Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Miért jó és rossz,hogy nincs/...

Miért jó és rossz,hogy nincs/ van tesód?

Figyelt kérdés
Életedben mikor volt rossz hogy nincs tesód? De mik az előnyei? És ha van tesód mik azok amikor ugy érzed rossz hogy van? És mitől jó? Élmények,tapasztalatok érdekelnek. Én egy faluban nőttem fel,rájöttem hogy az osztályban csak nekem nincs tesóm,nem is tudtam barátkozni,szerintem tesóval bátrabb lennék,nem lettem volna olyan csendes,akit csufolnak,se öngyilkos,mikor egyedül elgyászoltam a szüleimet,a barátaimnak meg páromnak most is meg van az a plusz kapcsolat mikor jókat beszélget a tesójával nekem nincs.házat kocsit hitelre vettem ugyanugy küzdenem kellett,előny max hogy nem voltak tesóviták,de pont ezért mindig érzékeny voltam,és ha más emberek megbántanak mindig sírok. Írjatok
2021. febr. 2. 01:42
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
82%

Két féltesóm van anyai ágon, nővéreim, jó a kapcsolat. Mivel idősebbek, ezért inkább vigyáztak rám, nem voltak veszekedések meg ilyenek. Édestestvérekként nőttünk fel, nagyon szeretik apumat, sajnos az ő apjuk meg anyu brutálisan rossz kapcsolatban éltek, kölcsönösen ölték egymást, akkor váltak el, mire már majdnem vér fojt. A lányok örültek, hogy végre vége van annak a borzalmas időszaknak, és anyum olyan embert talált magának, akivel békességben tudott élni. Mivel ők hamarabb kirepültek otthonról (egyetem), ezért nyilván hiányoztak, de gyakran hazajártak. Koruk miatt nem barátnői kapcsolatban vagyok velük, bár mindent elmondhatok nekik. Van bennem valami ösztönös tisztelet irányukba. Csak előnyöm származott a kapcsolatunkból.

Azonban családon belül taoasztaltam olyat is, hogy sajnos messze nem mindig igaz, hogy a tesód az, akire mindenben számíthatsz, ai mindig ott lesz melletted, legjobb barátod, meg ilyenek. Anyámnak van egy bátyja, aki még a szülője temetésére se ment el, az otthonban sem látogatta az anyját (nagymamámat), azóta is csak kritizálja a szüleiket, holott ő volt a kivételezett gyerek és anyámnak is gyakran beszólogat sértő dolgokat. Sok fájdalmat okozott a családnak, a saját gyerekére se tart igényt.

2021. febr. 2. 12:23
 32/41 anonim ***** válasza:
84%
Életem legértékesebb ajándéka a szüleimtől a két testvérem.
2021. febr. 2. 12:24
 33/41 anonim ***** válasza:
82%
* folyt
2021. febr. 2. 12:24
 34/41 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van egy nővérem, de viszonylag nagyobb közöttünk a korkülönbség (15 év) és emiatt ez egy picit furcsa helyzet. Gyerekként úgy éreztem, hogy van is testvérem és nincs is. Teljesen más életszakaszban voltunk, a testvérem már középiskolás kora óta kollégista volt, az egyetem után is más városban élt stb., tehát tulajdonképpen nem is laktunk együtt vagy legalábbis nagyon kevés időt (kb. a szüneteket és akkor sem velem volt, hanem barátokkal, pasijával, dolgozott stb.) és én őszintén nem is emlékszem rá. A gyerekkoromból nem nagyon vannak vele közös emlékeim, max. olyan, hogy vigyázott rám mikor a szüleim elmentek otthonról. Később, mikor már én is idősebb lettem, picit jobb lett a kapcsolatunk és most már pláne működőképes. Tehát rendszeresen beszélünk, találkozunk stb., de azért szerintem ma is meglátszik a korkülönbség és mindig én leszek a "gyerek". Én nagyon sokáig bántam és kifejezetten nem szerettem, hogy ennyivel idősebb a testvérem. Mindig arra vágytam, hogy legyen egy velem egyidős vagy legalább korban hozzám közelebb álló testvérem, mert szerintem az teljesen más lehet. Együtt nőtök fel, játszotok, civakodtok, rosszalkodtok, veszekedtek stb., ezáltal egy erősebb, szorosabb kapcsolat alakul ki, míg nálunk semmi ilyesmiről nem volt szó.
2021. febr. 2. 13:04
 35/41 neincat ***** válasza:
100%
Középső vagyok, van egy bátyám és egy húgom. Elég nagy közöttünk a korkülönbség bátyámmal 6, húgommal 7 év különbség van köztünk. Mindig jól kijöttünk, de annyira közel sem kerültünk egymáshoz. Nálunk nem volt "kedvenc" gyerek, akivel kivételezés lett volna, mindig támogattuk egymást mindenben. Akkor voltak kisebb összeszólalkozások amikor én voltam 15-16. Akkor bátyám felszólalt, hogy miért vagyok elengedve ennyire, fogjanak vissza, 15 évesen még Ő sem mehetett ki olyan sokáig. Most húgom 14, vele is vannak apróbb viták, hogy ne motyogjon, nyissa ki a száját, meg ne hisztizzen stb. De bátyámmal mind a ketten egyetemre járunk (egyszer abbahagyta, tavaly kezdte újra) és az online oktatás alatt rengeteget tudok neki segíteni a vizsgákkal, beadandót írtunk neki barátnőmmel, ezért baromira hálás. Voltunk túrázni is együtt. Negatívumot tényleg nem tudok felhozni, örülök, hogy vannak, még ha annyira nagyon közel nem is állunk egymáshoz, megszínesíti a mindennapi életet.
2021. febr. 2. 13:15
 36/41 anonim ***** válasza:
82%
Van testvérem, de nagy köztünk a korkülönbség, és kicsi voltam még, amikor ő másik településre ment tanulni, úgyhogy gyakorlatilag nem együtt nőttünk fel. Sosem volt köztünk kötődés, kb olyan, mintha egyke lennék, csak a szülinapi tortát mindig eggyel többfelé kellett osztani :))
2021. febr. 2. 13:27
 37/41 anonim ***** válasza:
46%
3-as hozzászólónak MINDEN pontjával egyet értek.
2021. febr. 2. 13:37
 38/41 anonim ***** válasza:
77%

