Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most ez milyen már? Mit tehetnék?

Most ez milyen már? Mit tehetnék?

Figyelt kérdés
Anyám elvált pár éve, azóta egyedül tart el minket. 3-an vagyunk testvérek. Én most végeztem a sulival, mármint nem ebben a pillanatban, hanem még nyár elején. Egyből dolgozni mentem, hogy tudjam anyámat segíteni, könnyítsek a terhein, hiszen nincs pénzünk, szinte minden hónapban hitelbe vásárolunk a boltban. Eddig úgy volt, hogy haza anyám kezébe nem adtam egy forintot sem, mert ahogy felvettem a fizetésem, mentem a boltba kifizetni a hitelt. Volt, hogy nem volt elég rá a fizetésem, 2-3 ezer Ft fennmaradt még, de többnyire betakarta, és a maradékból bevásároltam. Úgy gondolom, hogy ez is nagy segítség. Magamnak nem vettem még soha semmit, egy szelet csokit sem, arra már nem marad. Buszbérlet+hitel, esetleg egy kis kaja erre megy el a pénzem. Most viszont anyám előállt azzal, hogy mire verem el a pénzt, ő tudja, hogy többet keresek, és eztán adjam neki oda az ő kezébe, majd ő beosztja. És a fizetési papírt is kéri. Nincs titkolnivalóm, forintra pontosan tudja, hogy mennyit keresek, na de nem vagyok a férje, hogy tételesen elszámoljak neki. Így is csak kb 30 percig van pénzem, amíg megveszem a bérletem, meg kifizetem a tartozást. Mivel azt így már nem neki kell fizetni, neki marad az albérlet, rezsi, és a kaja. Hitelre vásárol ugyanúgy, nem érzem, hogy lenne javulás, lehet, hogy hiába fizetem, nem lesz jobb. És veszekszik a pénzem után. Nem tudom, mit tehetnék. Most tényleg adjam oda a fizetési papírom is? Legyen anyám "férje"?

2016. szept. 19. 10:28
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
72%
A saját életedet is vedd figyelembe. Egyáltalán nem működik az, ha csak másokért dolgozol. Hamar belefásulsz. Számold ki, pontosan és őszintén, hogy mennyibe kerülsz: rezsi, ruha, kaja, minden. Ha ez több, mint a fizetésed, akkor vegyél le egy minimális pénzt pl 5000Ft-ot, a többit, akár oda is adhatod Anyukádnak, feltéve, hogy leáll a hitelre vásárlással. Viszont az eltett pénzt magadra költsd és/vagy képezz tartalékot belőle. Úgy látom a te helyzetedben akár 20000Ft megtakarítás is életmentő lehet hóvégén. Ha több pénzt keresel, mint amibe kerülsz, akkor mindenképp gondolj magadra és a feleslegnek csak a felét add bele a közösbe. Továbbá azonnal keress jobban fizető munkát/ kérj emelést, nem tudom hol laksz, de városias környezetben óriási munkaerőhiány van most, nálad néhány ezer plusz is számít, hogy elindulhass. Természetesen az új fizetésed ne mond meg Anyukádnak, továbbra is annyit keresel, csak jobbak a munkafeltételek, közelebb van stb. Neked most kell megtanulnod beosztani a pénzt és nem Anyukádra bízni minden pénzügyi döntést. Eddig is túléltetek, ne vedd magadra az egész család eltartásának felelősségét.
2016. szept. 19. 15:12
 12/25 anonim ***** válasza:
96%
Értem én, hogy az édesanyádról van szó, de felnőtt ember és neki kell a saját hülyeségeiért felelősséget vállalni.
2016. szept. 19. 15:36
 13/25 A kérdező kommentje:
Valóban kisbolt, és szerintem azért kapunk hitelt, mert tőlük béreljük a lakást is. Jobban fizető munkahelyet folyamatosan keresek. Tudom, hogy ez nem a legjobban fizető munkahely, de ez akadt most hirtelen, az volt a fontos, hogy valahova mindenképpen el tudjak menni dolgozni. És ugye az is szempont volt, hogy a munka mellett tudjak menni tanulni is. Nem akarok még évekig anyun lógni, miközben én is keresőképes vagyok, és így is alig van valamink. Viszont én azt hittem, hogy kissé jobban fogunk élni, nem kell már fizetés után 1 héttel akár hitelbe vásárolni. Azt gondoltam, hogy minden kezdet nehéz, és csak apránként lehet csökkenteni az adósságot, de nem látok változást. És ez fusztráló.
2016. szept. 19. 17:40
 14/25 anonim ***** válasza:
82%

Változatlanul nem értem, hogy miért neked kellene törleszteni azokat a hiteleket, amiket az anyukád vesz fel.

Nem baj, nem te vagy az első, aki feljön panaszkodni, majd kb. tesz az itt adott tanácsokra, és minden marad ugyanúgy.

NEM neked kell kifizetni az anyukádat, sem eltartanod. Felnőtt nő, nyugodtan kereshet ő is másik munkát.

