Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell valakinek pénzt...

Miért kell valakinek pénzt leadni otthon?

Figyelt kérdés

Egyre több helyen hallom, hogy "le kell adnom otthon". De miért?

Mi az oka? Nem értem, hogy amíg tanult a gyerek, addig kijött a család anyagilag, akkor miért kérnek el pénzt? Hirtelen égető szükség lett rá amint elkezdett dolgozni?

Hogy kéne önálló életet kezdenie majd, ha le kell adni a fizetéséből?

Miért az legaljább családokra jellemző ez?

Mi az, hogy le KELL adnia? Ha nem ad le, akkor kizavarják a lakásból az utcára? Vagy elveszik erőszakkal tőle?

Milyen szülő az, aki ahelyett, hogy támogatná a gyerekét elvesz inkább tőle?

Itt most inkább azokra az esetekre gondolok, amikor 40-50 ezreket kell leadni. Addig amíg tanult a gyerek az a pénz nem hiányzott a családi kasszából? Hirtelen égető a szükség?

2018. szept. 7. 06:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/85 anonim ***** válasza:
8%
De lepontozott a sok szülőnek behódolt válaszoló, mert nekem nem kellett leadnom xd siroook rajtatok
2018. szept. 9. 12:16
 72/85 anonim ***** válasza:
76%
70es, miért az a gyerek nem proli, aki dolgozik, de a szüleit húzza, náluk élősködik ingyen, hogy bulizni mehessen és azt hiszi neki ez jár?
2018. szept. 9. 15:01
 73/85 anonim ***** válasza:
0%

Gyerek státuszban akarják tartani a szülei (akár tudatlanul, akár így jól esik nekik.)

Vagy ő érzi úgy, hogy kötelessége, vagy szeretetből, tiszteletből, hálából azért, hogy őt felnevelték, mindig ellátták

Vagy pedig ő érzi úgy, hogy kötelessége, mert nem akar (nem mer, vagy eszébe sem jut, nem foglalkoztatja, fel sem merül) kitörni a gyerekstátuszból. Tehát önszántából is akarhat a gyerek-státuszba tartozni.

2018. szept. 9. 15:06
 74/85 anonim ***** válasza:
0%

*félthetik is , vagy uralkodni is akarhatnak rajta; mindig előírni neki a dolgokat, merthogy ő az ő gyerekük; ez lehet szülő-gyerek felé irányultság, ami picit félrement, hogy túlféltik; vagy pedig jól esik nekik gyerekstátuszban tartani, hogy uralkodhassanak rajta, meg hogy "hazaadja a zsebpénzét."

Lehet úgy gondolják, hogy ez jár, akár a süzlő, akár a gyerek (is gondolhatja ugy, vagy mind2 egyszerre)

2018. szept. 9. 15:08
 75/85 anonim ***** válasza:
26%
72- es sose mondanám a saját gyerekemre hogy élősködik. Amig élek támogatni fogom amivel csak tudom, mert akartam őt, szeretem és a családom része. Nem egy szükséges rossz aki húzzon otthonról vagy perkálja a lóvét. Mennyi gáz szülő van itt!! Akkor is azok vagytok ha engem lepontoztok amit lesz@ rok amúgy:D
2018. szept. 9. 20:59
 76/85 anonim ***** válasza:
37%

Van, akinek dolgoznia kell a főiskola mellett, hogy ki tudja fizetni a jegyzetet. Van, aki lakást kap a diplomájához, van, aki autót érettségire.

A huszas éveiben a legtöbb embernek több pénze van, bár kevesebbet keres.

Van, aki szorgalmit csinál az őt gyűlölő tanár órájára, mert kell az átlag az ösztöndíjhoz.

Sokan elutazzák a pénzt, van aki lakásra gyűjt, van aki elszórja.

