Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondolsz az "Amíg az én...

Mit gondolsz az "Amíg az én kenyeremet eszed"-mentalitású szülőkről?

Figyelt kérdés
Mennyire káros egy gyereknek, ha úgy nő fel, hogy a szülő a vele szembeni hatalmát fitogtatja?
2019. márc. 25. 16:45
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
47%
Kérdező (#33), tök mindegy a gyerek kora, egyszerűen nem mondhat ilyent a szülő semmi körülmények közt, és kész... ugyanis ő vállalt gyereket, és nem a gyerek szülőt.
2019. márc. 26. 17:47
 42/49 anonim ***** válasza:
56%
De, mondhat. Ugyanis attól hogy ő vállalta, még nem köteles mindent eltűrni tőle.
2019. márc. 26. 17:51
 43/49 anonim ***** válasza:
48%
Mindent természetesen nem. Pont, ahogy a gyerek se...
2019. márc. 26. 18:17
 44/49 anonim ***** válasza:
58%
Hogy ne csodálkozzanak , ha a gyerek(ek) nem nyitják rá(juk) az ajtót és hagyja(/hagyják) őket a saját szarjukban meghalni öreg korukban, csak , hogy visszaadják a gyerekkori fitogtatást.
2019. márc. 27. 02:45
 45/49 anonim ***** válasza:
85%

Ha a gyerek pirosra akarja festeni a szobája falát, hidegen hagy.

Ha a nappalit szeretné, igenis az én szavam a döntő.

Ha le akarja cserélni a családi autót, megint a szülők szava a döntő, de magának olyat vesz, amilyet akar\tud.

Mi legyen az ebéd, hova menjünk kirándulni, nyaralni stb. közös döntés.

Hogyan öltözik, milyen zenét hallgat, milyen a haja stb. az az ő dolga.

Ezt kiskorában el kell kezdeni a tudtára adni. Ha ez kimarad, jön a hatalmi harc. A gyerek nem érti miért nem szólhat bele, ha eddig lehetet. A szülő meg kifogyott az érvekből, így jönnek ezek a mondatok....

2019. márc. 27. 10:43
 46/49 anonim ***** válasza:
68%
A szüleim engem is imádtak fenyegetni, még egyetemistaként is, amikor már dolgoztam és jelképesen járultak hozzá az életemhez. Anyám kedvenc mondata évekig a "megvonom az apaánzst" volt, aminek meglett az eredménye, mert a szükséges dolgokon túl ki van zárva az éltemből és a testvéreméből is. Mindketten 200 kilóméterre menekültünk. Apám dettó, szerinte a gyerek neve kuss ameddig az ő nevére jönnek a számlák, így akár 21 évesen sem voltam semmiről sem megkérdezve, sosem érdekelte őket a véleményem vagy a javaslatom. Ennek a mentalitásnak az eredményét nyögöm 27 évesen is, hiszen sosem dönthettem semmiben, sosem érdekelte őket a véleményem, így nem alakult ki bennem az örérdekérvényesítés vagy a gyors döntéshozatal.
2019. márc. 27. 15:37
 47/49 anonim ***** válasza:
72%
#46, remélem eljön az idő, amikor az efféle szülői magatartás letöltendő börtönbüntetést fog maga után vonni...
2019. márc. 27. 15:54
 48/49 anonim ***** válasza:
90%

Ez a mondat csak egy mondat. A mentalitás a lényeg. Amit a 46os írt le például, hogy nem tartották teljes értékű családtagnak, nem kérdezték ki a véleményét, és kuss volt a neve, az akkor is nagyon durva, ha nem fenyegetőznek pénzmegvonással, és nem hangzik el soha az ominózus kenyeres mondat.

Más családokban meg ha más a mentalitás, egyenrangú partnernek tekintik a gyereket, és adott esetben a gyerek túl is lő a célon, amikro a határait feszegeti, simán elhangozhat ez a mondat úgy, hogy semmiféle elnyomó, hatalomfitogattó szülői magatratás nem jellemző egyébként.

Jó és igazságos lenne nem bizonyos mondatokat kiemelni a szülők nevelési fegyvertárából, hanem az egész nevelésüket komplexen nézni.

2019. márc. 27. 17:11
 49/49 anonim ***** válasza:
41%
Nekem ilyen mentalitású nagyszüleim vannak - ők még az a generáció, ahol a gyerek vagy "becsúszott" vagy arra nevelték, hogy segítsenek a ház körül és gondozzák öreg napjaikra, és még ötvenévesen az ő szavuk legyen a döntő, és kb. egy faluban lakjon mindenki. Mai szemmel nézve toxikus, önző szülők lennének, régen ez volt a norma. Ketten a falujukban maradtak, anyukámat és a nagybátyám feleségét cselédnek nézik, egy azzal "bosszulta" meg a neveltetését, hogy önerőből továbbtanult nő létére, és jól is ment férjhez, és csak pofavizitre járnak a nagyszülőkhöz. A legfiatalabb nem házasodott meg, hanem fellázadt, jelenleg alkalmi munkákból él.
2019. máj. 18. 20:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!