Anya miért néz mindig bele a telefonomba? 11/l
Tudom, azért mert félt, meg minden, de nem szoktam facebookozni, a messenger sincs letöltve. A snapen nem igazolok vissza senkit, csak akiről tudom hogy ki. Instagrammomat mindig nézi a bátyám, meg a facemet is. Ezekben nincs semmi érdekes. De az nagyon zavar, hogy elolvassa mindig az összes üzenetemet, hogy mit írok a barátnőimnek. Meg egyszer belenézett a fotóimba, és leszidott amiért le volt töltve egy fiú.. Hiába mondom neki, hogy ne nézzen már bele, akkor jön az, hogy biztos rejtegetek valamit, eltitkolok előle dolgokat, ezt követően pedig veszi el a telefonomat és minden egyes alkalmazást megnézeget. Ez állítólag a saját telefonom lenne, de minden nap nézegeti. Már félek hazamenni a suliból, mert tudom, hogy baj lesz. El se tudom rejteni, lezárni sem zárhatom le. Lassan úgy érzem, nincs semmi életem. Nem írhatok meg valami olyat senkinek, amihez a szüleimnek szerintem nincs köze. Hogyan tudnám megértetni vele?
11/l
Bizalomról és személyes érzésekről érdemes beszélni anyuddal.
Jó lenne, ha elmagyarázná, hogy mit akar, és neki hogy esne, ha vele csinálná ezt. Mondjuk a párja, vagy anno az ő naplóját/levelezését olvasta volna el az ő anyja.
Jó lenne, ha te is megértenéd mit akar ezzel.
És jó lenne, ha ő is megértené, mit okoz neked ezzel.
Lehet ezt tisztán játszva is megbeszélni. Ehhez az kell, hogy leüljetek egy fél órára ketten. Szemtől szembe egy semleges területen (ne a te szobádba, nem az ő szobájában). Mindketten megértenétek a másikat ezt visszajelezve, hogy tudjátok, a másik megértette.
Ha ez megvan tovább lehet menni abba az irányba, hogy mit beszélsz meg anyuddal és mit nem. Mert ha mindent csak ő dönt el, nem leszel sosem képes 2 lábon állni. Ezt nehéz szülőként elfogadni, hogy kezd felnőni a gyerek és van magánélete. Azt is jó lenne tudni, hogy mi az amiben támogat amellett, hogy félt téged. Mert 3 év múlva érdekelni fognak a pasik, vagy már most. Ő mikor pasizott először? Mikor volt az első fellángolása? Nem kell álszentet játszani. Jönnek a hormonok, a fiatalok beindulnak.
Ami most megy egy vesztes-vesztes szitu. Ezt még kell beszélni, ha nem akartok ebből nagyobb gondot. Alaposan. És ha neked van annyi eszed hogy ezt a beszélgetést összehozd, nem neki, akkor az rosszul eshet, de első lépés ahhoz, hogy nagy lány legyél, aki képes felelősséget vállalni. Ez jó dolog! Ha ijesztő, akkor is.
Szerintem is az lesz a legjobb, ha törlöd az üzeneteidet. Nem mindegyiket, csak azokat, amiket nem akarod, hogy lásson.
Szerintem anyukád csak félt téged. Az internet is rejteget veszélyt a gyerekek számára. És a gyerekeket, kamaszokat mindig is vonzották a tiltott dolgok. Nem egyszerű sem a szülő, sem a gyerek dolga.
Szerintem ami érthető az anyja részéről az az, hogy csak megakarja óvni a gyereket az internet veszélyeitől. Viszont ha állandóan a sarkában lóg, nézegeti az üzeneteit, a képeit az már túlzás. Vagy nagyon félti a gyermekét vagy túlzottan kíváncsi vagy mindkettő.
A lányt viszont idegesíti, hogy az anyja nem szavaz neki bizalmat és mindenben leellenőrzi, a barátnőivel sem tud nyugodtan beszélni az anyja folyamatos ellenőrzése miatt. Mellesleg mindegy, hogy hány éves az ember lánya, egy kis magánszférára mindenkinek szüksége van.
Nem szeretem, mikor egy szülő a gyermeke magánéletébe kutakodik. Némelyik szülő szinte kémked a gyermeke után. Attól, hogy az anyja, az még nem jogosítja fel arra, hogy a gyereke minden személyes dolgába beleszóljon. Ez a gyereket nagyon zavarja és csak rombolja a kapcsolatot ez a viselkedés. Értem én, hogy gyerek még, felelősséggel jár, veszélybe kerülhet stb. de ezzel ezek a szülők csak azt érik el, hogy a gyermekük nem szavaz nekik bizalmat, épp ellenkezőleg, rejtegetik a magánéletüket. Valahogy meg kellene találni az egészséges középutat a gyermeknevelésben. Az sem jó, ha mindent ráhagyunk a gyerekre, de az sem, ha folyton a nyakán lógunk.
Senkinek sem tetszene, ha valaki a magánéletébe turkálna.
És ha a lámy gyomorgörccsel jár haza, akkor tényleg túlzásba eshet az anya és cseppet sem tesz ezzel jót a gyereknek, épp ellenkezőleg.
Töröld az üzeneteid, találkozz személyesen a barátaiddal. Ezt tudom tanácsolni.
Hiába mondjátok, hogy ne adjam oda neki, addig nézegeti amíg suliban vagyok. És hát így nem annyira kellemes napi 6 órán át ülni. Meg hát 5-ös tanuló vagyok, a tanulással semmi baj sincs.
Lehetetlen vele beszélni. Most este meg bejött köszönni, köszöntem én is, utána meg ültem normálisan az ágyon egy picit és aztán teljesen komolyan mondta, hogy gyanús vagyok, rakjam ki a telefonom az asztalra.
És lekódolni tényleg nem merem már, egyszer(ismét mentem haza a suliból) ahogy beléptem az ajtón, megütött és csak azt hajtogatta hogy kéri a jelszót..
Hát figyelj, akkor szerintem tényleg csak
a.) töröld az üzeneteket, vagy akár a közösségi oldalaidat is, max. egyet hagyj meg
b.) ne használd a telefonod
Legalábbis én ezek után, ha nem lenne olyan személy, akivel személyesen nem/ritkán tudok beszélni, utóbbit tenném. Talán észrevenné, hogy ezzel csak a saját gyereke ellen van. Te korodhoz képest nagyon értelmes leánynak tűnsz, anyukád sem lehet annyira buta nő, de ennyi alapján a gyereknevelés nem az erőssége...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!