Mit tegyek,hogy a felnőtt testvérem ne legyen a "gyerekem"?
3-an vagyunk testvérek,én vagyok a legidősebb.
Édesanyánk sajnos meghalt,volt egy hosszan tartó betegsége.
A legkisebb testvéremet sajnos nagy elkényeztette, emiatt nem képes a saját lábára állni.Anyu is panaszkodott rá sokat nekünk, de tenni, nem tett semmit.
Mikor ment haza anyuhoz, felpakolva ment vissza, még a WC papírt meg a mosóport is anyu vette neki.Közben hangsúlyozta,hogy ö különálló, önálló.Amikor meg megmondtam neki,hogy "ja önálló, anyád vette a wc papírt is a múltkor", akkor megsértődött.
Egyszer én vittem el vásárolni (neki még kocsija sincs) és megakart venni egy jellegtelen díszt 4000 forintért, akkor is odavágtam neki,hogy ilyet megvenne, de mosóport meg anyával fizetteti.Erre is bedurcáskodott.
Amikor anyu meghalt, én megmondtam neki,hogy nem fogom őt finanszírozni.Tessék normális állást keresni, ugyanúgy van 2 diplomája, mint nekem, igaz másfajta,
Állami szférában dolgozik, gyengén keres.
Valamennyire támogatni akarom,mégiscsak a testvérem, de nevelő célzattal.
A javaslataimat nem fogadja meg.
Javasoltam neki,hogy ne lakást béreljen a fővárosban, hanem szobát,vagy költözzön külső kerületbe, agglomerációba, akkor több pénz maradna.
Aztán felajánlottam neki,hogy lakhat nálam is,hogy kicsit tudjon spórolni, de az én feltételeim szerint, ha keres normális állást.Még segítenék is neki.Beszél angolul is, simán kapnak állást egy SSC-ben vagy valamelyik multinál, ahol azért vannak fejlődési lehetőségek.
Nem, ez sem volt jó neki.
Javasoltam neki posztgraduális képzést (másoddiploma-1 év alatt megvan,kamatmentes diákhitellel finanszírozható), nyilván a logisztikai, pénzügyi, bizonyos műszaki képzések, amikkel lehet is valamit kezdeni.
Tipikusan az a fajta,aki inkább zacskós levest eszik egy hétig,hogy megtudjon rendelni egy új nadrágot vagy pulóvert az internetről.
Viszont, éppen ezért is, én nem fogok neki sem WC papírt, sem mosóport, sem sampont venni.
Mentőövet nem dobok neki, inkább megtanítanám úszni, ha hagyná.
#26 Kérdező, az lehet, hogy a húgod / öcséd nem ismerem, de ahogy te előadtad magad fentebb az már nagyon beszédes attitűdöket közvetít.
Egy ugyanilyen hozzáállású, "én mindent jól tudok, azt is, amit nem, és én majd embert faragok belőled, neked meg annyi a dolgod, hogy követed az utasításaimat vagy egy hülye pióca vagy, aki még erre se képes" apa elől menekültem el, amint lehetett. Ő is váltig állította, hogy örül neki, hogy őt gyerekként ütötték-verték, mert velem ellentétben ő nem lett idétlen és puhány.
Fenntartom, lehet, hogy elkényeztetett, lehet, életképtelen, lehet hülye döntéseket hoz, de veled is komoly gondok vannak. Nem arra keresed a lehetőséget, hogy hogyan határolódj el tőle a saját nyugalmad és anyagi biztonságod érdekében - ehhez nem is kéne kérdést kiírni, mert ha keres, szimplán nemet mondasz, aztán ignorálod - , hanem arra keresed a lehetőséget, hogy hogyan uralkodhatsz felette. Hogyan formálhatod a saját képedre, nyomhatod le a torkán a saját elképzeléseidet.
30.
Azért, mert a legtöbb válaszoló nem volt még hasonló szituáció közelében sem.Ezért engem látnak a "gonosz testvér" szerepében, a húgomat meg az áldozat szerepében.
Jó, akkor nem gonosz vagy, csak kotnyeles, minden lében két kanál. Az jobb?
Az egyik szomszédom állandóan azért panaszkodik, hogy az út túloldalán lakó szomszéd pucéran járkál a saját udvarán. És, hogy milyen rossz ez, mert ő a tetőtéri ablakukból mindent lát, hogyha kinéz az út túloldalára. Egyik alkalommal különösen felháborodott azon, hogy a pucérkodós szomszéd észrevéve, hogy látja őt, még be is döntötte neki a fenekét, hogy provokálja.
