Miért akadnak ki a szülők azon, ha a tini gyerekük nem segít nekik, ha nem kérik meg rá?
Mondjuk ha neked annyi időbe telik tv vagy pc mellől felállni, míg kitakarítanád a szobádat, elmosogatnál, ott már baj van.
De szülők, ti meg azt értsétek meg, hogy ha mindig mondjátok neki, hogy "szombat porszívózás", akkor hogy jegyezze meg? Nem, egyszer leülni és "Drágaságom, most felosztjuk a házimunkát, legyél kedves minden szombat este hatig felporszívózni a lakást" és láss csodát, a gyerek megcsinálja szombatonként!
Az a baj a legtöbb szülővel, hogy a gyerekének már felnőtt kötelességei vannak, mint a legjobb barátnőm esetében, aki egész nyáron takarít, mert hogy úgyis otthon van (kapálással, főzéssel együtt vezeti az ötfős háztartást. És még az apjának is besegít a kétkezi munkájában) és mondjuk egy hétvégére eljönne velem, akkor jön a "Hogy képzeled, hogy ott is alszol, nem mehetsz sehová". Akkor mi van?
Én meg más vagyok, a szobámat mindig takarítottam, a közös szobánkat a húgommal minden nap, mert nagy mocskokat tudott csinálni. Az egy kis ház volt, nem volt sok teendő. Amikor elköltöztünk, akkor én porszívóztam, sikáltam a wc-t a mosdót, válogattam a ruhákat... De amikor felmosok, és anyám felmos még egyszer utánam, mert trehány vagyok, azt mivel magyarázzátok? Meg állandóan jön azzal, hogy ha ő nem lenne, éhenhalnánk és belefulladnánk a mocsokba. Úgy bánik velem, mint egy két évessel, de azért persze viselkedjek felnőtt módjára... Most szeptemberben megyek albérletbe, és nem érzem, hogy meg fogok fulladni a koszban...
Szóval a legtöbb szülő csak elvár, mondjuk hogy egy pálya vagy egy quest közepén AZONNAL takarítsunk. Pedig elég annyit mondani, hogy két órán belül ezt és ezt csináld meg. És akkor (meglepetés), minden kész lesz.
A gyerek nem fogyatékos, nem kell akként kezelni.
18/L
Nálunk ez úgy megy, hogy anya dolgozik= én mosogatok, pakolok,porszívózok, felmosok, segítek teregetni és tudom hogy ezeket meg kell csinálnom mert majd lesz saját családom akikre ugyan így meg kell csinálnom mindent!!
Rám csak akkor akadtak ki ha tényleg már a mosogatást sem csináltam meg, de akkor elismerem igaza is volt!
Viszont szeretnék feltenni 1 kérdést megkérdezted kell-e neki segítség?
De a kérdésre válaszolva két féle látásmoddal is meg lehet közelíteni a témát:
1. Meg lehet kérdőjelezni a szülő nevelési módszereit:
miért nem folyamatosan bízott rá egyre töb munkát ahelyett hogy egyszerre tini korában zúdított volna rá mindent? Miért nem éteti meg a gyerekkel hogy ez miatta van és nem amiatt mert a szülő nem képes meg csinálni ezeket?(erre példa: nekem anyukám mindig is azt mondta kolesz előtt, hogy azért segítsek neki hogy aztán a koleszban már tudjam mit kell csinálnom és ne szerencsétlenkedjek ott mint egy idióta) Ha valamit meg csinál a gyerek azt miért nem értékelik? Itt nem arra gondolok, hogy vegyen neki virágot mert elmosogatott hanem arra hogy legalább mondja azt ügyes voltál hiszen ha pozitívan közeledünk a gyerek felé azt a munkát sokkal szívesebben fogja napról-napra elvégezni!
Igen minden nap miután elmosogatott vagy kiterigetett egy köszit legyinsünk oda 5 betű de mégis nagy hatással lehet egy éppen mindenre dühös tini gyermekre!