Hét év van köztünk, én vagyok az idősebb, lányok vagyunk. Én csak hátrányát éreztem mindig, hogy testvérem van. Kezdődött gyerekkorban, amikor a szüleimnek én voltam a szardarab, a hugom pedig az istenkirálynő. És ez így folytatódott. Amikor a szüleim házat vettek, és nagyon csúnyán benézték a lehetőségeiket (pontosabban nem nézték, vagy nem akarták tudomásul venni a korlátaikat), jó nagy hitellel, akkor én értsem meg, évekig (pont kamaszkorban) se egy új cipő, se egy új kabát, egy szál farmerom volt és pár pulcsim. Hugom ezzel szemben első kérésre bármit megkapott, ő nem kellett, hogy megértő legyen.

Aztán: A kivételezések miatt (legyen neked több eszed, te vagy az idősebb, stb) persze az egész gyerekkorunk azzal telt, hogy egymást gyilkoltuk, gyűlölködtünk.

Folytatódott azzal, hogy házimunkát csak és kizárólag tőlem vártak el, már kb. 11 évesen porszívóztam, port töröltem, ablakot pucoltam (nem csak a gyerekszobát, az egész házat), és elvárás szintjén. A hugom még huszas évei elején is hercegnő volt.

Most vagyunk abban a korban, hogy anyámmal bármikor lehet bármi (most idős, de egészséges idős asszony). Ha leesik a lábáról, én leszek a közelben (150 km), testvérem 3000 km, tehát én leszek ugráltatva. Amikor örökölni fogunk, az persze kétfelé fog menni úgy, hogy neki semmit nem kellett érte tenni.

Most egyébként van egy felszínes, leszarom-forma kapcsolat a hugommal, ha hazajön az országba, elröhögcsélünk, sztorizgatunk. (Sőt, kétszer voltam is nála külföldön nyaralni.) De azt tudom, hogy mihelyt valami "vérre menő" történne (pl. anyámmal), akkor nagyon egymás torkának esnénk.

Szóval, jobb lenne egyedül, egyedül szívesen felvállalnám anyut is, úgy, hogy tudom, mit miért csinálok, és senki nem vesz komplett hülyére. Nekem csak hátrány, hogy testvérem van.

2021. febr. 2. 13:50
 39/41 anonim ***** válasza:
79%

Gyerekkoromban hiányzott egy testvér, de mostmár fiatal felnőttként hálás vagyok, hogy egyke maradtam.

Így is egy 30 m2-es, szobakonyhásból másfél szobássá összetákolt, felújítandó lakásban élünk... A lakás rossz kialakítása miatt még ketten is alig férünk el, mi lenne, ha hárman élnénk itt?

Édesanyámnál egyébként főleg egészségügyi okai voltak, hogy nem is gondolkodott második gyerek vállalásán. Álmodozott szegény, maximum.

Az anyagiakról nem is beszélve. Egyedül nevelt.

F

2021. febr. 2. 19:29
 40/41 anonim ***** válasza:
88%

#22-essel egyetértek.

Személyiségtől, de különösen a szülők viselkedésétől is függ, hogy ki éli meg jónak/rossznak, hogy van testvére. Engem a tárgyi dolgok általában kevésbé izgattak, de a társaságra igényem van. Erre akkor jöttem rá, amikor az egyik (egyke) barátom közölte, hogy ha nem lenne tesóm, akkor a szüleim vehetnének nekem jobb telefont, ahogy neki is vettek. Én meg mondtam, hogy nincs az a csúcsszuper telefon, amire elcserélném a testvéreimet. Voltak, vannak és lesznek is köztünk súrlódások, de legalább már gyerekkorban megtanulhattuk, hogyan kezeljünk egy ilyen helyzetet. Viszont ha gondom van, számíthatok rájuk.

Az anyagiak mellett ami még hátrány lehet az az, hogy a szülők figyelme és energiája véges. Ahol 6 gyerek van ott - értelemszerűen - egy gyerekre jóval kevesebb szülői figyelem jut, mint egy egykére.

2021. febr. 3. 00:42
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!