Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért létezik ez a "ha az én...

Miért létezik ez a "ha az én kenyeremet eszed, azt csinálod, amit én mondok" hozzáállás? Ez min alapul?

Figyelt kérdés

Ha valaki ezt a nézetet vallja, el tudná magyarázni, hogy miért? Mi ennek az alapja?

Miért nem lehet egy fiatallal megbeszélni a körülményeket, amiért a szülő helyesnek gondolja a követelését? Ez csak haragot szül, nem? Megértést és kommunikációt nem.

És ha például egy apa vallja ezt a nézetet, akkor ugyanezt mondja a feleségének is, aki mondjuk már hónapok óta nem tud munkát találni, és csak a férj fizetéséből él a család? A nőre is vonatkozik ez a hozzáállás? Vagy csak a fiatalra?

25, házas nő.

2017. márc. 2. 20:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%

Így fogalmazva elég hülye dolog, de a tartalma valamennyire lehet jogos is.

Ha egy gyerek - akármilyen idös -, nem tartja magát a családi szokásokhoz, akkor jogos, hoyg nem tetszik a többieknek. És mivel a fiatalok - föleg kamaszkorban - sok esetben nem meggyözhetüek érvekkel, ezért ilyenkor jön ez a mondat.

Ami meg a férj-feleség esetet illeti, ha a férkem ilyet mondana, akkor attól kezdve nem lennénk házasok. Ha ugyanis nem képes felfogni, hogy ök ketten egy pár, és ezért mindent közösen kell(ene) viselniük, akkor nem alkalmas egy ilyen kapcsolatra

2017. márc. 2. 20:53
 2/13 anonim ***** válasza:
50%
Aki kellő türelem, pedagógiai érzék és empátia (at is mondhatnám, hogy szeretet) hiányában azt hiszi, hogy csak terrorral lehet nevelni a gyereket. Valójában saját tehetetlenségét ilyen módon nyilvánítja ki az illető. Még a kellő önkritika és humorérzék is hiányzik belőle, hogy belátná saját gyengeségét és így akar "erős" lenni.
2017. márc. 2. 21:10
 3/13 anonim ***** válasza:
25%

Törvényileg a szülő 18 éves koráig kötelezett eltartani a gyerekét, majd a gyerek felnőttként ugyanerre kötelezett az idős szülei felé.

Viszont a fentiek nem azt jelentik, hogy a 18 éven aluli bármit elkövethet és azt sem jelentik, hogy az idős szülő bármit megtehet a gyerekei ellen.

A fenti valahol annak a következménye, hogy valaki letért az imént említett "aranyközépútról".

2017. márc. 2. 21:18
 4/13 anonim ***** válasza:
35%
Az elsővel teljesen egyet értek.
2017. márc. 2. 21:27
 5/13 anonim ***** válasza:
67%
Egyetértek az elsővel. A baj az sok esetben, hogy a mai gyerekek csak a jogaikat követelik, de nincsenek kötelességeik, és a szülők nem fegyelmezik őket. Igaz, a fegyelmezést kis korban kell elkezdeni. Amelyik szülő fegyelmez, az nem a szülő tehetetlensége, hanem aslapvető követelmény.
2017. márc. 2. 21:34
 6/13 anonim ***** válasza:

Egyetértek az elsővel én is.

Utolsó hozzászólónak csak egy személyes példát tudnék felhozni: mindenhol az olvasom, hogy ha kiskorban megneveljük a gyereket, biztos alapokat adunk neki az erkölcs terén, akkor kamaszként és fiatalként sem lesz vele gond. Hát ez részben igaz- vannak olyanok, akikkel nem lesz, de pl. öcsém, aki ma már felnőtt problémás kamasz lett-nem is értettük. Ugyanúgy neveltek mind a kettőnket, csak neki úgy elöntötték a hormonok az agyát, hogy kezelhetetlen lett. Ez van, utána ment a kiabálás ő persze akkor "visszavágott" és a szüleim ki voltak borulva.

