Mit tehetünk egy elhízott kislánnyal?
Az a családom problémája, hogy van egy húgom, aki az utóbbi pár hónapban 13 éves létére több mint hetven kilóra hízott. Nem betegség áll emögött, hanem egyszerűen csak zabál és zabál. Anyukám elküldi az iskolába egy ezressel, a barátnője szerint felvásárolja a büfé chips és pizza készletét. Hazajön, minden nap legalább 3 tányér zabpehely. Átmegy Nagymamánkhoz, aki meg adja is alá a lovat, ott is megeszi a fél hűtőt.
Tudom, hogy sokan támadni fognak, de azért írtam le mert féltem. Így is elég egészségügyi problémája van, nem kell még több az elhízottság miatt. És valljuk már be, hatodikosan 75 kilós egy kislány?
Az a baj ha én vagy apukám, megemlítjük neki hogy ez nem jó, semmilyen szempontból, ordítani hogy kezd hogy mi csak bántjuk, rosszat akarunk neki, anyukám meg bevédi, hogy "jaj nem is vagy kövér hazudnak", pedih tudja ő is mi a helyzet, de nem akar lépni nehogy megbántsa. De mi akkor is féltjük, ez nem egészséges sem normális. Semmit nem akar ellene tenni, ráadásul rettenetesen ellustult. Semmilyen házimunkát nem lehet neki adni, mert felállni alig bír, csak fekszik. Testnevelésből is hármas (ötös volt, kosárlabdacsapatban játszott, de kilépett mert nem ő "fáradt" ehhez). Ráadásul sokan bántják is emiatt az iskolájában. Pedig az osztálytársai szerint semmi nem áll emögött, se szerelmi bánat, a barátnőivel sek veszett össze, tanárokkal sem kapott össze. Egyszerűen csak igénytelen. Mégis mit lehet tenni?
Mondd el a húgodnak, hogy a saját érdekében próbáljon fogyni mert:
1. rosszul fogja magát érezni, főleg középiskolában
2. nem fog párt találni
3. nem tud majd csinosan öltözködni
4. egészségügyileg sem a legjobb
Egy 13 éves ezt már megérti.
Én is 75,3 kg vagyok amúgy 25 évesen,kb 10 éve ennyi vagyok, tudom miről beszélek, én is inkább tizenévesen fogtam volna ezt vissza, de legalább nem hízok, évek óta stagnálok ennyin. De inkább most dobjon le egy 10 kilot, amíg még könnyebb, nem kell drasztikus diéta.
Itt a nyár, lehet bicajozni, sétálni, úszni stb.. Sok gyümi zöldség van, édességet le lehet váltani stb
Ahogy nézem, a legtöbben vagy nem olvasták el figyelmesen a kérdést, vagy a szövegértéssel van komoly problémájuk.
A család nem hagyja rá a gyerekre, csak akkor támadva érzi magát a kislány, az anyja meg nem akarja megsérteni, ezért nem mondja meg neki nyiltan, hogy kövér.
A gyerek nem otthon eszi magát kövérre, hanem föleg az iskolai büfében vesz mindenféle vacakot meg a nagymamánál kap pótlást, ha otthon vissza akarják fogni a kajamennyiséget.
Az megintcsak hülye ötlet, hogy kevesebb kaja legyen otthon, mert akkor azt a kevesebbet eszi meg és a család többi tagjának úgy is vesznek utána újra.
Emellett egy ekkora gyerek étkezését nem lehet kontrollálni, mert ki tudja magát szolgálni, tud máshol szerezni ennivalót.
Attól sehol nem volt szó, hogy neki diétás és ehetetleneteleekt adnak, miközben a többiek tömik magukat jóízü és hízlaló ételekkel.
Az meg, hogy felsorolják neki, hogy miért ronda és miért nem lesz sikeres, csak a maradék önbizalmát tünteti el, és méginkább "zabálni" fog bánatában.
Szóval a javaslatok többségét a család csinálná, csak a gyerek nem hajlandó elfogadni.
Elöször kellene egy kivizsgálás, utána meg megkeresni vele közösen az ilyen mértékü hízás okát - ami vagy hromonális, vagylelki eredetü.
Apukád és anyukád a hibás. Apukád álljon a sarkára és beszéljen anyukáddal, hogy nem az a megoldás, hogy úgy tesz, mintha ez normális lenne.
Ha hirtelen hízott ennyit, akkor nem lennék biztos, hogy nincs valami baj. Akár egészségi, akár valami lelki probléma.
Foglalkozni kéne vele, beszélni vele, ha kell, orvoshoz vinni.
Most kéne még megállítani a hízást, mert később még nehezebb lesz visszafogynia.
Ugyan én "csak" 65 kg voltam ennyi idősen, 16 évesen már 95-re felhíztam. Úgy éreztem, mindenki csak cseszeget, bántani akarnak, nem fogadnak el, stb. Hiába volt otthon egészséges étel, ha sz*rt akartam enni, akkor azt ettem, kollégiumban ez fokozódott. Kenyér, pizza, gyros, sültkrumpli. Addig próbáltam többször is fogyózni, de nem tudtam, hogy kell, tehát kimerült annyiban, hogy délelőtt nem ettem, mikor hazaestem farkaséhesen a suliból délután pedig kiettem a hűtőt, szóval egyet előre kettőt vissza...
16 évesen vágtam bele tudatosan a fogyókúrába, lefogytam 95-ről egészen 45-ig. Nem azért, mert csesztettek, mondhattak volna bármit, és meg is tették előtte is. Hanem azért, mert bennem megszületett az elhatározás. Sajnos azt kell mondanom, ha ő nem akar változtatni, ti cigánykereket is vethettek, nem fog lefogyni, csak mert ti azt akarjátok. Fel kell nőnie ahhoz, hogy megértse, miért is jobb neki a normális testsúly.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!