2018. szept. 9. 21:03
 77/85 anonim ***** válasza:
54%

hát nem tudom. az én szüleim mindig azt mondták, hogy nem fogadnak el tőlünk gyerekektől pénzt, az ő dolguk az hogy elindítsanak az életben és segítsenek.

persze ha egy nagyon csóró családról van szó, ahol a családi pótlék megszűnése is probléma, az más, de szerintem nem ezekről szól a kérdés.

nekem nem vették el sose pénzem, mégis képes voltam megtanulni bánni vele. egyetem alatt, amikor kaptam x összeget egész hónapra, akkor tanultam meg, hogy mi mennyibe kerül, min spóroljak, hogy tegyek félre ha kell erre vagy arra, mennyit költhetek egy héten, hogy legyen bérlet, vonat, esetleg egészségügyi dolgok, mi fontos, mi nem stb. az ilyen add haza a pénzed, hogy megtanuld az értékét értelmetlen. nem hiszem hogy tisztában lesz az a gyerek a pénzügyi dolgokkal, bánni tud a pénzzel, aki minden hónapban lerak anyukának az asztalra 50ezer fotintot, az meg költse arra amire kell.

meg én értem, hogy valakinek szüksége van rá, de akkor azt mondja, hogy szüksége van rá, ne azt, hogy ezzel neveli a gyereket, meg ezzel tanítja a pénz értékét. már 12 évesen is tisztában voltam vele annyira, hogy pl vigyáztam a cuccaimra, nem pazaroltam, és nem tettem tönkre semmit, zsebpénzemet se szórtam el egyből, nem költöttem felesleges dolgokra. amikor dolgozni kezdtem se ért arcul csapásként az élet, már régen tisztában voltam vele, hogy mi mennyibe kerül, és hogy mennyi munka van benne, pedig a szüleimnek még elvenni se volt mit. szóval ez szerintem nevelés kérdése, bőven azelőtt, hogy lenne önálló keresete a gyereknek. addigra már rég tisztában kell lennie dolgokkal. nem véletlenül mondják, hogy a pénzügyi kultúrát már általános iskolában tanítani kéne.

egyébként objektíven nézve logikus, hogy aki otthon lakik, az adjon bele a rezsibe. ettől függetlenül nekem nincs képem elkérni. nem is akarok. nincs rá szükségem. nekem van hol laknom, nincs már hitel a lakásomon, van autóm, munkám. ha nincs szükségem rá, minek vegyem el a gyerektől, akinek még nincs saját otthona, nincs megtakarítása, nincs autója (és még én is csökkentsem a bevételét)?

a 17 vs 20-22 éves etetéséről meg annyit, hogy amikor diákmunkáztam alig voltam otthon. reggelire ittam egy kávét, ettem egy péksütit, ebédet vettem magamnak a munkahelyemen, vagy ahova kollégákkal mentünk enni, aztán max este ettem valamit, ha még éhes voltam, de sokszor csak egy szendvicset, mert ebédre már ettem főtt ételt. fürdeni ugyanúgy napi egyszer fürödtem 22 évesen, mint 17 évesen. fogat is ugyanannyit mostam, wc-re is ugyanolyan gyakorisággal jártam, este ugyanúgy besötétedett és felkapcsoltam a villanyt, de áramot valószínűleg kevesebbet használtam, mert egész nap dolgoztam, és nem tudtam gépezni, tv-t nézni vagy akármi, estére pedig elfáradtam annyira, hogy ne használjak áramot hajnalig.

egyébként ezzel, hogy a szüleim nem kértek pénzt és tudtam gyűjteni, viszonylag hamar, 27 évesen tudtam venni lakást, igaz, egy kevés hitellel.

2018. szept. 9. 21:19
 78/85 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el ezt a sok választ, én se értettem ezt régebben, de mára láttam olyan helyzetet, hogy van az a szitu, hogy kell a gyerek pénze.

Mert miatta tartják fönn a nagyobb házat, mert miatta spóroltak két évtizedig és elég volt ebből. Akár nagyobb tartozás is lehet felhalmozva az évek folyamán, amit vissza kell fizetni.

Szerencsés helyzetben persze a szülő segíti a gyerekét, de van, hogy egyszerűen nem tudnak normálisan kijönni, vagy van még több kiskorú gyerek a háznál, és kell az ottlakó plusz felnőttnek is az anyagi hozzájárulása. Még mindig jobban jön ki az a felnőtt gyerek, ha havi 40-50 ezret kell leadnia, amennyit a mai árak mellett meg is eszik egy felnőtt férfi, mint ha albit, rezsit is kellene fizetnie valahol.

Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy aki arra kényszerül, hogy a gyerekétől ezt kérje, az valahol felelőtlenül ugrott bele a gyerekvállalásba, vagy csak véletlen besikerült a gyerek, de lehet persze az is hogy önhibáján kívül került ilyen rossz anyagi helyzetbe. A magam részéről, ha gyereket vállalnék, én úgy terveznék, hogy 20 éves korára minimum az első lakása önerejét a kezébe adjam, de lehetőleg inkább egy kifizetett pici garzont, ahonnan el tud indulni.

