Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 21 éves lány vagyok a szüleim...

21 éves lány vagyok a szüleim eléggé szigorúan neveltek. A tanácsotokat kérném hogy mit tegyek?

Figyelt kérdés
Amióta az eszemet tudom szigorú nevelést kapok, főleg anyámtol, ha középsuliba 4est vagy 3ast kaptam orditozot velem,fel pofotozz.Soha nem ittam alkoholt,nem cigizek vagy drogoznák, életembe egyszer se voltam buliba vagy születésnapon mert nem engedett el. 14 éves koromtól mindenben segítek neki főzök mosok takarítok a kertbe segítek, de egy köszönömot nem kapott tőle sőt csak a hibát veszi észre és le ordítja a fejem. Mindenért csak a szidást kapom. Most hogy van párom minden nap cirkuszol, ha esetleg el megyek a páromnal nekem este 6ra haza kell jönnöm, azt is meg mondja hogy milyen ruhát vehetek fel, képes volt addig itthon tartani míg át nem vettem a felsőm amit szinte mindig is hordtam, megtiltotta hogy nála vagy nálam aldunank mivel hogy mindennek megvan a maga rendje, szerinte csak házasság után lehet együtt aludni. Tegnap este is olyan cirkuszt csinált abból hogy meg kérdeztem tőle hogy ott e aludhatok a páromnal hogy majd fel pofozott hogy én mit képzelek magamról, fel hozodott az is hogy ha szóba jönne az osszekoltozes hogy el költöznek e, mondtam hogy igen hát erre azt kaptam anyamtol hogy ha egy lány össze költözik a párjával házasság előtt az egy cafka.Legszivesebben a páromhoz költöznek ő egyedül él az anyukájaval akivel nagyon jól ki jövök, már az anyukája mondta hogy bármikor oda költözhetek, van elég össze spórolt pénzem és munkahely is alakuloban van. Én otthon már nem bírom ideggel mert minden meg van tiltva és gyerekként kezel. Mit tegyek, csak én gondolom úgy hogy ahogy anyám hozzá áll a dolgokhoz hogy túlzás vagy tényleg bennem van a hiba?? Előre is köszönöm a válaszokat

2019. márc. 7. 09:50
 81/92 anonim ***** válasza:
100%

Látom, kiemelted a kérdést.

Tudom, hogy ezt így nehéz meglépni, elvégre ez az élet, amihez hozzászoktál.

Van egy olyan elképzelésem, hogy kisebb korodban édesanyád mindet kivett a kezedből és intézte a dolgaidat (ezt nem sértésnek írom), ezért még ijesztőbb lehet ez a hirtelen elszakadás; nem vagy biztos magadban, nem érzed úgy, hogy a két lábadon önmagad is megállnál.

Ezt az önbizalomhiányt is úgy lehetne leginkább orvosolni, ha elköltöznél.

Tudom, ez olyan, mintha egy medence szélén állnál és mindenki ordítaná, "UGORJ BELE!", de nem mernél, félnél, hogy elsüllyednél, megfulladnál.

Abba gondolj bele, hogy ott van a barátod, aki segít jelenleg, illetve a dolgok, amik most félelmetesnek tőnnek, kevésbé lesznek azok, ha egyszer belekerülsz ebbe az önálló életbe.

Arról már írtam, hogy miért nem kell, hogy aggaszon édesanyád esetleges reakciója. Üres fenyegetések, nem komoly szándékkal. Írtam, ha elköltözöl, valószínűleg mégjobban fog mártíkodni, kapsz majd öngyilkossági fenyegtéseket, pár sikertelen kísérlete lesz, stb; de, ha nem tud megtörni velük, enyhülnek, majd abbamaradnak.

Azt meg nem teheti meg, hogy odamegy és elrángat; nagyon sokszor megírtuk, ezt akkor tehetné meg, ha papíron tudná igazolni, hogy Te ön- és/vagy közveszélyes vagy, nem tudsz önmagadra felügyelni és hivatalosan ő felel érted. Mivel erről szó sincs, ezért Te oda költözöl, ahova szeretnél és ő felajánlhatja, hogy lakj nála, de nem kényszeríthet.

Ebben az esetben tehetsz feljelentést, kérhetsz távolságtartásit, stb stb., ha odamegy és fittyet hányva a szavaitokra, erősködik.

Sajnos más megoldás nincs erre, ezért én még mindig ugyanazt írom - ne halogasd. Azzal, hogy csak olvasod a kommenteket meg leírod, hogy épp mi a szitu, nem halad a javulás irányába ez a helyzet.

