Öcsém gépfüggő, mit lehetne tenni?
Szia!
Mintha a saját gondolatomat olvastam volna. Nálunk is ugyanez a helyzet, anyám védi az icipici fiát, velem mindeközben folyton köcsögölnek a szüleim. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem segíthetsz rajta, már én is próbáltam a saját öcsémet elhívni mondjuk a szabadba biciklizni, tollasozni, vagy társasjátékozni, de semmi hatása nem volt. Az én anyám még a kaját is odaviszi neki. Eleinte nem zavart, mert én is függő voltam, de én ráébredtem, hogy az életben vannak fontosabb dolgok. Hidd el tudom mit beszélek, javíthatatlan a helyzet. :( Az öcsém kb 9 éves lehetett amikor függővé vált és most 18 éves és ugyanezt csinálja, mint a tiéd, nem érdekli semmi más. Most fog egyetemre menni ősszel de én már előre röhögök hogy nem fog boldogulni. A kárörvendésemnek van előzménye, többek között az, hogy a szüleim tőlem várják el, hogy csináljam meg helyette a felvételit, stb. Én nem fogok neki nyalni, mint a szüleim az biztos.
Azt tanácsolom neked kedves kérdező, hogy próbáld meg kizárni őket az életedből szépen folyamatosan és önállósulj. Mindenekelőtt a te boldogulásod legyen a fontos. Ne foglalkozz senki mással.
21/L
esetleg ezt nézzétek meg közösen:
Antifaces 5 - Függő V@gy0k
Annyit tehetsz, hogy mutatsz neki alternatívákat, hogy mivel tölthetné még az idejét. Mutasd meg neki, hogy mi mindent lehet még csinálni a nagyvilágban. De semmiképp se erőszakosan rángasd el a géptől mert az ellenkező reakciót fog kiváltani és még makacsabb lesz.
Példák: Elhívod kerékpározni, kihívod valamilyen társasjátékban, elküldőd boltba hogy vegyen valamit s kap valami jutalmat érte, tervelj ki valami egyszerű tréfát amihez ketten kelletek, stb
kezdetnek az is jó ha találtok valami játékot a gépen amit együtt játszotok (pl. kalandjáték) ez sokszor intenzív agymunka és lehet pár óra játék után már kedve se lesz gépezni aznap.
Teljesen rendben van hogyha a gyerek szamitogepezik majd ráfog unni. Majdnem minden gyereket bevonz a számítógép én is 10 eves koromban kaptam az elsőt. Játékonként ezer-ezer órák voltak a számlálókon es mégis "kinőttem" idővel.
Öcsém 11 éves sokat lóg a számítógépen de például nagytöbbségében a volt osztálytársaival beszél jatszik vagy inkább videokat néz. Nem aggódok miatta mert énis ugyanezt csináltam most meg sikeresen végeztem az iskolákat és dolgozok. Sőt... A felsőfokú angolomat is a számítógépnek köszönhetem mert e végett tudtam már 13 évesen majdnem tökéletesen angolul.
(engem meg a nővérem zavart mikor a pasijaival hajnali 2-3 fele üvöltözött a telefonba és este mindig ment nála a tv de mégse mentem sirva anyámhoz, ugyis azt mondta volna ,hogy ezek női dolgok :-D )
"a tv-ben egy anya ugyanezt csinálta,de azért mert egyedülálló volt és amíg ő vigyázott a két kicsire addig hagyta hogy a nagy gépezzen. Ez arra vezetett hogy a végén rohamot kapott, mert sokat nyűtte a gépet és utána az anya mégis hagyta. Szóval tehetsz bármit anyukád nem fog megváltozni csak azt teheted hogy letiltatod a rooteren a géphasználatot záros időre kezdetnek csak 1-2 órára aztán találja fel magát."
Rooter-en letiltani a géphasználatot???? Max azt tudod beállítani, hogy ne tudjon netezni, ha valóban gépfüggő feltalálja magát és offline is tudja nyomkodni. AMúgymeg ha gépfüggő, akkor valószínűleg nem teljesen kívűlálló a számítógépek világában és max 10 perc alatt megoldja a "problémát". Egyébként meg lehet csak nincs mit csinálni. Amiket itt felsoroltatok, hogy menjenek tollasozni meg biciklizni ezek mind fárasztóak, de dögunalmasak. Ezek helyett én is inkább a gép előtt r*hadnék. De ha valami olyan helyre próbálnád elcsalni aminek értelme is van és ahol szerezhet élményeket, lehet többre mennétek és felállna a géptől. Ráadásul ha értelmes dolgokat csinál a gépen, akkor van haszna is. Nem akarjátok beismerni, de egyébként a reflexeket is javítja. Innen azért kipróbálnám, hogyha hozzátokbaxnék egy labdát mennyit "védenétek ki". Mert egy olyan gamer akinek nem csak be van kapcsolva a játék, hanem játszik is 10-ből legalább 9-et kivéd, de többször 10-et. Ez csak egy mellékes kitérő volt, de nem értem, hogy az, hogy ő gépezik téged miben befolyásol.
A kérdezőnek már nem tudok új tanácsot adni a leírtakon kívül, ezért inkább beszállnék a nyelvhelyességi vitába :D
Szerintem is rosszul használta a válaszoló ezt a szót. A szponzorálni egy angol jövevényszó, ami az említett anyagi támogatást jelenti, a "mellé áll, támogat" jelentésre külön szavuk van, a "support". Fura ez, mert nekünk az anyagi támogatásra nincs külön szavunk, tehát kénytelenek vagyunk " támogat"-nak fordítani a "to sponsor"-t is.
Ettől még a jelentését illene ismerni, és megfelelően alkalmazni.
Ha tehát azt mondod, hogy "támogatom a gyerekemet abban, hogy azt tanuljon, amiben kedvét leli", akkor bátorításra, biztatásra gondolunk.
Ha viszont azt halljuk, hogy "szponzorálom a gyerekemet, hogy azt tanuljon, amiben kedvét leli", akkor arra utal a másik, hogy fizeti a tandíjat, különórákat, felszereléseket, stb.
De használják, ha arra akarnak utalni, hogy az ötlet megvalósításába anyagiakban is be akarnak szállni :)
Viszont ha nekem tetszik egy adott program, amit kitalálunk mint közös időtöltést, akkor azt az ötletet inkább támogatni szoktam, a szponzorálást pedig megbeszéljük később :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!