A problémája megoldódott volna kb. 5 másodperc alatt, ha nem nézi, hogy mi zajlik a pucér szomszéd udvarán. De neki nem ez kellett, egy értelmes megoldás. Hanem a feszültség, az önsajnáltatás, a felfordulás generálása.
Ugyanez vagy te.
stb nem áll rendelkezésre, addig ne akarjon 4000 forintért díszt venni.De, nem érti meg."
De ez az ő dolga!!!!! Érted? Az ő dolga. Ha karácsonyfadíszt vesz wc-papír helyett, majd törli a fenekét falevéllel, és legközelebb tudni fogja, hogy a wc-papír az első.
Ennyi. Értsd már meg, hogy neked nem kell őt pátyolgatnod, ne akaszkodj már rá te sem ezzel az erőszakossággal. Te ugyanolyan életképtelen vagy, mint a testvéred, mert nem tudsz német mondani.
Nem viszed autóval sehova. Nem adsz neki kölcsön, mert nem fér bele. Pont. Ennyi. Ez neked sem megy láthatóan, te vagy az, aki nem képes felfogni, hogy nem az anyja vagy, nem a testv3red.
Csak úgy tudod elérni, ha megtanulsz nemet mondani.
Hidd el, pár hónap alatt jobb belátásra tér
Lássuk jól értem-e. A húgod nem keres túl jól, sokszor kicsit megszorul hó végére, de alapvetően a klasszikus nagy kiadásokat (lakhatás, rezsi, közlekedés) ki tudja fizetni, csak néhány filléres, de nyilván fontos apróság az, amire néha nem jut, mert más filléres, nem annyira fontos apróságra megy el a maradék pénz? Ne haragudj, de ebben én semmi orbitális problémát nem látok. Amiket felsoroltál (WC papír, sampon, stb…) mind olyan dolgok, amibe nem fog belehalni, ha kifogy, és nem tud venni csak következő hó elején, mert helyette egy 20. pár cipőt vett, majd idővel megtanulja, hogy mire van nagyobb szüksége, sokan voltunk így. Csendben jegyzem meg, ha neki megéri zacskós levesen élni, hogy legyen szép nadrágja, azzal sincs semmi gond.
Az, hogy nem fog mással szűk helyen összeköltözni, ha egyszer magát a lakást tudja finanszírozni, tökéletesen érthető, én sem tenném. Az agglomerációba való költözést sem gondoltad át, ahonnan be is lehet járni gyalogosan dolgozni, szinte biztos, hogy nem olcsóbb, nem beszélve arról, hogy a reggeli csúcsforgalomban könnyen lesz a 20 perces buszútból másfél óra. Most őszintén, a húgod habitusából kiindulva szerinted el tud majd indulni minden reggel 6kor, hogy beérjen dolgozni? Mert szerintem nem… Következésképp kit fog megkérni a fuvarra? Hát persze, hogy téged. Ha nem vállalod (miért tennéd), pillanatokon belül elveszíti a munkáját, ha rendszeresen masszívan késik, és akkor lesz csak sz.r a palacsintában. Vagy vesz valami tragacsot, ami 3szor annyit fog elvinni, mint amit megspórolt az új lakással (már ha valóban olcsóbb lesz, amit kétlek).
Posztgraduális képzés… ne haragudj, de én még olyan posztgrad képzést nem láttam, ami jelentősen több pénzt hoz a házhoz. Presztízst igen, de anyagilag elhanyagolható (hacsak nem egy konkrét, már felajánlott előléptetésről van szó). Rendes másoddiploma meg nincs meg 1 év alatt, munka mellett nem is mindenki bírja. Apropó, egyáltalán ért a logisztikai/pénzügyi/műszaki vonalhoz, és érdekli is? Mert ha nem, rá ne beszéld, az életben nem fogja elvégezni, és majd fizetheti a diákhitelt is.
Szerintem hagyd békén. Ha kér tanácsot, elmondhatod a véleményed, de ennyi. Nekem az jön le, hogy ha nehézkesen is, de alapvetően boldogul, akkor meg mi a probléma? Nem kell neki venni budipapírt, és nem kell fuvarozni sem. Megsértődik? És akkor mi van? Ha neked jogod van igényt tartani rá, hogy előírhasd neki, hogy a mosópor a prioritás, vagy a designer nadrág, akkor ő is megsértődhet hülyeségeken, nem kell fölvenni, és kész. Ha konkrétan az a veszély fenyegetné, hogy utcára kerül, ha nem változtat sürgősen, akkor más lenne a helyzet, de az amit leírtál, szimplán egy felnőtt ember magánügye.
En semmit nem tennek.
Nem adnek neki penzt, sem nem cipelnem, se nem segitenek.
Ha ra van kenyszeritve fel fog noni .. vagy nem.
De ez nem a te felelosseged!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!