Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tegyek,hogy a felnőtt...

Mit tegyek,hogy a felnőtt testvérem ne legyen a "gyerekem"?

Figyelt kérdés

3-an vagyunk testvérek,én vagyok a legidősebb.

Édesanyánk sajnos meghalt,volt egy hosszan tartó betegsége.

A legkisebb testvéremet sajnos nagy elkényeztette, emiatt nem képes a saját lábára állni.Anyu is panaszkodott rá sokat nekünk, de tenni, nem tett semmit.

Mikor ment haza anyuhoz, felpakolva ment vissza, még a WC papírt meg a mosóport is anyu vette neki.Közben hangsúlyozta,hogy ö különálló, önálló.Amikor meg megmondtam neki,hogy "ja önálló, anyád vette a wc papírt is a múltkor", akkor megsértődött.

Egyszer én vittem el vásárolni (neki még kocsija sincs) és megakart venni egy jellegtelen díszt 4000 forintért, akkor is odavágtam neki,hogy ilyet megvenne, de mosóport meg anyával fizetteti.Erre is bedurcáskodott.

Amikor anyu meghalt, én megmondtam neki,hogy nem fogom őt finanszírozni.Tessék normális állást keresni, ugyanúgy van 2 diplomája, mint nekem, igaz másfajta,

Állami szférában dolgozik, gyengén keres.

Valamennyire támogatni akarom,mégiscsak a testvérem, de nevelő célzattal.

A javaslataimat nem fogadja meg.

Javasoltam neki,hogy ne lakást béreljen a fővárosban, hanem szobát,vagy költözzön külső kerületbe, agglomerációba, akkor több pénz maradna.

Aztán felajánlottam neki,hogy lakhat nálam is,hogy kicsit tudjon spórolni, de az én feltételeim szerint, ha keres normális állást.Még segítenék is neki.Beszél angolul is, simán kapnak állást egy SSC-ben vagy valamelyik multinál, ahol azért vannak fejlődési lehetőségek.

Nem, ez sem volt jó neki.

Javasoltam neki posztgraduális képzést (másoddiploma-1 év alatt megvan,kamatmentes diákhitellel finanszírozható), nyilván a logisztikai, pénzügyi, bizonyos műszaki képzések, amikkel lehet is valamit kezdeni.

Tipikusan az a fajta,aki inkább zacskós levest eszik egy hétig,hogy megtudjon rendelni egy új nadrágot vagy pulóvert az internetről.

Viszont, éppen ezért is, én nem fogok neki sem WC papírt, sem mosóport, sem sampont venni.

Mentőövet nem dobok neki, inkább megtanítanám úszni, ha hagyná.

2023. dec. 27. 22:09
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem fordul segítségért hozzád (direkt nem keres), akkor szerintem hagyni kellene.

Egyébként az erőszakos kontrollálással csak az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél.

2023. dec. 28. 06:51
 22/61 anonim ***** válasza:
83%
Semmit sem kell csinálni. Majd a saját kárán megtanulja. Ha nem lesz otthon wc papir, mert helyette ajtódíszt vett, akkor majd rájön, hogy mi a fontosabb, ha nem telik mindkettőre. Papolással semmire sem mész. Egyik fülén be, a másikon ki. A lényeg, hogy ne vásárolj, ne főzz helyette, mert akkor sose nő fel. Valószínűleg tőled fogja várni, amit eddig anyukádtól kapott, hát ne tedd.
2023. dec. 28. 07:01
 23/61 anonim ***** válasza:
21%

Fogadjátok részvétemet a haláleset miatt.

Nem értem, ítészeink itt is, mint máshol is, magyarfrusztrált, savankás, rosszindulatú emberek, tisztelet a kivételnek, de én nem látom rossznak a kérdező hozzáállását.

Nem akar egy elcseszett felnőttet élete végéig pesztrálni és anyagilag támogatni csak azért, mert a tesóka egy tátottszájú baflasz. Még így is sokat tesz/tenne érte.

