Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Miként értékelnétek ezt a...

Miként értékelnétek ezt a szándékot?

Figyelt kérdés

25 éves vagyok, egyedül élek a szülő házban, egy bátyám van aki már házas, a második gyereket várják, és CSOK támogatással ill. hitellel vettek házat a feleségével.

A sógornőm szülei szintén meghaltak, neki egy velem egykorú öccse van, ő szintén egyedül él a családi házukban.

A bátyám a napokban finoman jelezte, hogy el kéne adnunk a házat mert neki kéne a része belőle.

Viszont a sógornőm lemondott az öccse javára az ő házukról, így az öccse marad az ő házukban

A mi házunk értéke olyan 30 millió forint lehet, ebből 15 maradna nekem, és mivel Budapesthez közel, az agglomerációban élek 15 millióból maximum valami nagyon lepusztult külterületi hétvégi házat vehetnék itt.(vagy még azt sem)

Nekem egyenlőre jó a viszonyom a bátyámékkal, de egyáltalán nem tartom korrektnek, hogy ebből a házból kell nekik a 15 millió, de a sógornőm testvére viszont egyedül örökli az ő házukat aminek az értéke szintén ilyen 30 millió körül lehet.

Teljesen megértem,hogy szükségük van a pénzre, főleg a gyerekek mellett, de úgy érzem hogy engem ezzel ellehetetlenítenek.

Nekem itt van a munkahelyem, itt vannak a barátaim, ragaszkodom a környékhez, de ha egy normális házat szeretnék 15 millióból akkor messzire kell mennem innen.

Ugyan úgy felvehetnék hitelt, de átlagos a fizetésem, és nem hiányzik pl. egy 10 milliós hiteltörlesztése mert egyedül erre képtelen vagyok.

Az is zavar, hogy tudom hogy a bátyámék kapcsolatában a nő irányít, és ezt is biztos,hogy ő találta ki.

Nem arról van szó, tudom,hogy jogos a "követelés" csak annak fényében hogy az asszony testvére maradhat én meg nem, így azért nem annyira értem meg őket.

Opció lehet, hogy majd ha én is házasodok, ugyan úgy élhetek a CSOK-al, meg ketten más a helyzet, de mint írtam jelen pillanat messze vagyok a házasságtól, nemhogy a gyerekvállalástól.

Nem tudom erre mit reagálhatnék, igazuk is van meg nem is.

2019. dec. 17. 21:45
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
43%
Gondolj bele abba, te mit tennél, ha fordított lenne a helyzet, te nem várnád el, hogy megkapd a részed a közösen örökölt házból? Itt az egyedüli pénzéhes te vagy, mert azt hiszed, neked jár a 30 millás ház, a testvéred meg boldoguljon ahogy tud. És ne gyere megint azzal, hogy bezzeg a sógornőd, a két dolognak semmi köze egymáshoz.
2019. dec. 18. 14:03
 22/38 anonim ***** válasza:
84%
Még egyszer leírom, ezen Neked kár pörögni, nem tudsz vele mit kezdeni. Mint mondtam ha sz.. lesz a palacsintában a bátyádnak kell megoldani majd. Hidd el ha gebasz lesz,a sógornőd és tesója közt is lesz konfliktus, de az se a te gondod lesz.Ha a tesójától elkérték volna a haz felének az árát ugyanúgy kérhetnék tőled akkor is. Ez a jelen helyzeteden nem változtat. Azért 15 millával temetni a jövődet kb az túlzás. Persze nem egy egész ház, értem. A penzügyeket meg a családi ügyeket ne keverd. Ettől még lehetnétek jó kapcsolatban a tesóddal. Sőt, azt gondolom hosszú távon jobb így. Ezen nem tudtok majd összeveszni, hiszen ha eladjátok és elfelzitek a pénzt senki nem szólhat a masikra semmit. A családi konfliktusok egy jó része a pénzügyekből fakad. Simán érezhetitek jól magatokat mint egy család ha értelmesen kezelitek a helyzetet. Ez most főleg rajtad áll. Neked kell ezt elengedni, megemészteni. A bátyádék így döntöttek, fogadd el. Előbb utóbb ez bekövetkezett volna.
2019. dec. 18. 14:04
 23/38 anonim ***** válasza:
82%
Egyébként, ha ennyire rosszul esik a másik öccs dolga, akkor mondd el nekik, vagy sértödj meg rájuk teljesen mindegy. De kezdj el lakásokat nézni, mert mindentől függetlenül osztozkodni kell.
2019. dec. 18. 14:05
 24/38 anonim ***** válasza:
32%
A nő okos,a bátyád nagyon buta :) Szerintem a nő lezsírozta ezt kettesben a testvérével hogy az jó legyen neki.
2019. dec. 18. 17:24
 25/38 Papucs112 ***** válasza:
82%
az esetleg nem opció hogy albérletbe menj? Szerintem azzal járnál a legjobban, mert látod abba nem gondolnak bele hogy mi lesz veled ha eladják felőled a házat.
2019. dec. 18. 17:45
 26/38 anonim ***** válasza:
63%

Kedves kerdezo. Nem tudhatod milyen megallapodas, es helyzet miatt mondott le a tulajdonjogrol a sogornod. Ha gyerekek vannak, valoszinu igy jon ki jobban.

