Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért várja el sok szülő a...

Miért várja el sok szülő a kitűnő bizonyítványt?

Figyelt kérdés

Nálunk is ment a balhé abból, hogy nem voltam kitűnő gimiben. A nyelvek mindig is jól mentek, a történelem és az irodalom szintén, ezekből végig ötös voltam, versenyekre is jártam.

Matekból, kémiából viszont hol hármas, hol négyes, attól is függött, melyik éven ki tanított. Érdekesmód fizikából néha még az ötös is megvolt (abból mondjuk többnyire általánosban is), de többnyire szintén négyes, egyszer ha kaptam hármast tizenegyedikben első félévben, akkor valahogy sok volt a nehezebb szerkesztés, számítás.

Miért fontos, hogy a gyerek mindenből ötös legyen, ha úgyis csak egy adott irányba megy tovább, vagy humán, vagy reál.

A szüleim nem jártak egyetemre, és messze rosszabb jegyekkel végeztek anno középiskolában, mint én.

2019. febr. 14. 13:54
1 2 3 4
 1/33 A kérdező kommentje:
Soha nem mondták, miért kell, hogy minden tökéletes legyen. Csak annyit, hogy "kell és csak".
2019. febr. 14. 13:54
 2/33 Metionin ***** válasza:
88%

Vannak szülők, akiknek a gyerek egyfajta trófea, értékmérő. A kitűnő bizonyítvány számukra a gyerek értékét növeli, hiszen lehet mutogatni, dicsekedni, lesajnáli a másik szülőt akinek a gyereke nem olyan jó tanuló. Általában azok a szülők csinálják ezt, akiknek nincs más sikerélmény az életében, mint a gyerek megcsinálása és így próbálja a saját jelentőségét növelni. Ha belegondolsz, minden trófeagyerek által elért teljesítmény mögött ott lobogtatja a szülő, ha nem is nyíltan, hogy: Dórika kitűnő! (mert ÉN úgy neveltem), Sanyika élsportoló! (Mert az ÉN fiam) stb. Normális szülőnek nincs ilyesmire szüksége.

Nálunk amúgy ugyanez ment, sírós mártíros hiszi ha nem lett hibátlan a doga, mert ő mindent megtesz értem és én csak ennyire vagyok képes, brühühü... huszonévesen, terápiával sikerült kigyógyulni a születésemtől fogva belém nevelt megfelelési kényszertől. Ne ess ilyen hibába, tanuld meg ignorálni még most!

2019. febr. 14. 14:02
 3/33 anonim ***** válasza:
94%
Emlékszem anno az 5ös aláért is le voltam szidva. Nem tudom, szerintem a legtöbb szülő azt akarja hogy minél jobban tanuljon a gyereke, nagyobb esélye legyen, plusz felvágásból a többi szülő előtt. Tőlem is a maximumot várták el de én is magamtól, szóval ezzel nem volt bajom.
2019. febr. 14. 14:03
 4/33 anonim ***** válasza:
18%
Talán, mert a szülőknek nagy pofon, ha a szeretett gyereke képességei rosszak, közepesek, nem tud úgy teljesíteni, mint a szomszédék Zsuzsikája. Sok szülő erőn felül mindent megtesz a gyerekéért, különórát fizet, leveszi az otthoni feladatokat a válláról, cserébe elvárja, hogyha nincs más dolga, csak a tanulás, akkor azt csinálja jól, hiszen a jövőjét könnyíti meg. Nyilván egy főiskolára, egyetemre is könnyebb jeles bizonyítvánnyal bejutni, mint egy közepessel, a tandíjakról már nem is beszélve.
2019. febr. 14. 14:04
 5/33 anonim ***** válasza:
86%
Belső hiányérzet projektív kompenzálása.
2019. febr. 14. 14:08
 6/33 A kérdező kommentje:

Attól, hogy valaki nem kitűnő végig a 4 éven át, még nem "közepes".

Illetve nem jelenti azt, hogy nem állná meg a helyét az egyetemen, csak mert vannak dolgok, amik nehezebben mennek.

Közepes az, aki semmiben sem kiemelkedő.

Nekem a nyelvek mindigis jól mentek, több nyelvvizsgám is van.

Illetve nagyon sok múlik nem csak a gyerek képességein, hanem a tanáron is. A gimnazista tananyag nagy része meg...inkább hagyjuk, lenne mit modernizálni rajta.

60-as évekbeli kémia könyvek és hasonlók.

Nem járattak különórára, és magyarázni se magyarázott otthon senki semmit, mert gimiben már nem tudtak segíteni. Volt, amiből már általánosban sem.

2019. febr. 14. 14:09
 7/33 anonim ***** válasza:
94%

Nagyjából azt írtam volna, mint az 1-es erre az archetípusra.

Van az az eset is, amikor a szülő a gyereke életét a saját életének kiterjesztéseként, meghosszabbításaként látja és azt várja el, hogy a gyerek ugyanazt elérje és folytassa, amit ő elért, vagy a gyerekkel "éretik" el, ami nekik az életben nem sikerült.

Az én szüleim is elvárták a jó tanulást, meg hogy majd egyetemre kell mennem, pedig egyiküknek sincs felsőfokú végzettsége és gimiben is rossz tanulók voltak.

Nálunk az történt, hogy én gimiben öntudatra ébredtem és rájöttem, hogy teljesen haszontalan minden, amit ott tanulunk, irreálisak az elvárások, csak lopják az időmet, idióták között kell lennem (tanárok) és én ezt a bohóckodást az érettségivel fejezem be és ennyi!

A szüleimnek be kellett látni, hogy nálam vagy bukás van, vagy kettes, de akkor már belefeszültem.

A végén megelégedtek azzal, hogy csak ne bukjak meg :)

2019. febr. 14. 14:09
 8/33 anonim ***** válasza:
10%
Az én apám 1965-ben volt gimnazista, de a mai napig tudja az ott tanultakat. Rendkívül intelligens, legyen szó történelemről, írókról, költőkről, matematikáról, fizikáról, mindenben otthon van. Ma meg sok középiskolás érettségi után két évvel már alig emlékszik valamire.
2019. febr. 14. 14:15
 9/33 A kérdező kommentje:

Én is képben vagyok sok dologgal, amit tanultunk gimiben, de az nem jelenti azt, hogy most kapásból tudnék deriválni, tükrözni, vagy levezetni valamilyen kémiai reakciót. Mondjuk egyikre sincs szükségem a mindennapokban, amire meg igen, azzal képben vagyok.

Le vannak terhelve eléggé a diákok manapság feleslegesen.

2019. febr. 14. 14:17
 10/33 anonim ***** válasza:
100%

Mert fontosabb számukra a bizonyítvány, mint a gyermekük boldogsága.

Saját sikertelenségüket akarják valahogy ellensúlyozni.

Soha nem voltam kitűnő, mégis 2 diplomát szereztem. Abból kel kiválónak lenni, amit az ember (gyermek) szeret.

Csak 5 tantárgy jegyei számítanak 8. osztályban a továbbtanulásnál, ezért azt mondtam a gyermekemnek, hogy erre az 5-re koncentráljon minden erejével, de ami nem számít, abból nem kell az 5-öst hajszolni, semmi értelme.

Matematikából megyei versenyeket nyert, országos versenyeken is részt vett, miért erőltessem például a biológiát, ami nem érdekli?

Egyébként pedig sok kitűnő tanuló csak elméleti ember lesz, a gyakorlatban már nem biztos, hogy megállják a helyüket az életben.

2019. febr. 14. 14:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!