Tinédzserektől várhatok-e igényességet, rendet és tisztaságot? (Vagy én vagyok maximalista? )
Nem rég lakom együtt a barátommal, akinek nagy kamasz gyermekei vannak. Azt hiszem közel vagyok a teljes kiboruláshoz, ugyanis a párom és én csinálunk mindent, a gyerekek meg kelletlenek, ha segítséget kérünk. A jelenlegi állapot pedig ez: ők sose takarítanak, a ruháikat a földre dobják le, maguk után kádat, vecet, konyhapultot, tűzhelyet úgy hagynak, ahogy éppen "maradt". Ha egy hétig halmozódik a mosatlan, akkor egy hétig hagyják úgy. Nem hajlandóak bevásárolni, boltba eljönni segíteni. De: elfogyott ez, vegyél nekem; miért nem mostad ki ezt?; hol van a pólóm?; nincs pénzem!; vegyél ruhát, de csak márkás a jó stb. Egy nap alatt olyan mocskot és rumlit csinálnak, mint ha 20 ember bulizott volna a lakasban. Tanulni utálnak, rengeteget neteznek, szamítógépes játékokkal játszanak.
Nyaraláskor a rájuk bízott feladat helyett, amíg itthon voltak bulit szerveztek, de hazudtak róla, hogy egyedül vannak, csak a szomszéd beszámolt róla és amikor emiatt rákérdeztünk még nekik állt följebb, hogy de úgy unatkoztak és magányosnak érezték maguk. (A kért dolgokat felerészt és a kéréstől eltérően csinálták meg.)
Próbálok türelmes lenni, de amikor látom, hogy olyanok történnek, amik már anyagi kárt is okoznak pl. zuhanykabin ajtajának megrepesztése, kád összekarcolása, ajtócsapkodás miatti vakolatpotyogas, frissen festett fal összetaperolása koszos kézzel, akkor kezdem úgy érezni nekem ez nem fog menni.
16-20 évesek tényleg ilyen igénytelenek vagytok otthon, mert anyu-apu kiszolgál benneteket vagy csak én vagyok balek? Hogyan tudok javítani a helyzeten?
#11, ezzel két baj is van:
1, Btk - a gyerekkel szembeni tartási kötelezettség nem köthető feltételekhez, mint közismert.
2, Max megutáltatni tudja velük magát a Kérdező is, meg az apjuk is...
Ilyenkor egyensúlyozni kell, tudod, a halat is úgy lehet kifogni, hogy hol húzol, hol eresztesz... vigyázva, hogy a minimum mindenkor meglegyen.
#13, nem röhögtetlek, kulturált választ adtam... de megfogalmazhatom úgy is, hogy ha én 16 évesen az apám nője miatt nem kaptam volna se kaját se pénzt kajára akkor legközelebb - persze nyilván tiszta véletlenül - az ő fejétől tört volna be a zuhanykabin...
Értsd meg, itt a Kérdezőnek három lehetősége van, vagy finoman egyensúlyozik, vagy becsicskul és ő veszít, vagy pánikszerűen elmenekül és ő veszít.
A kamasz embert a céljain keresztól tudod megfogni!
Nem bocsájtotok semmit úgy a rendelkezésükre, hogy az ölükbe hulljon. Állandóan résen kel lenni és figyelni az érdeklődési körüket, céljaikat - és amikor kinyilvánításra kerül egy-egy elérhető (felelőtlenül nem megígérendő!) céljuk, akkor jöttök Ti! Amiket szanaszét hagynak, azt következetesen az ágyukra hordanám és amikor nem tudnak lefeküdni, kénytelenek lennének vele foglalkotni. Pontosan annyi evőeszközt, poharat, tányért hagynék rendszerben, amennyire szükségetek van - egy darabbal sem többet - és amikor jön a vacsora, akkor az "Anya! Nincs miből ennem!" jelzésre közlöd velük, hogy "Édes fia(im)! Ott van, amiből lehetőség van enni, de nem vagyok a cseléd! Ha enni akar valaki, elmosda magának a bilit! Ha nem mossa el, éhezik, - a kaja boztosítva van, saját sara, ha éhezik valaki! Aki belezabál a lábasba, annak a fejébe húzom - pacalpörköltestől - a bilit! És nincs külön zabálás sem, - együtt esszük, ugyanazt! Értve vagyok?"
Sajnos az első alkalommal nagy lelkierő kell ahhoz, hogy a srác fejébe húzd a lábast, de hidd el, megteszi hatását annak demonstrációja, hogy nem viccelsz!
B opció:
20 éves gyereket elhajtjátok, - hogy menjen oda, ahol megtűrik a viselkedését!
Ez esetben a 16 éves gyerek fog tágra nyilt szemekkel pislogni, mint egér a nullás lisztben - és hidd el, be fogja húzni fülét-farkát, ha látja, hogy a fele sem tréfa a manővernek! - Még azon is rajtakaphatjátok, hogy felajánlja időközönként a segítségét!
" egy darabbal sem többet - és amikor jön a vacsora, akkor az "Anya! Nincs miből ennem!" jelzésre közlöd velük, hogy" - gondolod, a gyerekek per "anya"-ként titulálják apuci új barátnőjét? :)))
Szerinted ilyen javasolt akcióktól hány perc(!) múlva kapná meg szerencsétlen Kérdező, hogy "te nekem egy senki vagy, nem az anyám"?
Éppen azért,mert nem az anyja,nem is kötelessége csicskázni!
Csak gondolom mikor odakerült,beakart vágódni,még azt is megcsinálta amit nem kell,most meg rájött,mekkora balfék! Elrontotta az elején,már nehezére esik a dolog,de csak akkor tud változtatni,ha bekeményít és NEM csinál meg a nagy lovak után-helyett SEMMIT!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!