Én azt tudom javasolni, Kérdező, hogy beszélj a tesóval, mondd el, hogy életrevaló és korrekt segítséget kaphat Tőled, de nem fogod kinyalni a seggét és finanszírozni az agyatlan kiadásait. Választhat: elfogadja a segítséget és idővel jó lesz neki, felzárkózik és rendes, teljes értékű életet tud élni, vagy menjen a pitschäba és tarttassa el magát valaki mással, de az nem te leszel. Kemény, de nem lehet másképp.

Te így is többet teszel/tettél érte, mint ami elvárható.

2023. dec. 28. 07:34
 24/61 anonim ***** válasza:
92%

"Nem akar egy elcseszett felnőttet élete végéig pesztrálni és anyagilag támogatni csak azért, mert a tesóka egy tátottszájú baflasz"

Akkor ne tegye!!!!! Ezt írtuk oldalakon keresztül, ne pesztrálgassa és támogassa anyagilag a testvérét és kész

2023. dec. 28. 07:44
 25/61 anonim ***** válasza:
91%
Sokan vannak olyanok, akik jó képességűek, van diploma, végzettség, stb. mégsem vágynak nagy karrierre és sosem fognak nagy lábon élni. Nem nevelheted meg őket.
2023. dec. 28. 08:01
 26/61 anonim ***** válasza:
75%

Az anyátok lehet, hogy elkényeztette és nem tanította önállóságra, de te is úgy viselkedsz, mint egy idióta szülő, csak a szélsőségesen ellentétes végletet, a drákói szigort megtestesítve.

Azt mondod, nem akarod, hogy a gyereked legyen, mégis olyanokkal dobálózol, hogy nem lett megnevelve, DE TE MAJD BEPÓTOLOD, és arról, milyen feltételekkel "segítenél" neki. Arról, hogy mit tettél azért, hogy elhatárolódj tőle, milyen szituációkban ráztad le, amikor ő ment hozzád segítségért vagy ellátmányért, szó sincs. Csak arról, hogy önállóan, a véleményed vagy a pénzed kikérése nélkül meghozott egy döntést, te meg kéretlenül belepofáztál.

Nézz magadba, és valld be, hogy egy őrmester vagy, és valójában örülsz neki, hogy eléd sodródott egy gyenge akaratú, nem túl ambiciózus ember, akin kedvedre uralkodhatsz - miközben rinyálhatsz fűnek-fának, hogy "jaj, mennyi áldozatot hozok ezért a szerencsétlenért, én, az orwelli Nagy Testvér, de nem is értékeli". És még csodálkozol, hogy ellenáll, kellene egy ilyen túlbuzgó, leereszkedő hajcsár a f.sznak.

Szerintem itt a legnagyobb probléma, hogy a mai napig nem tudtad feldolgozni, hogy az öcsi/húgi a család kicsi babája volt, mint mindenki kedvence, aki sokkal több figyelmet és egyéb erőforrást kapott nálad. Irigy vagy és sértett, és most kihasználnád a lehetőséget, hogy revansot vegyél rajta azért, hogy az anyátok többet foglalkozott vele.

A litániádból egyértelműen kiválik, hogy te sem látod reálisabban a világot, mint ő. Ami nem csak annyiból áll, hogy kiskorúsítanál egy felnőtt embert, aki feléd nem is fejezett ki még gyámolítási igényt. Az öcsi / húgi életképtelenségének a bizonyítékaként azt felróni, hogy MÉG KOCSIJA SINCS rettentően lekezelő és nevetséges. Másrészt abszurd is. Budapest belvárosába minek autó? Egymást érik a villamosok, metrók, buszok, és rohadt drága a parkolás. Ugyanolyan pénzkidobás, mint a túlárazott karácsonyfadísz.

