Hogyan értethetném meg a testvéreimmel, hogy feleslegesen próbálják rám erőltetni a hitüket?
Sosem hittem semmilyen istenben. Gyerekkoromban anyukám kényszerített, hogy templomba járjak, annak ellenére, hogy ő meg sem volt keresztelve. Mikor végre engedte, hogy a saját lábamra álljak és elzárkózzak mindenféle vallástól, alig volt néhány évig nyugtom. Mindkét testvérem megtért és csatlakozott egy baptista gyülekezethez, amivel az ég világon semmi bajom nem lenne, ha nem próbálnák rám erőltetni a hitüket és értékrendjüket. Már kezdek kifogyni a szép szavakból, és minden alkalommal, mikor a hit felé terelődik a téma, szinte remegni kezdek a dühtől, mert tudom, mi következik.
A másik dolog, ami rosszul érint, az a bátyám viselkedése. Rengeteg megjegyzést tett, hogy mennyire rossz hatással vagyok a kislányukra (aki még nincs másfél éves...), pusztán azért, mert más stílusú zenét hallgatok, és szeretem a horror műfaját. Ő próbál a legerőszakosabban "megtéríteni".
Hogyan kéne lereagálnom ezeket a kísérleteket? Lassan olyan leszek a saját testvéreim közelében, mint egy idegbajos, annyira feldühít ez az egész.
Előre is köszönöm a kulturált válaszokat.
Szia!
Anyukádnak mondtad már esetleg (nyomatékosan), hogy ennyire zavar a dolog? Illetve ahogy olvasom, a nővéreddel rendeződött a helyzet, mert megértette a dolgot, talán rajta keresztül is megpróbálhatnád elérhetni a bátyádat. Lehet, ez csak olaj lenne a tűzre, de megkérdezném tőle, hogy akarja-e, hogy megromoljon a kapcsolatotok azért, mert ő ráderőlteti az álláspontját és világnézetét. Vagy hogy szeret-e és tisztel-e annyira, hogy ne akarja megváltpztatni a véleményeket. Nem tudom, hogy állsz ehhez, de van egy olyan dolog, hogy ima... Azt is lehetne mondani neki, hogy nem csak szóval lehet ám térítgetni, hanem lehet imádkozni mások lelki békéjéért ist. Ha ezt megérti és nem az egyházba való berérésed érti alatta, akkor nyugtod lesz és talán még jobban is érzed majd magad, aztán kiderül.
Amúgy nem értem a tesódat, én sem szeretem másokra ráerőltetni (azt ki tudja, mennyire sikerül, hosszú sztori), meg azért jól meg tudna férni egymás mellett a vallás és az ateiuzmus is, ha egyik sem térítgetné vagy nézné le a másikat...
Bocs a végén levő offért, remélem javul a helyzet! (Kis +: őt is meg lehet érteni, hiszen a maga módján jót akar neked, de ez nem írja felül azt, hogy ez neked nem jó)
Anyumnak mondtam, csak annyit mondott, hogy legyek türelmes és tiszteljem a hitüket. Ennél többet sajnos ő sem tud tenni. Jó ötlet lehet, hogy a nővéremen keresztül intézem, de ha lehet, szeretném személyesen lerendezni az ügyet, nem belekeverve másokat. Így is szokott konfliktus lenni, nem szeretném növelni a feszültséget.
A bátyám valóban csak jót akar nekem, de mindez nekem erőltetettnek és kissé nevetségesnek hat. Néha csak úgy véletlenszerű kérdéseket tesz fel, amivel gondolom azt próbálja elérni, hogy úgy gondolkozzak, ahogy ő... Persze nekem ezek a kérdések semmit nem jelentenek. Legközelebb megpróbálom megmondani neki, hogy ha bármikor szükségem lenne a hitre, akkor imádkozzon, hogy megtaláljam... Talán megnyugtatná, és megértené végre, hogy az erőltetéssel csak ellenséges érzéseket vált ki belőlem.
Köszönöm szépen a válaszod, sokat segített. :)
Ez nagyon zavaró dolog, az a helyzet, hogy aki az én véleményemet, nyugalmamat ennyire nem tiszteli, az inkább ne jöjjön a közelembe. Bezárkóznék a szobámba vagy még inkább elmennék egy jó hosszú túrára, amikor jönnek.
Polgárpukkasztóbb elemek elkezdhetik térítgetni a tesókat valami érdekes vallás vagy életmód kapcsán, csillogó szemekkel ("kár", hogy a sátánisták nem térítenek, az biztos poénos lenne) vagy valami. De te nem vagy olyan, mert akkor nem lenne szükséged segítségre. Gyerekként leléptem volna, manapság már vitáznék és megpróbálnék valami érdekes kis botrányt kavarni...
"Anyumnak mondtam, csak annyit mondott, hogy legyek türelmes és tiszteljem a hitüket"
Mondd meg neki, hogy majd akkor, ha ők is tisztelik a tiedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!