Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tehet a szülő, ha 18...

Mit tehet a szülő, ha 18 évesen elköltözök?

Figyelt kérdés

Anyámék fenyegetőznek,hogy ha elköltözöm haza hoznak(bár ennek utána jártam és nem tehetik meg elvileg),de legutóbb azzal zsaroltak,hogy ha elköltözöm a páromhoz és családjához,akkor felejtsem el őket.Meg tehetik ezt,azért mert elköltöztem? mivel jár ez? A barátom szülei engedik és támogatnak,mert tudják ,miért akarunk ennyire elköltözni.

Válaszukat előre is köszönöm! :)

18/L

2018. ápr. 10. 10:25
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
42%
Nem hozhat haza a rendőr se,de kitagadhat,de az ilyen helyzetben jobban jársz ha kitgad,te se oknélkül menekülnél,van egy olyan érzésem. Barátnőm 18 évesen 1000 kmre menekült.
2018. ápr. 10. 10:29
 2/16 A kérdező kommentje:
Már mondtam előbb is, hogy össze akarunk költözni, nem hirtelen zúdítottam a nyakukba. Apukám nem nagyon szólt semmit, ez így szokott lenni. Anyukám viszont elkezdett sírni majd a barátomat szidta, hogy úgyis szemét lesz meg csak egy rabszolga leszek stb. Mikor eddig semmi baja se volt vele.Mondtam neki, hogy majd mi is jövünk ebédre néha ahogy nővéremék erre azt mondta, hogy maradjak az anyósomnál ebédre ne ide. Csapkodta a konyhaszekrény ajtaját, sírt, teljesen kiakadt. Én meg teljesen kiakadtam rajta, hogy így reagált szinte érzelmileg zsarolt, hogy ne menjek el.
2018. ápr. 10. 10:36
 3/16 anonim ***** válasza:
55%

Egy korábbi kérdésben már 23 éves voltál...

https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..

2018. ápr. 10. 10:45
 4/16 A kérdező kommentje:
Az most mindegy, ugyan ebbe a helyzetbe vagyok! Kérlek segitsetek.
2018. ápr. 10. 10:47
 5/16 anonim ***** válasza:
94%
A leválás ilyen,mindenki megy és saját életet kezd élni,párkapcsolat,saját család. Amelyik szülő nem fogadja el,és odakötné a gyerekét magához,tartson kutyát.. Persze ha maradnál, előbb utóbb utba lennél és hallgathatnád h miért nem huzol már el,élősködő vagy szöveget,sapka van sapka nincs.
2018. ápr. 10. 10:50
 6/16 anonim ***** válasza:
76%

Érdekes, higy nem tudod, hany éves vagy.

Amúgy elköltözhetsz, ha betöltötted a 18. évet, azt csinálsz, akit akarsz. A szüleid is. Tehát ha te elköltözöl és ők úgy döntenek, hogy nem mehetsz vissza, akkoriba jártál

2018. ápr. 10. 10:56
 7/16 anonim ***** válasza:
73%
Nem vitethetnek vissza, de te se mehetsz csak úgy vissza. Ennyit tehetnek. 18 év felett érdemtelenségre hivatkozva még eltartási kötelezettségük sincs feléd.
2018. ápr. 10. 11:12
 8/16 anonim ***** válasza:
35%

18 evesen mar tisztaban lehetnel a torvenyekkel azert....

Amugy ugyis vissza fogsz keretozni, ha nem jon ossze a hosszutavu kapcsolat. Millio ilyet lattam mar.

2018. ápr. 10. 11:13
 9/16 anonim ***** válasza:
64%

18 éves korod után a Polgári törvénykönyv szerint teljes cselekvési szabadság illet meg, azaz szülő semmiben sem korlátozhat. Ahhoz, hogy ma a nőknek is meg legyen ez a joga, évszázados nőmozgalmi harcok kellettek, de nem is emiatt adták meg a teljes cselekvési szabadsághoz való jogot végül a nőknek is, hanem amiatt, mert milliónyi női munkáskéz kellett a gyárakban a két világháborúban. Az olyan nő, aki gyáva ezen jogaival élni, a nők évszázados küzdelmét árulja el.

Esetleg a "szófogadás hiányát" ürügynek tekinthetik szüleid arra, hogy a jövőben ellátásodról ne gondoskodjanak, viszont a törvényeink szerint nagykorú továbbtanuló gyermek is jogosult tartásra 25 éves korig, ha ez a szülők, vagy általuk nevelt kiskorú gyermekek létfenntartását nem veszélyezteti. Azaz ha továbbtanulsz és szóban nem tudsz megállapodni velük, hogy havonta mennyi támogatást biztosítsanak, akkor fordulhatsz bírósághoz is, kettőjük havi nettójának 20 százalékát szokták megítélni.

2018. ápr. 10. 11:21
 10/16 anonim ***** válasza:
72%

Az még úgy oké, hogy hazudsz a korodról, ha mindenképp nagykorú vagy.

De az előző kérdésedben a barátod "magában lakik", most meg már a szüleivel. Ez azért nem mindegy.

Ha el akarsz menni és nem lennél teher a barátod (vagy a családja) számára, akkor költözz. Nem tarthat vissza senki.

Szóval válasz a kérdésre: ha elmúltál 18, nem tehet a szülő semmit. Nem cibálhat vissza akaratod ellenére.

2018. ápr. 10. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!