Hogyan vegyem rá a tesómat, hogy ne adja el a lakását?
A lakás az ő nevén van, de én vagyok a haszonélvező.
A tesóm, a barátnője, meg a hamarosan megszülető gyermekük is a lakásban élnek. Nem túl nagy lakás, másfél szobás.
A barátnő a fejébe vette, hogy adják el a lakást és vegyenek nagyobbat. A terveik szerint addig albérletben laknának.
Felszólítottak, hogy mondjak le a haszonélvezetemről, mert így kevesebbet ér a lakás. Én megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó erre, mert a szüleink direkt azért csinálták így, hogy semmi hülyeséget ne csinálhasson. Azóta megy a sértődősdi, hogy milyen szemét vagyok és rátelepszem a tesóm életére stb. Én csak attól félek, hogy nem látják reálisan az életüket és a lehetőségeiket. Gyesre és a tesóm 6 órás konyhai kisegítős munkájára nem fognak nagyobb lakást vagy házat kapni, a pénzt meg szépen fel fogják élni.
Hogy a fenébe téríthetném őket észhez?
Ha ilyen kevés pénzből élnek, akkor anyagi segítség nélkül nem fognak tudni fenntartani egy nagyobb lakást. Mondjuk már azt se értem, hogy tudtak így gyereket vállalni.
Hol van a mostani lakás? És hol akarnak vásárolni? Mi a terv, miből akarják kifizetni? Kevésbő drága helyen szeretnének nagyobbat venni?
Babavárót fel lehet venni, de ha most 130 ezer Ft-ból plusz gyesből élnek, hogy fogják a 3 gyereket felnevelni? Ennyi fizetésből érdemben hitelt se fognak kapni, egyébként a babaváróban se vagyok biztos, mert annak is vannak minimális feltételei, az se biztos, hogy teljesül.
Van, aki anyagilag segíti őket? A barátnő mivel foglalkozik, mennyit keresne, ha visszamenne dolgozni?
Írhattad volna előbb is, hogy a testvéred enyhén sérült. (Nincs ezzel semmi probléma; megesik az ilyen.) Nyilván a szülők is azért juttatták ilyenformán nektek a lakást (tulajdonjog kontra haszonélvezet), hogy így védjék ezt a gyereküket.
Ha gondokra nincs is szüksége, egy támogatott döntéshozó szerepébe azért belehelyeztetheted magadat. Olvasgasd a TASZ-t és kérd a segítségüket.
Nem csoda, hogy szüleid így rendelkeztek. Mégis honnan lenne pénzük nagyobb lakásra, ha így sem tudtak félretenni, hogy ingyen laktak, nincs lakbér. Egy albérlet plusz 150ezer Ft lenne minimum. Amellett spórolnak? Leteszik a 3 havi kauciót? Mindegyik sérült? Minden hitel fizetéshez kötött, nem kapnak hitelt, ha nem látja a bank, hogy vissza tudják fizetni.
Megmondanám a tesómnak, hogy akkor minden kapcsolat megszakítva, ha ennyire nem érti a matekot, lemondasz, hivatalos papír, amiben leírjátok, hogy se gyámság, se semmi nem terhel téged a továbbiakban, mert nem fog nálad lakni, ha befuccsol a dolog.
Szerintem is hívd fel a nőt, próbáld meg megbeszélni vele ezt. Mennyiért akarnak venni, honnan lesz erre pénz, mert hitelt nem fognak kapni. Romos házat annyi fizuból az életbe nem fognak felújítani, szóval az is kuka. Nem is tudom, hogy albérletben ennyiből hogy fognak megélni babával, akár egy rövid ideig.
Ha adnának egy reális, korrekt választ, akkor én hagynám. De csak akkor. Ha jön a hülyeséggel, agresszióval, akkor onnantól fixen nem engedném, hogy eladják a lakást. Inkább legyenek rám dühösek egy életen át, minthogy hajléktalanok legyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!