Nem kell filózni, halogatni, félni. Felállsz és megléped. Félelmetesen hangzik, de muszáj.

Mást tanácsot nem fogsz kapni. Nézd meg mennyi hozzászólás érkezett és mindenki ugyanezt javasolja; költözz el.

Kitartást!

2019. márc. 18. 15:36
 82/92 anonim ***** válasza:
86%

Nem fogok majdnem 90 hozzászólást végig bogarászni: Összepakolsz ebbe a percbe és elköltözöl. Gondolom ahol élsz is 18 évesen már le lehet lépni.

Amikor nincs otthon anyud, összepakolsz, elhívod a párod hogy segítsen és szépen elmész.

Ha meg oda megy anyád a pasid házához, kihívod a rendőröket, megmondod, hogy már rég nem vagy 18 és hogy terrorizált, ezért költöztél el.

Azzal meg ne foglalkozz hogy ő nevelt fel. Az ilyen nem szülő.

2019. márc. 18. 16:01
 83/92 anonim ***** válasza:
100%
Anyad tokeletes munkat vegzett.Te egy lelkileg megnyomoritott akarat nelkuli senki lettel.Ha szazan leirjuk, hogy koltozz,te akkor is csak a kifogasokat keresed, hogy miert NEM tudsz megszokni a bortonodbol.Most meg fiatal vagy,van baratod aki tamogatna,ennek ellenere gyava vagy lepni.Majd ha a baratod megunja ezt a nyavajgast es keres egy talpraesett lanyt,na akkor gondolkozhatsz azon, hogy hol rontottad el.Biztos vagyok abban, hogy anyad mellett fogsz megoregedni.SOHA nem leszel eleg bator, hogy lelepj ebbol a bantalmazo kapcsolatbol.Orokre az anyade maradsz testestol-lelkestol.Benned van a hiba hogy igy elsz,mert te engeded hogy igy banjon veled.
2019. márc. 18. 18:09
 84/92 anonim ***** válasza:
100%
Amikor nincs otthon gondolom csak dolgozik,szépen összepakolod a cuccaid és elmész a bárátodhoz bár elötte kérdezd meg a párod hogy oké e. Haanyud hív ne vedd fel. Ha mégis akkor mondz at hogy felnött nő vagyok éseltudom dönteni mit szeretnék. Ja mégvalami,igen cafka vagyok mert hozzá költöztem.
2019. márc. 18. 18:25
 85/92 anonim ***** válasza:
100%

Ha elköltözöl, és utánad megy, csak úgy tud hazarángatni, ha TE is mégy vele. Ha te nem mégy, nem tud hazavinni. Egy 21 évest nem fog ölbekapni és elrohanni vele, képtelenség.

Akkor már fel kell vállalni a konfliktust vele. Ha nem is nagyon kiabálsz, de mondjuk eleve nem nyitsz neki ajtót/kaput, vagy becsukod az orra előtt, ha véletlen kinyitottad. És fel kell vállalni akkor a vitát, hogy "nem megyek veled", ki kell nyitni a szádat, önmagadért. Az a meglepő dolog történne amúgy, hogy vergődne kicsit, meg mondana mindenfélét, de aztán visszavonulna.

Fog zsarolni:

-azzal hogy rosszul lesz,

- írtad hogy azzal zsarol, hogy pszichiátriára kerül,

- fog zsarolni azzal, hogy megöli magát.

EGyiket sem fogja megtenni, nem kell megijedni. MÉg csak annyira sem lesz rosszul, hogy mentő kelljen neki. Ezek csak fenyegetőzések, hogy elérje, amit akar, csak ezt tudja kitalálni. Ugyanolyan, mint amikor a kisgyerek hisztizik valamiért. Gondolj erre, röhögd ki, amikor csinálja. Ne vedd komolyan.

Nem akar elengedni, nem fogadja el, hogy felnőttél. VAgy, hogy ezt miért csinálják az ilyenek, nem tudom.

2019. márc. 19. 21:32
 86/92 anonim ***** válasza:
100%
Szia kérdező! Mi lett? Mi a helyzet most? Elköltöztél?
2019. márc. 20. 06:01
 87/92 A kérdező kommentje:
A párommal abban egyeztünk meg hogy a szülinapjaig nem alszok ott majd csak aznap, már az se érdekel hogy anyám cirkuszolni fog vagy úgy össze veszek vele hogy nem fog hozzám szólni. Mert a párommal szeretjük egymást, ki tartott mellettem ennyi ideig és végül is negn az anyámmal akarom le élni az életem hanem a páromal.
2019. márc. 25. 07:16
 88/92 A kérdező kommentje:
*és végül is NEM az anyámal....
2019. márc. 25. 08:41
 89/92 anonim ***** válasza:
87%

A szitu világos: kár itt járatni a szánkat. A Kérdező NEM AKARJA megoldani a problémáját! Nem akar kiszakadni belőle! Minden maradjon a régiben, neki is létszükséglet az a stressz, amit anyuci biztosít számára.

