20 ezer forint zsebpénz sok havonta egy 16 éves fiúnak?
#40 pontosan én is ilyesmire gondoltam, amikor a válaszaim írtam,dehát nem kell ezen csodálkozni.
Egy olyan országban, ahol honatyáink szerint meg lehet élni havi 48 ezer forintból is,és az ilyen senkiházi gyökereket az Isten adta nép baxik elzavarni még a parlament közeléből is...ha innen nézzük,tényleg őrületes összeg ez a 20 rongy.
Először is, én 17 éves lány vagyok, és pontosan 20ezret kapok havonta. Ha ruhát szeretnék venni azt ebből kell fizetnem, de tavasz végén és ősz végén kapok külön összeget ruhára. Fesztiválokra nyáron, koncertekre a zsebpénzből mehetek. Mozi, nem családi színház, múzeumok is zsebpénzből. Ha nem otthonról hozok ennivalót vagy kávézni mennék barátokkal, természetesen zsebpénz. Nem tankönyv, hanem könyv saját szórakozásra ugyancsak.
Amikor azt mondják a felnőttek hogy menjen csak el dolgozni, nem igazán értem. Én speciel egy nagyon erős gimnáziumba járok, sem időm sem energiám nem lenne dolgozni. Minden nap 4kor vagy 5kor végzek az iskolában, plusz egy délután még edzésre járok, valamint külön angolra.
A pénzért csupán annyit kell tennem, hogy rendben tartsam a szobámat, és mindig csináljam meg a házimunkát ha a szüleim megkérnek. És igen, megcsinálom, elteszem a pénzt, spórolok, megtanulok gazdálkodni vele.
Nyilván nem mindenki van ezzel így, a szülőnek ismernie kell a saját gyerekét. De nálunk ez abszolút bevált és működő módszer.
Mindenki ennyire arra fókuszál, hogy most azonnal el kell költenie a pénzt???
Én nem sokkal vagyok idősebb, 22 vagyok, 200 fölött keresek akkor ez nekem annyira sok??? Hisz ennyi jut egy hónapra! Mert megdolgozok érte máris nem sok? de ha egy 16 éves tized annyit kap suli mellett az már igen?
Mert kap valaki X összeget egy hónapra nem azt jelenti, hogy mindet el kell költenie...
Addig nyújtózz ameddig a takaród ér!
Tehát havi 20 suliba kajára, ruhára, bulira...viszont ha mondjuk egy 40 ezres cipőt akar venni akkor máris "kevés"...akkor össze kell raknia több havi zsebpénzét!
Ő maga dönthet arról, hogy mire költi, ha akarja elszórja 1 nap alatt, vagy be is oszthatja akár több hónapig spórolva...
Ha valaki pont annyit kap mint amire szüksége van akkor azon nem sokat tud spórolni és félrerakni...
így megtanulhatja beosztani és félrerakni a pénzt...persze akkor nem sok ha a családi helyzet ezt megengedi...
22F
Ha ebből kell ruházkodnia, akkor nem sok.
De ha luxus, nélkülözhető ruhadarabokra költ belőle, és mindig elveri a pénzét, akkor szerintem sok.
Egy kicsit számoltam, ez alapján mindenki mérlegeljen.
Azokat az árakat számoltam, amiket én minimumnak tartok:
Áltagosan 1 hét 21,725 hétköznapból áll, az iskolai szüneteket sem számoltam máshogyan, gondolom akkor többet jár szórakozni, esetleg mozi, beülnek valahova enni a barátaival, ilyenek.
A fiúk ennyi idős korban általában elég sokat esznek, szerintem az iskolai büfében ez minimum 300 ft/ nap.
Egy hónapban a büfé 6517 Ft
Kozmetikumok 1500 ( tusoló, dezodor, borotvahab, borotva- gondolom már használ ilyeneket, mindig valami elfogy)
Hétvégi szórakozás: Azt írtad jár bulizni, számoljunk úgy, hogy egy hónapban megy 3-szor, 2000/alkalom. Ez lehet akár valami kajálós, beülős alkalom, szórakozóhely, nem tudom, hova jár. Ha csajozik, akkor néha meghív valakit, lehet csak egy kólára, de az sem ingyenes. Elég sokat számoltam erre, de szerintem ennyi idős korban elég központi szerepet kap a szórakozás.
Ezek után marad majdnem 6000 forintja ruhákra, ha kell, akkor bérletre, utazásra.
Szerintem ha jól beosztja, akkor ki lehet belőle jönni, ha mindent neki kell venni, ami ruházat, akkor szűkösen. Télre egy kabát, megfelő cipő elég drága tud lenni, ezekre vagy adnék külön, vagy a szülinapra, Karácsonyra kapott pénzből rendezhetné, de ha megtehetitek, akkor inkább az első opciót tartanám jobbnak.
Én leülnék vele beszélni, megkérdezném, mire mennyit költ, mennyit eszik suliban, hova jár szórakozni és az alapján döntenék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!