2.A gyerek miért nem kérdezte meg kell e segítség (akinek nem inge...) Mi az akadálya annak hogy elmosogass?( Nem feltétlen kell egész nap a gép előtt ülni én is ezt csinálom de jól esik aztán kimenni a konyhába elmosogatni amit ha kedvtelenül kell meg csinálnom akkor max kiviszem a telom és zenét halgatok közben amitől jobb kedvem lesz!) Ha most nem tanulod meg mikor fogod? Ha most nem tanulsz meg olyan praktikákat amiket csak az anyukád taníthat meg akkor mi lesz veled később? Kolesz ami a legtöbbetektől már csak 1-2 évre van? Saját lakás vagy albérlet? Az rosszabb mert ott még főznöd is magadra kell? Honnan fogod majd megtanulni ezeket? Vagy otthonról jársz majd be? Akkor is egyszer el kell költöznöd!Ki kell használnod ezeket az időket amíg még elsajátíthatsz dolgokat tőle hiszen ők sem halhatatlanok!
Remélem segíthettem! Köszi, hogy végig olvastad és remélem volt valami értelme is annak amit leírtam!
13/L
Úgy tűnik, a 13 éves kislánynak több esze van, mint a 18 évesnek.:-)
Továbbra sem értem, miért kéne KÜLÖN felhívni a figyelmét egy 18 évesnek, hogy tele van a mosogató (általában főzés+étkezés után fordul ez elő, ugyebár), megtelt a kuka, vagy eljött az ideje a porszívózásnak, felmosásnak, amit a legtöbb családnál rendszeres, és ismert időközönként végeznek. Kirívó és egyben ritka eseteket (mint a legjobb barátnőé) meg nem kell idekeverni, mert semmi közük a kérdéshez, senki nem állítja, hogy nincsenek hülye szülők.
Azt pedig ismét hangsúlyozom, hogy ez NEM segítség, hanem az együttéléssel járó, természetes, SAJÁT feladat. Dicsérni persze lehet, hogy szép rend van, vagy jó így hazajönni a melóból, ezt én is megteszem a saját fiaimnak, viszont ha kupi vár, azért megkapják a beosztásukat rendesen. És nem, nem tinikorban kezdtem hozzászoktatni őket a házimunkához, ennek ellenére még mindig vannak időnként megbicsaklások.:-)
29-es, tudod nagyon vicces, amikor felnőtt emberek személyeskednek :D Olyan okosnak tűnnek tőle...
Nem hinném, hogy az értelmi képességet egy válaszból le lehet vonni.
Tudod, ha nem mondod meg, hogy mosogasson el, akkor miért csinálná meg, ha az általában nem az ő feladata?
Ismétlem, takarítok én is, nem keveset, főleg ha itthon vagyok és anyám dolgozik, de ha én örömet akarok neki szerezni a ház fényesre sikálásával, akkor ne csinálja meg még egyszer, mert ő jobban tudja. Mert akkor legközelebb minek fáradjak vele? Csinálja ő, ha annyira akarja. Amit meg nekem osztanak ki, azt megcsinálom, de ez nem úgy van, hogy aki meglátja, az csinálja, hanem akire ki van osztva a feladat, hogy ne legyen az, hogy mondjuk én mindent megcsinálok, a húgom meg ott lébecol. Vagy apám.
És ezt nem értem, hogy egyes anyák minek takarítanak állandóan, és miért csak az a jó, ha úgy van felmosva? (Nem látszik a különbség, azért a felmosás nem atomfizika...)
Szóval most azt kéne kérdeznem anyámtól, hogy van-e együttélési kötelességem? :D Nem, azt kérdezem, hogy segítsek-e. Ezt így szokás ;)
Szerintem egy jól működő háztartásban fel vannak osztva a feladatok, akár táblázatba, hogy melyik héten ki sikálja ki a kádat. Aztán ezt át lehet venni a megterhelt családtagtól, ha úgy van, de egy ilyen rendszer nélkül szerintem nem túl ésszerű elvárni a gyerektől, hogy magától kapcsoljon. És ha elköltözik, úgy is észreveszi a dolgokat, fölösleges ezen drámázni :D
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!