Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tinédzserektől várhatok-e...

Tinédzserektől várhatok-e igényességet, rendet és tisztaságot? (Vagy én vagyok maximalista? )

Figyelt kérdés

Nem rég lakom együtt a barátommal, akinek nagy kamasz gyermekei vannak. Azt hiszem közel vagyok a teljes kiboruláshoz, ugyanis a párom és én csinálunk mindent, a gyerekek meg kelletlenek, ha segítséget kérünk. A jelenlegi állapot pedig ez: ők sose takarítanak, a ruháikat a földre dobják le, maguk után kádat, vecet, konyhapultot, tűzhelyet úgy hagynak, ahogy éppen "maradt". Ha egy hétig halmozódik a mosatlan, akkor egy hétig hagyják úgy. Nem hajlandóak bevásárolni, boltba eljönni segíteni. De: elfogyott ez, vegyél nekem; miért nem mostad ki ezt?; hol van a pólóm?; nincs pénzem!; vegyél ruhát, de csak márkás a jó stb. Egy nap alatt olyan mocskot és rumlit csinálnak, mint ha 20 ember bulizott volna a lakasban. Tanulni utálnak, rengeteget neteznek, szamítógépes játékokkal játszanak.

Nyaraláskor a rájuk bízott feladat helyett, amíg itthon voltak bulit szerveztek, de hazudtak róla, hogy egyedül vannak, csak a szomszéd beszámolt róla és amikor emiatt rákérdeztünk még nekik állt följebb, hogy de úgy unatkoztak és magányosnak érezték maguk. (A kért dolgokat felerészt és a kéréstől eltérően csinálták meg.)

Próbálok türelmes lenni, de amikor látom, hogy olyanok történnek, amik már anyagi kárt is okoznak pl. zuhanykabin ajtajának megrepesztése, kád összekarcolása, ajtócsapkodás miatti vakolatpotyogas, frissen festett fal összetaperolása koszos kézzel, akkor kezdem úgy érezni nekem ez nem fog menni.

16-20 évesek tényleg ilyen igénytelenek vagytok otthon, mert anyu-apu kiszolgál benneteket vagy csak én vagyok balek? Hogyan tudok javítani a helyzeten?

2017. aug. 5. 23:49
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
17%
20-as vagyok: Le lehet pontozni kérdező, de te egy számomra közömbös ember vagy és csak a véleményem írtam le és nem fog érdekelni ha nem tetszik.
2017. aug. 6. 17:38
 22/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. (Eddig még senkit nem pontoztam es foleg nem le, ha a sajat ketsegbeesett kerdesemre varok valaszt olyankor minden valasz pozitiv..., ha mégis akkor az tegnap ejjel lehetett, mert kommentkuldes kozben elszallt az egesz kommentem és akkor nyomkodtam a telefonom es veletlen ranyomhattam, szoval nyugi lepontozni nem akartak/akarok senkit.)

Nehany valaszban felvetodott, hogy ne akarjam megnevelni oket. Ezt nem.is irtam es nem szeretnem nevelni. Anyuka/apuka boven elnevelte oket es raadasul kmszok, ezt en is elvi kerdesnek tartom, hogy nem vagyok az anyjuk.

Ami fontos az viszont az egyutt eles es valahogy annak elerese, hogy kovetkezetes es egyertelmu legyen, hogy ez itt nem az a szituacio, ahol tovabb folytathato ami korabban volt.

Koszonom az otleteket es velemenyeket, mivel a menekules nem opcio, a tobbit kell megprobalnom.

A bevasarlas/nem bevasarlas az megoldhatatlannak tunik. Ha nincs penzuk nem tudnak venni, ha van vagy adunk nekik, akkor ha masra kolti, akkor is hazajon es eszik a hutobol, vagy foz maganak (ez esetben nincs benne koszonet, mert mindent osszefocsognek, de le mar nem torolnek). A hutore, spajzra csak nem tehetek lakatot?.

A baratom ellen erzelmi zsarolast szoktak folytatni pl. nem foznel levest, eszre se veszed milyen sovany vagyok? Teged ez nem is erdekel?

Együttlakas eseten ezeket nehez nem.meg hallani. Es mivel "nem akarok es nem s szabad beleszolnom a nevelesukbe magam szerint, ezert turtoztetem magam. Ide irtam inkabb.

Kosz.

2017. aug. 6. 23:52
 23/27 A kérdező kommentje:
20-as: ha eszleny nem.is vagyok, de szerelmes. Nekem a baratom a fontos. Vele 50 evjg is eleldegelnek. Nem altalanositottam, csak provokativan tettem fol a kerdest, hogy hatha valakit akar kamaszkent jobban megfog a kerdes. Az alapja az, hogy amikor korabban panaszkodtam milyenek, legtobben legyintettek, ugyan kamaszok es minden kamasz ilyen. (Ebbol a valoban altalanositasbol fakadt kerdesem is, hogy vagy en fujom fol vagy nem. A valszokbol zert eddig az tunt ki, hogy nem igaz a "minden kamasz ilyen eld tul" kozhely.
2017. aug. 7. 00:02
 24/27 anonim ***** válasza:

Ne mosd ki a ruhát, csak ami a szennyesben van, ha megkérdezi miért nem mostad ki ezt meg azt, mondd meg, hogy nem volt a szennyesben, nem tudtad, hogy koszos. Ne bonyolíts túl mindent.

Miért kellett feladatokat osztanod, amíg ti nyaralgattok? Akkor sem csinálják meg ha otthon vagytok. Elég lett volna az is, hogy "a ház olyan állapotban legyen amilyenben itt hagyjuk".

