Anyukámmal beszélni a fogamzásgátlásról?
16 éves lány vagyok. Öt hónapja vagyunk együtt a barátommal. Az első igazi kapcsolatom.
A szüleim nagyon jól fogadták; örültek neki, kedvelik. Ugyanakkor nem azok a típusú emberek akik nagyon belefolynának a magánéletembe, így nem igazán került szóba a szexuálitás sem.
Mostanában úgy látom már, hogy lehetséges, hogy nemsokára le fogunk feküdni egymással, ami szeretném, ha a lehető legbiztonságosabban történne. Emiatt úgy döntöttem, szeretnék elmenni egy nőgyógyászhoz, és esetleg elkezdeni fogamzásgátló tablettát szedni, vagy legalább konzultálni így az első alkalom előtt egy orvossal.
Hogyan kellene kezdeményeznem ezt a beszélgetést? Bízom anyukámban és szeretném ha ez se lenne tabu, de félek, hogy nehezen viselné, ha ennyire konkrétan szembe kéne néznie vele, hogy a lánya szexuális életet él.
Nektek hogyan zajlott ez (ha voltatok hasonló helyzetben) és/vagy miket tanácsoltok?
Köszönöm előre is a válaszokat! :)
... ja, és még mindig marad ez az alapkérdés:
"...hogy HA anyuka nem ért egyet a Kérdező szándékaival, akkor a Kérdező mit csináljon? Azért legyen vesztes, mert az anyjával kerül konfliktusba, vagy azért, mert a párjával kerül konfliktusba???" - ugye, egy embernek egy helyzetbe csak úgy szabad belemenni (ha van választása), ha tudja, hogy kezelni is fogja tudni azt a helyzetet, különben az önmagunkkal való kiszúrás alapesete.
Konfliktus akkor lesz, ha nekiáll hazudozni meg titkolózni, hogy úgy randizhasson, hogy a szülők nem tudnak róla.
Anyukát tájékoztatni, hogy nem kislány többé, az élet természetes része. Segítséget kérni, mert még nem járt nőgyógyásznál, teljesen reális döntés.
Kiállni a pasijával szemben, ha valamiben nem értenek egyet (bár ez max a védekezés módja lehet a kérdező leírása alapján, tán még az sem) pedig a kérdező feladata, a felnőtté válás része.
Gyanítom, szerinted sokkal jobb lenne, ha inkább titokban járnának parkba romantikázni a pasijával, mert ugye otthon ilyet nem beszélünk meg, netán meg kéne szöknie éjszakánként, hogy anyuka ne tudjon a szexuális életéről.
És persze ha a srác esetleg túl gyorsan akarna haladni, akkor minden igényét ki kell elégítenie, nehogy véletlenül konfliktus legyen kettejük között.
#22, épp kihagyod az emberek többségét, akik szerint a szex az adott pár magánügye... nem tabutéma, de magánügy... és épp ezért családon belül se téma, hogy ki éppen hol, hányszor, és miként.
Tehát épp ezért nem az van, hogy vagy elmondod, vagy hazudsz, hanem az van, hogy explicit módon nem válik témává, nyilván az ember bizonyos kor után tudja, hogy a gyerekei vagy épp a szülei élnek szexuális életet, de nem gondolja azt, hogy ehhez köze van, ezt okvetlen egymással kell megtárgyalni, és pláne nem, hogy egymással kellene engedélyeztetni.
Életemben nem hallottam egyetlen emberről se, aki előre bejelentette volna a szüleinek, hogy "és most hétvégén lefekszem a barátommal/barátnőmmel" - mert hogy ez az illető KIZÁRÓLAGOS döntése. Persze ettől még ha valamiért szóba kerül a szex, nyugodtan lehet róla beszélgetni, továbbra se tabutéma.
Én várnék a tablettával a helyedben. Legalábbis én 2,5 év kapcsolat után kezdtem el, igaz, hogy nőgyógyászati okokból, de ha már szedem, akkor így védekezünk ezentúl.
Ahogy érzed, szerintem egy-két év még simán belefér gumival a gyógyszer előtt. De mindenképp védekezzetek.
L/19
Miért nem mész el egyedül dokihoz?
Simán felírja szülő nélkül is , mivel elmúltál 14 éves.
Én egyedül mentem pár éve , felírta, kiváltottam, és csak azután mondtam el otthon. Semmi gáz nem volt vele.
20/L
#10 "Őszintén érdekelne, mi a lepontozás oka?!" - kérlek. Azért pontoztalak le, mert az egész sziréndalod másról se szól, mint, hogy hogyan játszd át az érdemi döntés jogát a Kérdező anyjának a kezébe:
"Ha beszélgetsz vele, esetleg te is láthatod más szemszögből a dolgokat, pl. ami itt is felmerült, hogy biztos kell-e a gyógyszer, vagy hogy biztos vagy-e benne, hogy itt az ideje az "elsőnek".
Szerintem nem kell, hogy ez tabu téma legyen, csak ne bejelentsd, hanem kérj tanácsot, hogy ő hogyan látja a dolgot, vagy ő mit csinált ennyi idősen. "
KONTRA
"Kiállni a pasijával szemben, ha valamiben nem értenek egyet (bár ez max a védekezés módja lehet a kérdező leírása alapján, tán még az sem) pedig a kérdező feladata, a felnőtté válás része."
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek. Látom, egész komoly vita kerekedett ki a kérdésem hatására.
Ahogy írta valaki, szerintem is fontos, hogy az embernek meglegyen egy bizonyos fokon a magánélete, és, hogy a szexet senkinek az orrára nem kell rákötni, ugyanakkor ha a témában mégis segítségre van szüksége egy korombeli fiatalnak, én úgy gondolom, hogy ha ezt az illető a szülőjétől szeretné kérni/megkapni, az teljesen rendben van. Ez nem azt jelenti, hogy bepillantást fogok anyukámnak nyújtani a részletekbe, mert nem. Az a mi dolgunk a párommal. Én csak azt szeretném, hogy azon a szinten el tudjunk erről beszélgetni, ami mindkettőnknek az érdeke. Ő nyilván nem akarja, hogy terhes/beteg legyek, én pedig szintén szeretnék gondoskodni a saját biztonságunkról. Szerintem ez a beszélgetés mindkettőnknek jó lenne. Ennek a lefolytatásához kértem leginkább a tanácsokat, tapasztalatokat.
Sokan írtatok a tabletta/óvszer/egyéb módszerekről. Ezt majd a vizsgálat, konzultáció alapján fogom nyilván eldönteni, semmi nincs kőbe vésve. De nem is erre irányult a kérdés. A kategóriának megfelelően szűlő-gyermek kapcsolati szempontból akartam inkább megközelíteni a témát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!