Amit a tesodrol irsz, hogy a no dontese... mar bocs, szerintem vagy kozos dontes, de sokkal valoszinubb, hogy a tesode.

Megjegyzem 15 milla eleg komoly eletkezdo loket.

Itt semmikepp se tesodek tunnek az inkorrektnek meg a te mesed alapjan se. Amibol joesellyel fontos reszleteket elhallgatsz.

Engedd el a sztorit mas mit kapott. Te a tesoddal osztozkodsz, es rendezzetek az orokseget. Ennyi.

2019. dec. 18. 21:44
 27/38 anonim ***** válasza:
35%
A bátyád feleségének joga van lemondani a részéről az öccse javára. És a bátyádnak pedig joga van kérni a családi ház felét. Ennyi.
2019. dec. 18. 23:23
 28/38 anonim ***** válasza:
29%

Nem értem miért érzed azt, hogy az a normális kapcsolat, hogy a bátyád lemond 15 millióról a javadra?!

Az, hogy sógornő így tett, nem tudhatod mi oka volt rá. Lehet nem igazságos, de ők egy külön testvérpár, azt csinálnak az örökségükkel, amit akarnak. Tény fura, hogy a sógornő csak úgy lemond, de semmi közöd hozzá.

És a mai világban nem ez a normális.

Testvériesen el kell osztani, ez a normális.

Jelenleg mi is édesanyámmal lakunk, én és a férjem.

De van 2 nővérem, ha arra kerül a sor, eladjuk a házat és 3 fele megy.

Eszembe nem jutna, hogy ők mondjanak le az én javamra, még úgy se, hogy nekik házuk van hitel nélkül.

2019. dec. 19. 09:47
 29/38 anonim ***** válasza:
64%

Annak, aki azért cseszteti a kérdezőt, hogy miért nem tett félre saját lakásra: kérdező 25 éves. Ha elvégezte az egyetemet, és nem csúszott, és rögtön talált állást, akkor két éve dolgozik pályakezdőként (amennyiben nem orvosi egyetem, mert akkor még el se végezte). Ha csúszott egy évet, ami gyakori, és állást se talált rögtön, akkor kb. most kezd dolgozni. Kicsit túlzott elvárás, hogy már legyen egy önerőnyi saját vagyona.

A bátyó ettől függetlenül jogosan kéri a részét, de arról ne a kérdező tehessen már, hogy ő még csak 25 éves, miközben a ki tudja, hány éves bátyja már a második gyereket gyártja hitelre...

2019. dec. 19. 10:57
 30/38 A kérdező kommentje:

Ha azt veszem, hogy mindkét házat eladják, akkor nem hogy a hitelt visszafizetik, de még marad is nekik.Az én részemből még nem tudják kifizetni az összes tartozást max a 80%-át.

Ne keverjük a pénzügyeket és a családi kapcsolatokat, de mégis ezen lovagol a legtöbb válaszoló és szorosan kapcsolódik a kérdéshez.Írtam,hogy rajtam az se segítene ha a sógornő testvére is fizetne, csak valahogy érdekes hogy azt a 15 milliót eltudták engedni, de az enyémre feltétlen szükségük van.

Szükségük is lehet rá, kinek ne lenne, az se mindegy hogy 20-30 millióval tartozol vagy csak 5-10-el.

Meg az sem hogy van plusz 10 milliód és nincs hiteled :)

Azt engedjétek meg,hogy jobban tudjam milyen ember a bátyám, és ő nem ilyen.Vagy legalábbis biztosan nem egyedül hozta meg ezt a döntést.

Hogy én mit csinálnék?Ha olyan lenne az anyagi helyzetem,hogy felmerek venni hitelt és 2 gyereket bevállalni mellé akkor biztos hogy hagynám neki a házat.Ha nem is íratnám a nevére, de amíg nem éhezik a családom addig azt mondanám,hogy használja a családi házat és nem adjuk el.

Persze most nyilván könnyen mondom mert én vagyok a **** rossz végén.

Vagy bennem felmerül még egy megoldás ami talán korrekt is.

Ha nélkülözhetetlen nekem az a 15 millió forint (aminek a dupláját elengedtem) akkor azt mondom,hogy fizessen 7.5 milliót és a másik testvér is fizessen annyit amiért a családi ház az övék lehet.

Szar lenne 7.5-öt is visszafizetni a banknak, de mégsem 10-15 millió.

Ez nem arról szól, hogy kell a pénz vagy nem.Itt sokkal inkább a sógornőm megfúrt engem, és igazából erről szólna a kérdésem és ez a bajom.

2019. dec. 19. 13:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!