A falról meg annyit, hogy elég nagy gyerek, kezébe adod a festéket meg az ecsetet aztán neki lehet állni, merje azt mondani hogy ő aztán nem, elmagyaráznám neki hogy mi az az élet, tönkretette, hozza helyre. Szerencse, hogy nem a saját gyerekeid, nem értem hogyan lehet így elb.aszni a nevelést. A repedt zuhanykabin meg a kád maradjon csak a szerelmedre, az ő házában lévő károkat ne tekintsd a saját hibádnak. Bár én a helyedben őket sem tekinteném gyerekeimnek. Ha nem akar ne tanuljon, játsszon a gépen, szíve ügye, majd felnő. Esetleg ne tekints a számítógépre úgy, mint egy szörnyeteg. Őket ez érdekli, ha te is érdeklődnél felé talán össze is haverkodnátok.

Nem vagy a cselédjük! Ha ruhát akar kérjen a drága apukától pénzt és vegyen magának. Takarításról meg annyit, hogy te ezt vállaltad amikor odaköltöztél. És miért kellene nekik boltba járni veled? Egyszerűen nem értem. Ne várd már el tőlük, hogy mindenkit azonnal istenítsenek akit apu hazavisz.

2018. máj. 12. 09:48
 25/27 A kérdező kommentje:

Utolsonak: a szennyes az elejetol igy mukodott. (Megis voltak megjegyzesek, es legjobb, amikor valaki egy daab sajat poloval elinditja a mosogepet, mert ugye visszafele mar nem mukodik az egymasrafigyeles :-/).

A velem vagy a parommal elmenni vasarolni az a nagybevasarlast jelenti, hohy legalabb, amikor a nagy mosoport, sok tartos tejet, hust, lisztet, krumplit hazahozza az ember, akkor ne mar a serves, torottlabu stb. (Ertsd tenyleg nehezet cipelni nem biro 40 felettiek) cipeljen haza mindent amnek nagyreszet valljuk be a gyerekek eszik, isszak, hasznaljak el.

A szamitogeppel a bajom az volt, hogy mellette semmi mas nem volt, vagy alvas vagy szamitogep elott ules. Ha valaki hozzaszolt a gyerekhez, a gyerek egybol halal ideges lett es feleselt. Ha aludt es felkeltette valaki, akkor detto ugyanez.

A nyaralas alatti feladatosztasra ket eset volt. Egyik, hogy eleve nem akartuk, hohy barki is a lakasban maradjon (ennek mst nem irhatom le az okat). Az "otthonmarado" mehetett volna mashova, vartak is, de kisirta had maradjon. Az egyezseg az volt, akkor maradhat, ha ezt es azt kozben elvegzi es nem veszi elo a szamitogepet es kezdi meg a 24 orazasat elotte.

Ezt szepen megigerte, es mire hazamentunk a rendben otthagyott lakas katasztrofa volt stb.

Egy masik esetben mar csak azt kertuk a kamaszoktol, mire hazajovunk ugyanolyan allapot legyen a kozos helyisegekben, mint ahogy mi hatrahagytuk oket (arrol nem.beszelve, hagytunk ennivelot, teli hutot, penzt, kitakaritottunk, pontosan megmondtuk mikor erkezunk vissza).

Na ebben se volt koszonet.

Igen nem vagyok masnak a cseledje.

De azt tovabbra se ertem, hogy egy mai kamasz, hogy kepes a sajat maradek pizzajaban az agyban fetrengve aludni, vagy talpa alatt recsego kosztengerben mezitlab maszkalni, vagy nezni ahogy megpeneszedik a mosatlan vagy a ruhaja a foldon rohad es azon taposva kozlekedik. Mert ez az igenytelenseg magas foka. Az hogy haromnaponta furdenek, hetente egyszer mosnak fogat, ha meg furdenek, akkor egy oran keresztul omlik a viz vagy hogy haromhetente egyszer megigernek egy mosogatast es utana az is elfelejtodik az vegkepp erthetetlen.

Miattam nem kell tapsikolni, de mondjuk azt meg lehetne becsulni, hohy mar nem csak parizer es vaj van a kemyerhez es nem mindennap rantottat esznek es nem kell bokaig a retekben gazolniuk es a mosogato se budos. Egy koszonom talan neha elhangozhatna...de nem.

2018. máj. 13. 10:56
 26/27 anonim ***** válasza:

Sajnos erről nem ők tehetnek, ahogy a kutya sem tehet arról ha emberre támad, minden nevelés kérdése. Azért képes igénytelenül pizzában feküdni, mert amikor elkezdte ezt az igénytelenséget nem szólt rá az akinek a dolga lett volna, mintha egy romlott szendvicset próbálnál eredeti állapotába hozni

Nem hiszem hogy a céltalan erőlködésen kívül bármit tehetnél, hiába rossz ez most neked, nem te okoztad és nem is fogod tudni helyrehozni

Még azt mondd el nekem, a párod ehhez hogyan viszonyul? Csak tűri? Vagy nem is érdekli? Nem félsz hogy legbelül ő is ilyen? Hiszen az ő gyerekei, az ő nevelése. Vagy nem?

2018. máj. 13. 18:02
 27/27 A kérdező kommentje:

A parom volt, hogy mellem allt, de bizonyos ido utan es bizonyos gyerekei esetében feladta. Sajnos en nem.latom ot kovetkezetesnek, mert egyszer-ketszer szol aztan hagyja az egeszet. Ha en kerem, akkor szol persze ujra, de nagyon konfliktus kerulo. A lustasag az egy teny, de nem minden lsta ember igenytelen is egyben.

Amugy igazat adok neked, kivulallok mindig jobban latjak a helyzetet.

2018. máj. 13. 19:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!