2023. dec. 28. 08:30
 27/61 anonim ***** válasza:
91%
Nagyjából az én testvéremet írtad le. Nagyon el van kényeztetve, ő anyával lakott, mikor anya meghalt, akkor kezdett pont az első munkahelyén, és csak azért nem mondott fel, mert anya meghalt és nagyon kellett a pénz, de különben simán eljött volna és anya nyugdíján élt volna tovább. Neki még végzettsége sincs, csak érettségi. Én nem voltam neki hajlandó pénzt adni, van munkája, lakbért nem kell fizetnie, hiszen az örökölt lakásban lakik, meg kell tudnia oldani. Ő is megsértődött mindig, hogy de neki nem jó az olcsóbb tusfürdő, meg neki ilyen meg olyan cipő kell, de nem érdekelt. Eléggé megromlott a kapcsolatunk, de nem bánom azt se, nem fogom finanszírozni a baromságait.
2023. dec. 28. 08:45
 28/61 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is azt szúrt szemét, hogy nem akarsz az anyja lenni, mégis az anyja akarsz lenni. Nem kell az anyjának lenni, és hagyjad már. Még azt sem kell megmondanod, hogy nem fogsz neki mosóport venni, amíg nem fordul azzal hozzád, hogy vegyél neki mosóport.

Ha zacskós levest eszik 8 évig, akkor zacskós levest eszik. Nem a te dolgod, nem vagy az anyja!

Nekem is valami ilyenben fog kikötni a fiatalabb testvérem előbb-utóbb, de eszem ágában sincs majd akkor "kezembe venni" és "megnevelni" őt. Csak élem tovább az életem, ő meg majd megoldja valahogy, hogy mihez kezd magával. Meg fogja oldani, mert muszáj lesz neki, és mert felnőtt. Az a kioktatás és "ezt fogod csinálni, azt fogod csinálni" (mintha pórázt csatolnál a nyakába, és mondanád, hogy "ül") még egy gyereket is sértene a méltóságában - mert az mindenkinek van - és csak haragot és ellenállást szülne. Nem is értem, hogy gondoltad. Tanácsolni lehet, hogy "kaphatnál munkát itt meg ott is", vagy "szerintem szobabérléssel jobban kijönnél", de azt is csak egyszer, mert folyamatosan szajkózni azt, hogy szerinted mit kéne, az már belepofázás. Egy aluljáróban szunnyadó csöves is kikérné magának.

2023. dec. 28. 08:58
 29/61 A kérdező kommentje:

23#

Köszönöm.Végre valaki reálisan látja.

26#

Óriási tévedsz.Nem ismered őt, fogalmad sincs milyen.

Én örülök,hogy anyám máshogy nevelt mint őt.Különben éppen olyan életképtelen lennék, mint ő.

Anyám mindig mondta,ha ő meghal, akkor rám fog akaszkodni, mert nem lesz más és így is lett.

Pénzt is kellett már neki kölcsönadnom (amit nem adott még vissza), mert hónap végére teljesen eltapsolja a fizetését.

Kocsija nincs, de elvárja,hogy hozzam-vigyem, megoldjam a problémáit, ő ugyanis utálja a tömegközlekedést.

Az a probléma,hogy nem a földön áll, ameddig a megélhetéshez szükséges alaptermékek, mint mosópor, wc papír , sampon....stb nem áll rendelkezésre, addig ne akarjon 4000 forintért díszt venni.De, nem érti meg.

Tulajdonképpen, olyan, mint egy kiskorú.Semmiféle felnőttes gondolkodás nem jellemzi.

Ha valaki nem jön a fizetéséből, akkor tessék keresgélni a lehetőségeket, böngészni az állásportálokat és pályázni,nem anyura,tesóra akaszkodni.

Ő viszont nem így tesz.

Nekem sem a legyek hordták össze a mostani béremet.

2023. dec. 28. 09:05
 30/61 anonim ***** válasza:
17%

"23#

Köszönöm.Végre valaki reálisan látja."

Ahhoz képest úgy le lettem húzva mint a klozet.

23-as voltam :(

2023. dec. 28. 09:09
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!