Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyire gyakori, hogy egy...

Mennyire gyakori, hogy egy gyerek sokkal okosabb/intelligens, mint a szülei?

Figyelt kérdés

Anyám 43 évesen szült engem, a nővéremet pedig 23 évesen. Az a helyzet, hogy a családból én vagyok a legokosabb és azok alapján amit meséltek nekem, nem tudnak arról, hogy lett volna hozzám hasonló felmenőnk. Szóval az a kérdésem, hogy milyen gyakori az, hogy időskori szülésnél a gyerek okosabb/intelligensebb a szüleinél?

Szerintetek hogy lehetséges az, hogy a családomból, rokonságomból mindenkit túlszárnyalok? Lehetséges, hogy valami nagyon távoli felmenőmtől örököltem volna a jó géneket?

2016. szept. 16. 13:11
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
Olyan tanulmányt én is olvastam, hogy az idősebb szülők gyerekei okosabbak az átlagnál, amit azzal magyaráztak, hogy más körülmények közé születtek,mint idősebb testvéreik és már kisgyermek korban olyan ingerek érték őket, mint amilyenek az idősebb gyerekeket érik. Persze ez lehet hátrány is abban az értelemben, ha mondjuk kiesik az építőjáték kockával való játék, mert rögtön számítógépes, virtuális játékok vannak a környezetben. Az mindenesetre nagyon pozitív, hogy nagy az önbizalmad és a 118-as IQ-t már szinte zseniszámba veszed. Az önbizalom azért fontos, mert megigézi a környezetet és az ilyen embereket a környezet többnyire még a tényleges teljesítményeiken is feljebb értékeli, azaz könnyebben jutnak vezető pozicióba. Nekem volt olyan kolléganőm, aki ilyen volt. Szinte semmit nem dolgozott azon kívül, amit konkrétan kiadtak neki, tehát önálló gondolata, alkotóképessége nemigen volt, de ha mások teljesítményére utaltak a környezetében, akkor a válasza mindig az volt, hogy Ő is meg tudná csinálni, ha akarná. Csak éppen erre soha nem került sor. Végül aztán, amikor tényleges vezetői posztra került, akkor pár év után csak nyugdíjazással menekült meg a tényleges kirúgástól (amikor nem teljesített egy kiadott feladatot). Egy kollégám meg nagyon korán került magasabb posztra és mindig azt mondta, hogy nem lehet igazán lejjebb esni, ha az ember ügyesen lépked. Tény, hogy számítástechnikai téren dolgozott bankban, volt magas beosztású vezető a BKV-nál, később egy egyetemen, de 20-25 év alatt tényleges teljesítményét tekintve soha nem tudta felülmúlni azt, amit 30 éves kora körül pártfogói segítségével elért. Persze azért a kedvező génkombinációnak nyilván van szerepe mindenben.
2016. szept. 16. 16:00
 32/44 anonim ***** válasza:
93%
Az én családomban én vagyok a "legkisebb", valószínűleg az én iq-m a legmagasabb is, a műveltségem, tájékozottságom, szövegértésem messze az átlag felett van, ennek ellenére nem én vagyok a legsikeresebb. A személyiségen is múlik ez, az érzelmi intelligencián, a szociális képességeken. Pl hiába x magas az iq-d, lof***t se érsz vele, ha képtelen vagy beilleszkedni egy közösségbe. És sorolhatnám...
2016. szept. 16. 19:55
 33/44 anonim ***** válasza:
76%

én még nálad is intelligensebb vagyok. hihetetlen képességeimnél csak a szerénységem a hatalmasabb.

én csak egy egyszerű kis isten vagyok.

2016. szept. 16. 19:59
 34/44 anonim ***** válasza:
67%

hú ember.. én is meglepődtem az esszéden.... Ha annyira érdekel a téma, akkor legalább utánaolvashatnál (nem a gyakorin), nézhetnél egy kis tudományos ismeretterjesztést (ajánlom morgan freeman fereglyukon át ot, még a youtubeon is fennt van, több rész foglalkozik az öröklődéssel, van ami evvel is, hogy mi számít előnynek hátránynak, mik a jó vagy rossz körülmények...)

figy, nincs hiteletek, stb, te JÓ körülmények között élsz. a rossz, az a nyomor, az éhezés, stb, ami hátrány. Ha hozzájutsz az oktatáshoz, stb, az a jó. Csak hogy tudd.

116 os IQ az lehet több mint az átlag, de annyira nem extra, még nem lógsz ki vele. Ráadásul az IQ csak egy érték. De ahova tényleg IQ kell, ott nem fogsz evvel nagy labdába rúgni. És egyébként is , ettől nem leszel valaki. Nekem jóval magasabb mint a tiéd, mégis pl anyámé hiába átlagos, ő beszél több nyelven folyékonyan, én meg őt kérdezgetem, mert ugyan olvasás megy, de a beszélt nyelvben nem vagyok egy zseni... Szóval én pl nem szárnyaltam túl anyám, sőt...

