Mennyire gyakori, hogy egy gyerek sokkal okosabb/intelligens, mint a szülei?
Anyám 43 évesen szült engem, a nővéremet pedig 23 évesen. Az a helyzet, hogy a családból én vagyok a legokosabb és azok alapján amit meséltek nekem, nem tudnak arról, hogy lett volna hozzám hasonló felmenőnk. Szóval az a kérdésem, hogy milyen gyakori az, hogy időskori szülésnél a gyerek okosabb/intelligensebb a szüleinél?
Szerintetek hogy lehetséges az, hogy a családomból, rokonságomból mindenkit túlszárnyalok? Lehetséges, hogy valami nagyon távoli felmenőmtől örököltem volna a jó géneket?
"Az iq-m kb. 116"
Hat akkor annyira okos megsem vagy. En mar itt 150-160as IQ-szintre asszocialtam, amikor elolvastam a kerdest a tulszarnyalasrol.
Hagyjuk a szarnyalast, fogalmazzunk ugy hogy labujjhegyen pipiskedve nezel el a fejuk felett.
Az iq es az esz es az osszes tobbi adotsag pont annyit er amnenyit az ember kezd vele.
A bortonok telis tele vannak okos magas iq bunozokkel ok rossz celra hasznaltak az iq.
A tv elott is fekszik egy par egyszeru munkat vegzo munkas magas iq ok ugyancsak nem hasznaljak amit kaptak.
De ismerek nem tul magas iq orvost ugyvedet mernokot stb akik szorgalomal kitartasal komplenzaltak az iq pont hianyt.
Esz es iq egy talentum amit ha hasznalsz szuper ha nem akkor elasod es ott marad fehasznalatlanul.
tehat lehet szuleid qi magas csak semmit nem kezdek vele mert egyszeruen lustak voltak.
Jesszusom tényleg nem látod magadat?
Igen kiírsz egy kérdést, hogy a 422 pontoddal biztos szuperokos vagy meg jobban ismered magadat mint mások saját magukat... komolyan mint egy gyerek, de abból is a rosszindulatú fajta. Nem szimplán vered a melled hanem tényleg látszik, ezen agyalsz folyamatosan, milyen mércével tudod még jobban bizonyítani az elsőbbséged.
Még egyszer mondom, kérdésedre válaszolva NORMÁLIS esetben a gyerek túlszárnyalja a szüleit, mert a szülők erre nevelik. De ettől függetlenül, intelligens biztosan nem vagy, mert messze nincs meg a világlátottság, tisztelet és alázatosság. Önismeret az van, de én inkább önméltatásnak nevezném. Egyszerűen még nincs élettapasztalatod... és ezt nem az iskolapadban fogod megszerezni. Okos valószínűleg vagy, de ugye az megint relatív, mert lehet a tantárgyaidat vágod, de másban meg más jó szóval nem igazán összemérhető. Az iskolai teljesítményeddel viszont jól tudsz indítani az életben! Ehhez tanulj meg még legalább 2 nyelvet és dolgozz iskola mellett, hogy legyen munkatasztalatod.
Ja és süljön ki a szemem ha én valaha is ilyen tiszteletlenül beszélek a szüleimről mert nekik "csak" szakmunkásképzőjük van! Az életüket áldozták rád te barom erre meg lenézed őket.
Ja és ha már a hibáknál tartunk, tudod így szokott menni az iskolákban, egy tanár kicseszik veled és 4 évig lehúzza a jegyeid... Komolyan soha nem láttam még senkit aki huszonéves fejjel még az általános iskolát is számon tartja!
Én be is fejeztem ezzel a beszélgetés, elmélkedj rajta kicsit és lépj ki a kockádból.
Véletlenül se, 20-as.
Az okfejtésed alapvetően téves. Nem azért fejlődik a technika, mert egyre intelligensebb az emberiség, hanem azért, mert a ma emberének készen kapva rendelkezésére áll a tegnap emberének felhalmozott (!) tudása.
9-es vagyok. Fűznék még hozzá a barmok által lepontozott 9-hez:
A fogantatástól számítva első 4 év a gondolkodóképesség kialakulása szempontjából döntő. Ezért ha a szülők/nevelők tapasztaltabbak, tanultabbak, érettebb gondolkodásúak, akkor ezt a testi fejlődéssel egybekötött gondolkodóképesség kialakulását kedvezően tudják befolyásolni.
De: Semmiképp nem automatikus ez, nem, tehát nem állítható fel egy ilyen: idősebb nevelők=intelligensebb gyerek. Mert ha a szülők pl isznak, drogoznak - már a magzati korban egy hátrányt okozva a gondolkodóképesség kialakulásában, és ha durván /részegen/drogosan/ tv-től elhülyülve beszélnek a gyermekhez az első években, amikor tanulja a gyerek a nyelvet és azzal párhuzamosan a szavakkal való gondolkodást - akkor ez még rosszabb is lehet, mint hasonló hátrányokkal egy fiatal szülő gyerekénél -mert még a fiatal erők nincsenek elroncsolva a szülőkben. Sarkított példákat hoztam. A kép sokkal árnyaltabb és ezért a statisztikákat fenntartással kell fogadni.
Az a baj, hogy kevesen tudják, mi a különbség az IQ és a tájékozottság, műveltség között. 116 pont, pláne valami gagyi netes teszten nemcsak nem kiemelkedő, hanem az átlagnak sem a felső range-ében van.:-) Az okostelefonos példa meg egyenesen röhejes, a mai geneáció szinte azzal jön a világra, de értőn olvasni nem tud, sem a neten található információk közül kiszűrni a valóban értékeset, szintézisről meg ne is beszéljünk - persze tisztelet a kevés kivételnek, akik valóban okosak.
422 pontot elérni egy közepes vagy pláne gyenge gimnáziumban nem nagy szám, attól sem hajítanám el az agyamat, hogy az első évet sikerrel túlélted az egyetemen. (N.B. ha tudnád, milyen s..ggfejeket ismertem az orvosin, meglepődnél.:-)) Valószínűleg egyetlen dologban, a motivációban különbözöl a családtagjaidtól. Ez sem lebecsülendő, mert alapvetően ez dönti el, hogy a meglévő, esetedben átlagos képességeket ki mennyire tudja kamatoztatni.
Nekem 138, hivatalosan mérve, nem neten, és tudom, hogy sokkal logikusabban gondolkodom Anyukámnál, de az IQ csak egy szelete az életnek, rengeteg dolog van, amiben jobb nálam.
És egy szám még nem jelenti azt, hogy mindenkit túlszárnyalsz. A 116 pont átlagos.
"az evolució alapja hogy az utód fejlettebb"
Persze, kb. az 50. generációban, és nem feltétlenül IQ terén.:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!