2021. aug. 26. 19:52
 79/85 anonim ***** válasza:

Azt a részét megértem, hogyha valaki a tanulmányai befejezve jó pár évig még otthon (értsd: a szüleivel) lakik, akkor adjon bele a kasszába. De ezt szerintem nem úgy kellene, hogy anya/apa számlájára átultani az összeget, hanem akkor vegye ő az adott hónapban az élélmiszert, vagy fizesse be a számlák egy részét, vagy az albérlet díját ő fizesse ki.

Őszintén én ilyenkor még 2-3 évig nem kérnék a gyerektől pénzt (ha csak nem vagyunk annyira szegények, hogy máskülönben kikapcsolják a villanyt/vizet stb), mégpedig azért, hogy tudjon félretenni annyit, hogy valaha el tudjon otthonról költözni. De tökéletesen megértem azt a részét a dolognak, hogyha valaki 30 évesen még otthon lakik, akkor segítsen be valamennyire a költségekbe.

2021. aug. 26. 20:12
 80/85 anonim ***** válasza:
55%

Kulföldon a felnott gyerektoligen gyakran kernek bizonyos osszeget, ami az o rezsireszet/etkezeset/internethasznalatot, tevet fedezi. Leginkabb azert, hogy 1. erezze mar dolgozik es innentol maganak kell gondoskodnia a sajat eltartasarol 2. felelosseggel tartozik a megelhetesevel (tehat a megkeresett munkabert nem elverni kell vagy ugy eltenni, mi tha kiadasa nem is lenne (amiatt, mert mas fizeti helyette a lakhatasat stb.) 3. Sok esetben az elkert penzt vagy annak egy reszet elteszik a gyereknek es amikor vegre kirepul a szuloktol, akkor atadjak neki egy osszegben vagy akar ha addig kamatozott valahol akkor a kamatokkal. (valoban eltenni ertsd elkolteni csak azok szoktak akik valoban csoro szulok es a gyerek altal hasz alt plusz rezsit tenyleg nem tudjak mar kifizetni. Ez a penz elkeros es felretevos dolog azt is szolgalja, hogy igy amikor a gyerek epe teszik, hogy na fiam/lanyom itt van a heti x dollarod egy osszegben jeee ezen vehetsz man egy oreg autot is, higy lassa a gyermek megeri es igy lehet takarekoskodni!!! (ertsd havi/heti fix osszeget eltenni, nem elkolteni).

Magyarorszagon persze sokan abba se gondolnak bele, hogy amig a gyermek gyermek es tanul, vagy nincs18 stb, ddig a szulok kapjak a csaladi potlekot ami fu 12.200/gyerek, meg az adokedvezmenyt, ami keresettol fuggoen havi x tizezer, meg van ahol jar a gyerek utan iskolakezdesi tamogatas felevente vagy evente egyszer blabla. Na amikor ez megszunik, es a gyerek mar nem gyerek, hanem onallo keresettel rendelkezik, akkor ha bizony magatol nem jut eszebe hazaadni (amennyiben otthonlakik termeszetesen), akkor igenis hianyzik a gyerek utan jaro kedvezmeny es meg az a 12.200 ft is.

Szerencsere engem ugy neveltek eszembe nem jutna ilyen kerdest feltenni, es barhova mentem rokonhoz lakni atmeneti idore, mert meg voltam szorulva anyagilag, akkor is elso kerdesem 25 eveskent is az volt, hogy akkor mi lenne ha havi ennyit beadnek vagy legalabb ennyiszer bevasarolnek a csaladnak, foznek, reszt vennek a hazimunkakba azazmit tudok segiteni ha mar vazze itt lakok "i gyen".

Mindenki nyugodtan kiprobalhatja mennyi a piaci ar alberlet fronton vagy elmehet a bankokba a hitelekrol es azok kamatos kamatairol es felteteleiroo tajekozodni vagy megnezni a takarekoskodasi formak pontosan mirop is szolnak biztositas? aranyrudacska...meg ha nem anyu főz es apu valasztja a kabelteve csomagot, es adja kolcson az autojat,akkor megis mibe faj egy havi megelhetes. Es utana onkent akar majd otthon leadni 50.000et eskorbecsokolja a szuleit🤣

2021. aug. 26. 23:15
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!