Az hogy milyen suliban milyen az átlagod, SEMMIT se fog számítani az életben. Sőt tökmindegy már a középsulis átlag is, mert elég ha a két felvételi tárgyból vagy ász. Sőt, az adott szakmához kapcsolódó alapok számítanak sokkal inkább.

Ha dolgozni mész, meg senkit nem fog érdekelni, hogy summa cum laude esetleg a diplomád, de az igen, hogy adott munkát hogy oldasz meg. pláne infósként. Sőt majd mérgelődhetsz, hogy az infós szakmában mennyi ember van diploma nélkül, és mégis ász.

Ezt így csak dióhéjban.

De abból ahogy itt megnyilvánultál, nem tűnsz egy nagy tudományos elmének... Ettől még lehetsz az, csak érdekes, hogy azt írod, ennyire érdeklődő, stb vagy, és infósként soknak tartod a 116 IQt...

2016. szept. 16. 20:06
 35/44 anonim ***** válasza:
64%

érdekességkép mondom, az emberiség átlag iqja nővekszik, de ugy néz ki nem magasabb iq-ju emberek lesznek hanem kevesebb az alacsony iq-ju ember.

é ezt nagymértékben az alultápláltság csökkenésével magyarázzák, de még vita téma

nem lehet h a csalásod jobb anyagiak közt van s jobb kaja jutott neked?

2016. szept. 16. 20:15
 36/44 anonim ***** válasza:
47%

Elég hülye gyerek vagy te, ha gyk-n itt vered magad, hogy "sokkal" intelligensebb vagy, mint a családodból bárki. 116-os IQ egyáltalán nem kiemelkedő, 422 pont érettségin sem, ismerősömnek 473 pontja lett (és ő nem egy gyenge gimiben tanult), szóval erről ennyit.

Tényleg leszállhatnál a földre, túlságosan el vagy szállva magadtól. Beképzelt p*cs.

2016. szept. 16. 20:37
 37/44 anonim válasza:
56%
Már ne haragudj, hiába ellenkezel, de a válaszaidból egyértelműen kiderül, hogy el vagy szállva magadtól. És az egód növelése érdekében tetted fel ezt a "kérdést", hátha majd el lesznek ragadtatva az emberek. El kell keserítselek, egyáltalán nem ritkák azok a dolgok, amiket te annak vélsz. Képzeld, az én szüleim "csak" egy érettségit hoztak össze, sosem voltak jó tanulók, sőt senkinek nincs diplomája még a tág családi körben sem. Nekem viszont tanulmányaim során 12 évig kitűnő volt a bizonyítványom (mindig elit iskolákban), rendszerint 8+ szaktanári dicsérettel,tantestületi dicsérettel. Számos tanulmányi versenyen, valamint kutatásokban is részt vettem. Kitűnőre érettségiztem, 2 emelt szintűt tettem, mindkettő 90% fölötti és 478 ponttal be is jutottam az orvosi egyetemre 4 évvel ezelőtt, amit azóta is akadálymentesen végzek. Ja és ahogy te is hozzá tetted, nekem sem voltak ezek túl megerőltetőek, nem is nagyon vettem komolyan, ennek ellenére még 98% os érettségim is lett, mégpedig a matematika. Ezek alapján akkor piedesztálra kellene emeltetni magam? Nem hiszem és én ezeket nem is hangoztatom. Egyáltalán nem számítanak semmit ezek az életben akkor, ha az emberi értékeid, mint például a szerénység és az alázatosság nincsenek meg. Márpedig az intelligens ember egyik fő tulajdonsága a szerénység. Javaslom, hogy kicsit szállj le a földre, mert ilyen magasról nagyon nagyot lehet koppani. De ez csak egy jó tanács. Az pedig, hogy az első évet eddig akadály nélkül vetted, semmit nem jelent, egyik év sem ugyanolyan mint a másik, bármikor lehet még csúszni.
2016. szept. 16. 23:34
 38/44 anonim ***** válasza:
64%

Alapvetően elmondható, hogy a tanult emberek gyermekei, magasabb végzettséggel rendeleznek, hiszen egy diplomás ember, fontosnak tartja, hogy a gyermeke iskolázott legyen. Ennek azonban gyakorlatilag csak nagyon kicsit köze van az intelligencia hányadoshoz, hiszen az IQ a tanuláshoz csak az alapot biztosítja. Ha nem élsz vele, akkor olyan, mint egy szép váza... Jó, jó, de attól még üres. Itt jön be a képbe, hogy "késői" gyerek vagy. Az idősebb szülők jobban átlátják a különböző nevelési stratégiák előnyeit és hátrámyait, ezért ki tudják választani a legmegfelelőbbet a csemetéjük számára. Nem azt mondom, hogy egy fiatal szülő erre nem képes, csupán náluk ritkább ez a megnyilvánulás, mivel ők az életkorukból adódóan (értd: 25 éves korig) még közelebb állhatnak a kamaszkorhoz, ahol nem az ítélőképességéről híres az meber.