2016. szept. 19. 18:32
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Úgy tűnik, nem úszod meg és át kell beszélned anyukáddal a pénzügyeket. Tudnod kell, hogy ő mennyit keres, mik a fix költségek, mi a szezonális pl. iskola kezdés, fűtés, hogy mennyi megy ételre. Az is fontos, hogy engedett e valahol a költségvetésen mióta dolgozol, esetleg ezért nem látod a javulást. Fontos, hogy ez akár jogos is lehet a részéről, de lehet totál marhaság is. Lehet, hogy évek óta minőségi éhezésben van miattatok, pl.ő nem eszik húst, ekkor jól döntött, hogy rögtön emeli az életszínvonalat, vagy már nem lát a régi szemüvegével és beruházott egy újra. Biztos érted mire gondolok, éretned kell, hogy nálatok ez a helyzet, vagy nem. Ha viszont hirtelen műkörmöshöz kezd járni az egy halasztható kiadás lenne. Nagyon sok pénzt kéne hazaadnod ahhoz, hogy megúszd ezt a beszélgetést és mégis láss javulást. Mindketten jól járnátok a közös számolgatással.
2016. szept. 19. 18:32
 16/25 anonim ***** válasza:
75%

nem egyszerű eset, azért mégis az anyád, képes volt a méltóságát félre tenni, hogy a boltban hitelre vásároljon. ezt sem engedik már mindenhol manapság. kis faluban éltek gondolom. anyád nem lehet egy olyan magas iskolával rendelkező hölgyemény, gondolom semmit se keres. nem tudom vannak-e rossz szokásai, mint cigi, stb, de ha van, letehetné, mert 300-500.000 ftot úgy elszív egy évben, hogy észre sem veszi.

én csak, hogy megnyugodjon (meg próbaképpen) odaadnám neki. aztán megnézném, hogy pár hónapig, hogyan boldogul. ha a boltban azt mondják, rendesen fizet és törleszt, akkor továbbra is adnám neki.

vagy kösd ki feltételnek, hogy a blokkokkal számoljon el neked. csak, hogy tudd, mire ment el a fizud.

2016. szept. 19. 19:37
 17/25 anonim ***** válasza:
95%
É nem adnám oda a fizetési papíromat, oké, hogy otthon laksz, de gyakorlatilag te is családfenntartó vagy, ne kezeljen úgy, mint egy gyereket. Viszont a boltban elkérném a blokkokat, amik alapján kiszámolták a fizetendő hitelt, és csak úgy fizetném ki, ha papír van róla. Ezeket aztán meg lehet mutatni anyádnak, ill. érdemes lenne tényleg leülni, és költségvetést csinálni, hogy hol folyik el a pénz, hogyan lehetne megfogni. Ketten vagytok keresők, 4 emberre, szűkösen, de ki kéne hogy jöjjetek a jövedelemből hitel nélkül is.
2016. szept. 19. 20:24
 18/25 anonim ***** válasza:

Nehéz ez a kérdés. Próbálom beleképzelni magad anyukád helyzetébe, de nehezen megy, mert ijesztő az a tudat, hogy egyedül maradok három gyerekkel gyerektartás nélkül. Biztos vagyok benne, hogy van munkája évek óta, mert valamiből el kellett hogy tartson titeket és a családi pótlék erre nem elég.

A boltból ételt vesz, amit a kérdező is megeszik, tehát aki azt állítja, hogy ez csak az anya tartozása, az inkább hallgasson!

Kérdező, én a higgadt beszélgetést javaslom első körben. Nagyon nem jó, hogy kicsit sem vagy tisztában a család anyagi helyzetével, mind bevétel, mint kiadás összegével, ezzel kell kezdeni.

Ha anyukád valamiért, mondjuk az évek óta tartó nélkülözés miatt vásárlás terén bekattant, van ilyen, akkor azt át kell beszélni.

Anyósom a háború alatt nagyon sokat éhezett és ez miatt kialakult benne egy olyan dolog, hogy mindent összevásárolt és raktározott. Azt gondolom, hogy szeretettel meg lehet oldani.

2016. szept. 19. 21:22
 19/25 anonim ***** válasza:
77%

"Anyám elvált pár éve, azóta egyedül tart el minket."

Vagyis eddig megéltetek anyátok jövedelméből.

Most, hogy te is hazaadod a fizudat, többletnek kellene lennie.

Ez sima matek.

Ha nem így lett, arról anyád tehet.

Számoltassad el!!

2016. szept. 20. 16:41
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Ismeros a helyzeted, nalunk is ez volt. Fogalmam sincs (es senjinek a csaladban) hogy anyu mire koltotte el a penzt. Kb 3 havinta valami uj hitelfizetesi felszolitast talaltunk a lakasban. Maig nemtudjuk biztosan, hogy minden hutel vissza lett e fizetve amit folvett. A vegen szerintem mar o se tudta szamon tartani hol van hitele. Nekem ugy tunik, hogy anyudnak se csak a boltosnal van hitelr, foleg ha egyedul nevelt harmotokat. Nalunk ez jott be:

- elvettuk anyu bankkartyajat tehat nemtudott levenni penzt

- bevasarlast egyutt intezte a csalad, tehat tudtuk mire mennyi megy el

- szamlakat mi fizettuk (anyu es a mi szamlankrol)

- minden tetelesen vezetve volt/van higy mire megy a penz

Ez ment egy par evig, ma mar jobb a helyzet. Van sporolt penz is.

Mint te, en is a legidosebb vagyok, de ekkor mar nem eltem otthon. Tobb mint 10evig szenvedtunk mire ez a modszer bevallt es mire rajottunk mire is koltotte a penzt.

2016. szept. 20. 22:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!