Mi a véleményetek arról ha a szülők, nagyszülők nem támogatnak az egyetem alatt?
Hanem diákhitelt kell felvennem és az egyetem közben is dolgozni menni? Olyan szak mellett, aminél ez szinte kivitelezhetetlen és a tanulás rovására megy.
A csoporttársaim el se akarták hinni. Nálunk van olyan, akinél otthon inkább nem esznek, hogy ő tanulni tudjon. Vagy eladták a lakást és kisebbe mentek.
Nálunk ehelyett 200-250 ezres fizetések vannak, ill. 150-200 ezres nyugdíjak. Nyaraló épül, kerti tavat ásatnak, 4 millióért lett most új autó, Ausztriából hozatják a Fressnapf-ot a kutyának. Ezen kívül több milliós megtakarítások állnak fejenként a bankban.
Csak én gondolom úgy, hogy ez nagyon primitív, buta gondolkodásra enged következtetni?
Én az öcsémet nevelem 5 éve, most első éves fősulin.
Mivel egy kis faluban élünk, így esély nem volt főiskolára helyben.
150 km-re jár..
Kollégiumot nem kapott..
Így szobát bérel Kecskeméten, havi 50 ezer rezsivel együtt. Útiköltsége ottani helyi utazással együtt kb 15 ezer. Kajára is nagyon sokat költ, pedig csomagolok is neki sokat minden hèten, kb 30 elmegy kajára. Sportol havi 8 ezer a bèrlet oda. Zsebpènz kb havi 25-30 ezer. ( Kap mellè ösztöndíjat is) + amikor kell tisztálkodószerek, ruha. Meg egyèb fősulis kiadások, hol jegyzet, hol könyv, gólyatábor ez az amaz. Kb havi 150 ezer..Könnyű helyzetben vagyok mondjuk úgy, több millió forintos öröksège van pènzben, abból álljuk ezt a havi 150et..
De egyèbkènt ha nem lenne èn ezt nem tudnam fizetni ha megszakadnèk sem.
Szóval megèrtem ha egy szülő nem tudja ezt bevállalni.
"Kulfoldon csak fizetos kepzes van es csodak csodaja minden diak dolgozik plusz hitelt vesz fel es tanulo alberletben hazban lakik. "
Ez igaz, de olyan kreditrendszer van, hogy ha 15 év alatt végzed el az egyetemet, akkor is oké.
Nálunk többnyire a kötelező minimum alatt végzi el az, akit eltartanak és ez anyagi megterhelést okoz a családnak. Tehát ha 5 éves a képzés, akkor 5 évig nyomja a diák. Persze ha van annyi óraszám. Van, ahol heti 50 óra van és el is várják, hogy otthon is ugyanannyit készüljön a diák. Ez csak úgy megy, ha a szülők betolják a szendvicset a szádba.:) Pl. az Iparművészetin hazamenni sincs idejük, az egyetemi kultúra része, hogy bent alszanak a teremben a diákok.:)) Azt hittem, rosszul hallok, amikor mesélték. Nyilván itt nem kérdés, hogy tud-e keresni magára.
Kulfoldon sem lehet oroke tanulni a hitel miatt idoben kell vegezni max egy -2 halasztas fer bele.
Ha megszakitod a hitelt egy osszegbe vissza kell fizetni.
Mas kultura mas nepek diakok mindig csorok nem szegyen
64%-os: "mi bőven jól megélünk 320-ból hárman 3 külön lakásban és egy autóval, ez az ingatlanvagyon, amit 3 generáció alatt építettünk fel (igen, ebből a jövedelemből), ami valószínűleg eltart minket életünk végéig munka nélkül, és én ezt elégnek tartom, nem vágyom többre"
Ezt részletezhetnéd, mert egy felnött embernek csak a kajája havi 50ezer alapszinten, emellett vagy lakbér vagy rezsi kb még egyszer ennyi - és akkor kifutottunk a jövedelemböl - de akkor miböl spóroltok, és miböl vettetek három ingatlant!
Az állításod enyhén szólva is nem lehet igaz, de ha tételesen megírod , hogy hogyan csináljátok, akkor mások is tanulhatnának belöle, pénz nélkül meggazdagodni.
66: Egyébként rengeteg ilyen témájú topicba válaszoltam már, a héten is 4-5-be. Az emberek 85-92%-a képtelen úgy gondolkodni, amit leírtam, hogy hogyan csináljuk. Ezért aztán lepontoznak mindig, mert kívül esik a világképükön az enyém.:)
Otthon és ingatlanvásárlás topicokban keress itt a GYIK-en!
"Milliomos"-témakörben is.
Ha rákeresel, megtalálod a kérdezett infókat.
66: Az ingatlan rovatban a Reszi témakörben is.
Van olyan lakás (40-75 nm-esről beszéljünk), aminek a havi fix rezsije pusztán a közös költség, ez lehet 50-60 E Ft is, na AZT nem szabad megvenni/bérelni. Az átlagos közös ktg. 150-230 Ft/nm, csak ez alattit szabad vevni. De de lehet 0 Ft, vagy még a lakóknak fizetnek, mert reklámok vannak a házon, vagy bérbeadnak társasházi tulajdonú helyiségeket.
És a világon minden költésedet így kell megválasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!