Összességében el kell mondani, hogy a mai oktatási rendszer jobban preferálja a szorgalmat, mint az intelligenciát és a műveltséget (mindemellett az IQ csak az esetleges előfutára a műveltségnek). Tehát a jegyek és az elért tanulmányok nem reprezentálják maradéktalanul az intelligencia szintedet. (Saját példa: van egy szaktársam, aki csak a kötelezőket olvassa el, az évszámokat és a fogalmakat betanulja, nem képes azonban logikusan átlátni az események összefüggéseit, ezért a beugrói maximum pontosak, azonban szóbelin, amikor a tanár közbe kérdez, lehúzza az eredményét). Azonban születhet valaki nagyon magas IQ-val, hogyha nincsen egy minimális szorgalma kihasználni.

A te IQ-dra kitérve: alapvetően igen, az átlag feletti. Azonban minimálisan van csak az átlag felett. Ezen a szinten még nem kell a diákoknak külön oktatást, vagy szakkört terezni a tehetségük kiaknázására, hiszen ők az osztályelsőségig jutnak. Nem tartoznak a különleges nevelési igényű tanulók közé. A te IQ szinted (és ez egyáltalán nem baj) nem tartozik még abba a kategóriába, amikor valaki annyira okos, művelt stb., hog ne tudjon beilleszkedni a társadalom normái közé (divatos hasonlattal élve: nem úgy, mint Joker), vagy esetleg lenézze a többieket. Mert bármennyire bizonygatod az ellenkezőjét: ez érződik a modorodon. Persze ez adódhat némi kissebbségi érzésbőla a családod rossz anyagi körülményei miatt, vagy a felsőbbrendűségi érzésed miatt. Az azonban vitathatatlan, hogy a magasabb EQ-val rendelkező emberek a társadalomban "közkedveltebb" réteget tudhatnak magukénak, mint azok, akiknek az intelligencia szintjükhöz nem párosul érzelem. Tanulság: ha nem magas lóról bezsélsz, sokkal jobban fognak szeretni, ami által magasabbra juthatsz.

Egyébként alapvetően nem az általad felvázolt (vélt, vagy valós tényekkel) van a probléma, hanem a bicskanyitogató stílusoddal akasztottad ki a jónépet. (ne értsd félre, nem a sikereidre vagyok irigy, hiszen jómagam is ELTE-s vagyok, már elvégeztem a pszichológiai szakot, most pedig tanárira járok) Az önmagad sztárolásának is meg van a helyes módja, ami nem a mások arcába tolása, különben ellenszenvet váltasz ki belőlük.

"Szóval az a kérdésem, hogy milyen gyakori az, hogy időskori szülésnél a gyerek okosabb/intelligensebb a szüleinél?"

A kérdésedre válaszolva végül: igen, gyakori, mivel minden szülő azt szeretené, hogy a gyereke okosabb lenne nála. Ezért taníttatja, járatja szakkörökre, foglalkozik vele. AZ okosság is beletartozik azonban az "alles ist relative"-kategóriába tartozik, hiszen a saját esetemből kiindulva: anyukámnak 8 általánosa van csak, mivel nagyon korán szült, ugyanakkor "okosabb" nálam mondjuk az adóbevallások, hivatali ügyek, háztartás stb. terén, mivel számára ez a lényeges. Én sokkal nagyonn belexikális tudással rendelkezem és olvasottabb vagyok (bár nem biztos... anyukám rengeteget olvas, különböző tudományos témákban is). Szóval, így ki az okosabb?

2016. szept. 17. 08:04
 39/44 anonim ***** válasza:

Nem teljesen igaz, hogy az IQ veleszületett. Gyógypedagógusok a szüleim és a tananyag része volt, hogy az IQ pontot a környezet 10-15%-kal módosíthatja mindkét irányba.

Ráadásul IQ teszt kitöltésben is lehet rutint szerezni. Ha életedben először tesztelsz, kapsz X pontot. Ha utána 50 IQ tesztet kitöltesz, a készségek, logika javul, tanulható. Így utána akár X+10 pontosra is sikerülhet a következő hivatalos teszt.

2016. szept. 17. 21:53
 40/44 anonim ***** válasza:
#39: Ez esetben akkor megtanulta a teszt típusfeladatait az illető, de nem intelligensebb lett igazából, csak a teszt szerint. Éppen ezért szerintem ezek a tesztek nem is teljesen megbízhatóak, mert aki sokat gyakorol rá, azt nem érik váratlanul a feladattípusok és jobb eredményt ér el.
2016. szept. 17. 22:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!