Ti hogyan kezelitek, ha a szülő és gyermek teljesen más eszméket vall, életmódot folytat?
Például az én esetemben:
-Liberális informatikus értelmiségi, aki vállalkozásokban gondolkodik
-Konzervatív, kevésbé tájékozódott, aki alkalmazotti szerepben gondolkodik.
Szóval ahol lehet, ott eltérő nézeteink vannak. Pár példa:
-Fél év randizás után még a heti 1-nél több találkozást a lánnyal sokallja.
-Akkor leszek felnőtt, ha már végleg befejeztem a tanulmányaimat, és folyamatosan napi 8 órát dolgozok egészen nyugdíjamig. (Mikor az én szakmámban van lehetőség szabadúszásra, vállalkozásra, újboli tanulmányokra, vagy akár a fizetések miatt még pár hónap lezserséget is megengedhetek magamnak)
-Ha kicsit politizálni akarok, akkor vele nem lehet, mert csak a köztévében lévő 1 mondatos érveket tudja hangoztatni, így nem lehet érvcserét folytatni, hiszen neki nincsenek igazán. (Míg van olyan jobb oldali ismerősöm, akivel még ha nem is értek egyet, mégis el tudok beszélgetni vele.)
És ez csak pár dolog. Szóval ahol lehet, ott eltér a véleményünk.
Eddig érveléssel próbáltam meggyőzni, hogy van létjogosultsága az én álláspontomnak is, ő nyugodtan élhet az ő elvei szerint is, de az enyémek számomra helyesek, és ez tesz boldoggá. De ez nem igazán vált be, hiszen mindig 30-60 perces viták lesznek belőle, aminek a végére nem is lesz igazán klonklúzió, és csak mindenki feldúlt lesz.
Most azon gondolkozok, hogy megpróbálok csak engedelmeskedni, ráhagyni bizonyos dolgokat, és amik vitát szülnének, azokat inkább eltitkolom. Csak ez eddig nem igazán vállt be, mert sok esetben nem tudom megállni, és azt hiszem, hogy most majd meg tudom győzni.
Meg elég szar is belegondolni, hogy egy kapcsolat, aminek állítólag szoros köteléknek kéne lennie, az ilyen felszínes legyen.
Előre is köszönöm a segítséget.
Köszönöm a válaszokat, igazán segít rálátni a dologra.
Akik pedig azt gondolják, hogy tanulok még, és így még kint se voltam az iparban, azoknak üzennem, hogy de.
Igaz, nem sokat, de egyetem mellett fél évet voltam szoftferfejlesztő egy német multinacionális cégnél havi 220.000 nettóért. Diákként, gyakornokként, végzettség nélkül.
Ha úgy nézzük, saját magamnak is voltam már főnöke, sőt még pénzt is kerestem:
Gimnázium alatt, meg egyetem első 1-2 féléven már nyújtottam informatikai szolgáltatást embereknek, igaz csak pár 10.000 forint volt a jussom. De azért azt is ide könyvelném, hogy sok tapasztalatot szereztem és élveztem is :D (Böngészős játékot, és más több játékos játékot üzemeltettem és fejlesztettem, aminél extra szolgáltatásokért pénzt kértem. Utóbbinál csapatot is vezettem, igaz elég satnyán utólagos kitekintéssel)
Tudom, nem a ti hibátok, nem ismertek, nem is írtam, stb. Csak gondoltam tisztázom.
Most mindjárt jönnek megint azok a hozzászólások, hogy már megint csak nagyra tartja magát, blablabla, folyamatosan fényezi magát. Nem, az emberek többnyire igen szerénynek tartanak az elért dolgaimhoz/tevékenységeimhez képest.
De most nem fogok írni arról, hogy mit csesztem el az életben, milyen gondokkal küszködök, mit irigylek a többi embertől, ami valamiért csak nekem nincs meg, és még folytathatnám. Ez nem az a kérdés.
Attól, hogy ehhez a témához ezeket a dolgokat láttam kapcsolódónak, és ti, vagyis hát egyesek, máris lenézésnek gondoljátok az önjellemzésemet, még nem az a teljes igazság. Sajnálom, ha ezt éreztettem.
Off:
De igen, van bennem egy kicsi lenézés is. De nehogy már valaki úgy hangoztathassa a Stop Sorost, hogy soros györgyről tényleg csak 1 sor információja van. Ha már részt veszel a politikában, akkor tájékozódj, és felelősségteljesen dönts.
Most megint felvágásnak tűnhet: de én amikor elkezdtem hallani ezeket a Soros dolgokat, nem tudtam ki ez. De megtudtam, mert utánanéztem. Igen, tett rossz dolgokat is bőven, de nehogy már mindent rá lehessen fogni.
