Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mennyire gyakori, hogy egy...

Mennyire gyakori, hogy egy gyerek sokkal okosabb/intelligens, mint a szülei?

Figyelt kérdés

Anyám 43 évesen szült engem, a nővéremet pedig 23 évesen. Az a helyzet, hogy a családból én vagyok a legokosabb és azok alapján amit meséltek nekem, nem tudnak arról, hogy lett volna hozzám hasonló felmenőnk. Szóval az a kérdésem, hogy milyen gyakori az, hogy időskori szülésnél a gyerek okosabb/intelligensebb a szüleinél?

Szerintetek hogy lehetséges az, hogy a családomból, rokonságomból mindenkit túlszárnyalok? Lehetséges, hogy valami nagyon távoli felmenőmtől örököltem volna a jó géneket?

2016. szept. 16. 13:11
1 2 3 4 5
 1/44 anonim ***** válasza:
94%
Egyszerű, a tesódnak a postás volt az apja, neked meg a könyvtáros :D
2016. szept. 16. 13:19
 2/44 anonim ***** válasza:
98%

vagy eleve senkinek se voltak rossz génjei, csak te mivel idősebbnek szült anyád, már sokkal jobb körülményekbe születtél, ezért te ki tudtad használni az adottságaid a többiekkel ellentétben, akik nem születtek ilyen jó körülmények közé.

(vannak erre kutatások, hogy a születéskori gének csak akkor igazán meghatározóak, ha jók a körülmények. Akkor ki tud teljesedni a jó, illetve ha nem stimmel valami le lehet csúszni a jóból. )

2016. szept. 16. 13:22
 3/44 A kérdező kommentje:
#2-es, a jó körülmény azért túlzás. Házunk van hitel nélkül, ami ma ritka, de autónk pl. nem volt soha, 1 keresetből élünk 3-an (nem részletezem miért) és nagyon sokat kellett nélkülöznünk kiskoromban, sőt a mai napig is ez megy. 1-10-es skálán, ahol 1 a nyomor és 10 a jólét, 3,5-4-re pontoznám a gyerekkoromat most pedig 4-4,5-re a jelenlegi családi helyzetünket.
2016. szept. 16. 13:28
 4/44 anonim ***** válasza:
98%
Inkább elindulnék a kályhától: milyen objektív paraméter támasztja alá azt, hogy te vagy a legokosabb/intelligensebb a családban? Az iskolai bizonyítvány nem releváns, valami egyéb?
2016. szept. 16. 13:31
 5/44 anonim ***** válasza:
76%
En olvastam egyszer egy tanulmanyt, hogy akit idosebb korban szul az anyukaja, nagy esellyel inteligensebb, ha egeszsegesen jon vilagra persze, mert azert ilyen korban szulni eleg kockazatos.
2016. szept. 16. 13:35
 6/44 A kérdező kommentje:

#4-es, lássuk csak:

- Az iq-m kb. 116, bár ráférne 1 ismétlés a tesztre, de várnom kell vele még 1 évet. Ez az emberek 85%-ánál magasabb érték. Statisztikailag elég nagy esély van rá, hogy a családom többi tagja beleesik ebbe a 85%-ba.

- Azt mondod, hogy nem számít az iskolai bizonyítvány? Lehet, hogy nem számít, de azért leírom. A szüleimnek szakmunkásképzővel megegyező végzettségük van. Nővérem csak technikusit végzett. Apámról tudom, hogy 2-3-as tanuló volt (nem mérvadó). Nővéremről tudom, hogy 3-as, 4-es tanuló volt (nem mérvadó). Rólam tudni érdemes, hogy általános iskola első 4 osztályában szándékosan kicseszett velem az osztályfőnök, próbált hülyének beállítani, mikor jó válaszokat adtam a dolgozatok kérdéseire. Ezzel ellentétben 5-8. osztályban végig osztályelső voltam 4,5+ os átlaggal, középiskolában szintén végig osztályelső voltam 4,5+ os átlaggal. Kitűnőre érettségiztem, de nem vettem túl komolyan, nem volt megerőltető, ezért 422 pontom lett a felvételin. Itt jön a lényeg. Most az ELTE Informatika karán vagyok programtervező informatikus szakon, ahol csak a hallgatók 10%-a végez időben a képzéssel. Eddig (1 év elteltével) a tárgyaim 100%-át teljesítettem, szóval nagyon esélyes vagyok arra, hogy a kb. ~500 felvett hallgatóból egyike legyek annak az 50-nek, aki időben hozzájut a diplomájához.

- Családommal ellentétben rengeteg időt fordítok arra, hogy megértsem a világot. Sokkal szélesebb a világnézetem, mint az övéké. Rajtuk nem látom azt a céltudatosságot amivel én rendelkezek. Még ha ez nem is függ össze az intelligenciával, még is fontos szerepet játszik az életemben és az eddig elért dolgokban.

- Velük ellentétben képes vagyok magamat tudatosan nevelni. Tisztában vagyok a jó és a rossz tulajdonságaimmal, jobban ismerem magamat, mint ők magukat. Képes vagyok arra, hogy olyan emberré váljak, amilyen lenni szeretnék. Nem érzem azt (bár később lehet, hogy aktuális lesz olyan 35-40 éves koromra) hogy olyan lennék, mint ők. Ha van egy rossz tulajdonságom, észreveszem azt és igyekszek változtatni rajta. Valahogy ezt a tudatosságot sem látom náluk.

2016. szept. 16. 13:45
 7/44 anonim ***** válasza:
100%
116-os IQ...Ne haragudj,igaz,hogy ez magasabb mint az átlag,de egyáltalán nem nevezhető kimagaslónak.Az,hogy hányas átlaggal végeztél semmit nem jelent.Véleményem szerint eléggé el vagy szállva magadtól.
2016. szept. 16. 13:53
 8/44 anonim ***** válasza:
33%

Általában a következő generáció okosabb, mint az előző. Nem bonyolult kitalált hogy miert: fejlődik az oktatás, a technika. Anno a szülőknek fogalmam nem volt arról, mi az az okostelefon, párnak volt max számítógépe, ma meg már egy kisiskolás is simán kezeli.

De emiatt nem kellene ám elszallnod magadtól.

2016. szept. 16. 13:53
 9/44 anonim ***** válasza:
82%

40 körül sajnos sokkal magasabb a betegen születettek aránya, mint 20 körüli szülőknél. Szerencsére te egészségesen születtél. Az idősebb szülők - amennyiben tanulnak, művelődnek a munka mellett, és nem ivással tv-vel töltik a szabadidejüket- valóban gazdagabb szókinccsel, nagyobb tapasztalattal többet tudnak átadni a nevelés során.

A túlszárnyaláshoz lenne egy kérdésem, utána szólok hozz. Ismered, hogy Szókratész azt mondta, "én vagyok a világon a legbölcsebb ember, mert tudom, hogy mennyi mindent nem tudok"

[link]

"valójában egyedül az isten bölcs, és evvel a jósigével azt mondta, hogy az emberi bölcsesség keveset vagy éppenséggel semmit nem ér, és kitetszik az is, hogy nem Szókratészt értette, csak felhasználta az én nevemet, például állítva engem, mintha csak ezt mondaná: "Az közületek a legbölcsebb, emberek, aki, mint Szókratész, felismerte, hogy bölcsesség tekintetében valójában semmit sem ér." "

2016. szept. 16. 13:55
 10/44 A kérdező kommentje:
Nem vagyok elszállva magamtól. Egy kérdésre válaszoltam.
2016. szept. 16. 13:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!