Szóval nem garancia a gyerekkori jó nevelés. Házimumkát végeztünk, az állatokat láttuk el, kapáltuk a kertet, tisztelettel beszéltünk a szüleinkkel és mégis tessék, az egyik gyerek a kettőből kezelhetetlen lett. Akkor meg nem maradt más szöveg, csak az "amíg itt laksz, azt fogod tenni, amit mondok-vagy mehetsz amerre látsz"

2017. márc. 3. 09:12
 7/13 A kérdező kommentje:

Ja, értem. Akkor ez ilyen végső megoldás, amikor már semmivel sem lehet hatni a gyerekre.

Én azt hittem, hogy vannak olyan emberek, akik folyamatos alárendeltnek, vagy beleszólással sohasem rendelkezőnek titulálják a gyereküket, még ha értelmes is és lehet vele beszélni.

2017. márc. 3. 09:37
 8/13 anonim ***** válasza:
94%

Nem minden esetben, sokan tényleg - főleg egy-két gyeses anyuka férje - simán kijelent ilyet. Asszony, én keresem a kenyérre valót, te döglesz a gyerekkel, kss a neved.

Sajnos vannak ilyen emberek, akik hatalommániások, és ezzel le tudják vezetni a feszkót.

2017. márc. 3. 09:50
 9/13 anonim ***** válasza:
79%

Majd megtudod, ha lesz gyereked és azt hiszi, megteheti, amit akar. Pl nem tanul. Hiába mondod neki, hogy érettségi nélkül kevesebb esélye van normális életszínvonalra, hoz egy rakás példát, amikor zsenik kibuktak, vagy nyertek a lottón, vagy majd vállalkozik és dől a lé.

Kell egy végső "érv", ha az nem hatja meg, hogy mert az apád/anyád vagyok, vagy mert én vagyok a felnőtt, én vagyok a tanult, magasabb az iqm, nagyobb az élettapasztalatom.

Teljesen letolja, mert azt hiszi kiválasztott és gazdag lesz pikkpakk.

Nem hatja meg, hogy nem tud könyvelni, nincs kezdőtőkéje, gőze nincs a szabályokról, egy nyomtatványt nem tud kitölteni, adózni meg pláne nem.

Azt látja, hogy a családja átlagos, a 3ast a suliban sem nehéz elérni, nála hülyébbek is jobb jegyet kapnak. Lenézi a szüleit, nem tartja sokra az átlagos tinédzser. Azt hiszi, ő is rá tud jönni mindenre.

Szóval egy alacsonyabb rangúnak tartott ember érveit butaságnak tartja. Ilyenkor pedig be kell vetni az én tartalak el ellentmondás nem tűrő érvet. Ha a kapcsolat meg is romlik, a gyerek legalább küzdeni fog, hogy eltarthassa magát és szabaduljon a szüleitől.

Az én gyermekem még beszélni sem tud, de az öcsémmel ezeregy meddő vitát folytattam le, minden egyes alkalommal belebukott és lehülyézett esetleg azokat a részeket megcsináltatta volna velem és a szüleinkkel, amiket ő nem tud(könyvelés, adózás, ügyintézés, tőke) neki csak ötlete van, amivel mi is milliomos lehetnénk, csak nem látjuk.

Javaslom beszélgess egy nálad fiatalabbal, egy tinivel. Mesélj neki pár szóban az elején a hibáidról, hogy kellően jobbnak tartsa magát nálad. Keresd meg azt a dolgot, amihez a kissrác úgy hiszi, hogy ért, és csináljatok valamit a témában közösen. Ellentmondást nemtűrő főnök lesz, egy szavad nem lehet vele szemben, mert béna vagy abban, amit ő úgy érzi jobban csinálna, ezért minden másban is béna leszel szerinte. ...

Tinik...

Egyenrangú kapcsolatban, ahol a felek mindketten döntésképes felnőttek, 18 felett, persze ez nem játszik szerintem. Parancsolgatni nem lehet, ha nem megy az együttélés, meg kell kérni az eltartottat, hogy költözzön el x időn belül.

2017. márc. 3. 09:52
 10/13 anonim ***** válasza:
16%
Leginkább azért mert egyesek nem alkalmasak gyereknevelésre, és azt hiszik, ha ők tartják el a gyereket, akkor már beleszólhatnak a magánéletébe.
2017. márc. 3. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!