Szóval az lenézésnek számít, hogy elvárom, hogy ha él valaki a demokrácia jogaival, akkor azt felelősségtudatosan tegye és ne hagyja magát megvezetni?
Szerintem ez nem nagy kérés. De mindegy, ez egy rohadt komplex téma, rohadt sok tényezővel, és eléggé off ebben a kategóriában.
Tisztázzuk, attól, hogy valaki értelmiségi, nem feltétlenül liberális, bár egyesek nagyon igyekeznek úgy beállítani. Az, hogy konzervatív, nem azt jelenti, hogy kevésbé tájékozott.
Ne akarj hittéríteni, egyszerűen fogadd el más álláspontját, nézetét.
Utolsó!Az értelmiségiek között sokkal több a liberális,sőt túlnyomórészt ők alkotják a liberális magot.
Ezzel kár vitatkoznod!
Utolsó, valami hiteles vizsgálatot mellékelj, mert anélkül ezt el nem hiszem.
Tapasztalatom szerint pl. az orvosok az átlagnál messze nagyobb arányban vallásosak és konzervatív beállítottságúak (ezt nemcsak politikára értem, hanem általában a világfelfogásukra). A pedagógusok szintén általában konzervatívabb felfogásúak, tapasztalatom szerint.
Ugyanakkor a kétkezi munkások (pl. építőiparban, autóiparban) kisebb arányban vallásosak (vagy kevésbé élik meg vallási hovatartozásukat) és nem nagyon lehet a liberális-konzervatív pólusok között elhelyezni őket.
Ez az én tapasztalatom.
"A pedagógusok szintén általában konzervatívabb felfogásúak, tapasztalatom szerint. "
Persze,mert az iskolákban eleve nem nagyon jelent előnyt,ha valaki felvállaltan liberális.
Visszafogottnak kell lenni.
Nem feltétlen az állami alkalmazottakra kellene levetítened az átlagot..
Persze,mert az iskolákban eleve 50 évig gyűrték le, tűrték el az elnyomást - és hozsannáztatták a gyerekeket a "dicsőséges felszabadítókért", tanították a sok hazugságot történelemből és a mérhetetlen sötét marxista-leninista létszemléletet - most meg akkora a kavarodás, hogy már a többség azt sem tudja, fiú vagy lány.
Értelmiségi - klasszikus értelemben az, aki szolidáris a nem értelmiségivel, nem az, aki elvégzett valami felsőfokú ugróiskolát és sokat keres és ügyeskedik pénzügyi téren! ennek a fogalomnak társadalmi kiterjesztése van. Mindig is konzervatív, jobboldali, (Európában keresztény,ha nem is gyakorolja, vagy nem is hívő - nem ugat ellene, hanem szolidáris a hívőkkel) nem anarchista, hanem az archaikus rendről tudomása van, más szóval tradicionális létszemlétű.
És most -100%-ra le fognak pontozni az anarchista, antiradicionális, globalista- istapista alakok!haha:))
Szerintem ott szúrod el, hogy azt hiszed, meg kell győznöd. Nem kell.
-Fél év randizás után még a heti 1-nél több találkozást a lánnyal sokallja.
Te meg nem. Tehát TE többször találkozol, ő meg majd kevesebbszer, ha úgy alakul.
-Akkor leszek felnőtt, ha
Véleménye lehet. Neked meg jogod van nem egyetérteni vele. A saját életedről úgyis te hozod a döntést, az idő meg majd vagy igazolja azt vagy sem. Meglátjátok majd.
-Ha kicsit politizálni akarok...
Egyszer (párszor) megpróbáltad. Nem ment. Hát ne akarj, ha nem akarsz vitát és idegeskedést. Vagy kávé helyett csinálod? :)
A sorosozással kapcsolatban: ha a köztévé napi X órában mond valamit, te meg kéthetente félben az ellenkezőjét, akkor azt te is be kell, lásd, hogy ez annyit ér mint halottnak a csók. Semmi haszna, ha felhozod a témát, ellenben kára lesz, mert csak összeugraszt titeket. Szerintem ne tedd. Most, hogy elmúltak a választások, úgyis nyugisabb lesz a helyzet, remélhetőleg.
"Tapasztalatom szerint pl. az orvosok az átlagnál messze nagyobb arányban vallásosak és konzervatív beállítottságúak"
Pedig az lenne a logikus,hogy egy "tudós" sokkal inkább hisz az evolúcióban,mint bármiféle vallásban.
19 egy tudós nem "hisz" az evolúcióban meg az őrsrobbanásban - és tudja, hogy más a hit, és a tudomány. Csak a gyakori szintjén van itt óriási félreértés. Freund Tamás beszélt erről és ragyogó hitéről nagyon világosan
- a teljes nagyon jó riportot már nem találom sajnos, csak egy részletet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!