Drága kérdező! Legközelebb akkor írj ki kérdést, ha szeretnéd megoldani a problémádat, ne élj vissza a segítő szándékkal! Amíg azon töröd a buksidat, hogy hogyan viselkedhetnél úgy, hogy az anyucinak megfeleljen, addig menthetetlen vagy és csak rabolod az időnket, együttérzésünket, energiánkat. Pl. előre szóltam, hogy ne dőlj be anyuci zsarolásának, ha arra vetemedik. Arra vetemedett és Te mit csinálsz? Befekszel neki rögtön! Elképesztő, mintha a falnak beszélnénk, süket vagy teljesen. #83-nak lesz igaza sajnos, mi meg itt komolyan vettünk...

2019. márc. 25. 23:58
 90/92 Yoda m. ***** válasza:
25%

Kedves 89!

Miért amortizálod le azt az eredményt, amíg idáig eljutott a Kedves Kérdező!

Szerintem már ez is komoly eredmény. Te nem annak látod? Mert én a legutóbbi 87-es bejegyzésében az eltökéltsége hangját hallom ki.

Annak kellene örülnünk, hogy már végre elhatározta magát! Megtette az ELSŐ LÉPÉST!

Mert az ELSŐ lépés megtétele a legnehezebb, de egyben a legfontosabb is! Mindenhol és Mindenkinél.

Csak biztatni kell töretlenül, s nem pedig megszólni, amiért nem egy lóugrással terem ott, ahova gyalogként kell kis lépésenként haladnia. A Kedves Kérdező leány nem egy sárkány és nem egy táltos paripa, mint ahogyan ez már kiderült számodra is. Ezért kell örülni, ha egy-egy lépést mindig megtesz, ami közelebb viszi Őt a saját élete felé.

Ha a Kérdező NEM AKARNÁ megoldani problémáját, akkor KI SEM ÍRTA VOLNA KÉRDÉSKÉNT!!!!!

Erre gondolj! Meg azokra, akik még hasonló problémákkal küzdenek, de odáig sem jutnak el, hogy ki merjék írni magukból azt, ami nekik fáj, ami kínozza őket! Szerinted hányan lehetnek még Ők? Ezren, tízezren, százezren? Csak itt Magyarországon. Mindig annak örülj, AMI (eredmény) VAN. És NE AZON BÚSLAKODJ, AMI (eredmény még) NINCS. Majd lesz! (Feltéve, ha biztatod és nem pedig elkezdesz csüggedni, azaz türelmetlen lenni)

Kedves Kérdező!

Így is van. A pároddal szeressétek egymást és az a Ti életetek, amit élni fogtok... és valóban nem Anyukáddal kéne... Az irántad érzett beteges ragaszkodása az nem a Te problémád. Az ővé. Így tehát az az Ő felelőssége önmaga iránt és nem a Tiéd. Mint már említettem is: NEM tartozol felelősséggel édesanyádért. Csak hálával tartozol neki, amiért felnevelt (úgy-ahogy), etetett-itatott, ellátott... ez természetes. De ez max. annyiban fejezhető ki, hogy időnként meglátogatjátok, névnap, szülinap, stb... tehát el nem feledkeztek róla (sem).

De ennél sokkal többet semmiképpen. És ezt is csak majd akkor, amikor már konszolidálódott a kapcsolat köztetek. Mert hogy erőltetni semmit, tehát ezt sem kell! Tudni fogjátok azt, mikor jön el a annak (a hála-adásnak) ideje... és akkor majd éltek vele, s meglátogatjátok. Visztek neki virágot (vagy amit kedvel) de már ketten. És elfogadjátok az Ő nézetét, gondolkodását... ha belebetegszik, akkor a betegségét... akárhogyan is van. De semmiképpen nem hallgattok rá, ha bármi olyasmit mondana, ami a visszakozás irányába hat. Ha mégis ez történne, akkor Viszlát Anya! Ennyi. De ez még odébb van. Még korai ezen törpölnötök.

Az ERŐ legyen Veled! Veletek!

2019. márc. 26. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!