pszichológus használt valamit?
Buspiront írt fel a doki, mert az nem szedál le és nem rontja a szellemi teljesítményt sem. Elvileg 5-10 nap mire kifejti a hatását, de én már az első napi adag után jobban aludtam. A pszichoterápia is segített, bár tény van amelyik szakemberrel nem megy a dolog. Rá kell találni. Volt olyan terápiás alkalom ami tényleg éreztem hogy megmozgat bennem valamit, mintha érzelmileg megkönnyebbültem volna, leszállt a köd a fejemből, ellazultam és nagyon jót aludtam utána. Egy idő után jobb lett, és a gyógyszert is el tudtam hagyni.
Azóta ilyen nagyobb krízis nem volt, minden nap tudok aludni. Nem mindig akkor, és nem mindig úgy ahogy szeretnék, plusz már nem vagyok olyan jó alvó régen kb. semmi nem zavart elalvásnál, azóta több dolog igen. De elvagyok, általában ki tudom aludni magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!