Szerintetek hazudik a lányom?
Budapesten egyetemista. Hétvégenként haza szokott jönni, így mindig adok neki pénzt arra az időre és adok neki ételt is amit ott tud enni vagy megcsinálni magának.
A baj az, hogy nagyon szórja a pénzt, ruhákra, laptopra meg nem tudom még mire, de állandóan kér. Felvett nem tudom mennyi diákhitelt is, de nem tudja normálisan törleszteni. Ezt megelégeltem, mert még a testvére is tanul, őt is támogatni kell, ezért mondtam neki, hogy vállaljon diákmunkát.
Arra a félévre passziváltatta magát, de azt mondta nem talált semmi munkát, pedig jelentkezett mindenhova. És most én vagyok a rossz, hogy nem adok neki pénzt, mert neki még kell nyelvvizsga is meg jogosítványt is akar... Nekem ez valahogy nagyon hihetetlen, hogy épp a fővárosban nem talál diákmunkát...
kérdező, a gyereked kihasznàlja, hogy nem sokat tudsz az egyetemi rendszerről. valóban nem most kell törleszteni a hitelt. és aki mobil telefonra veszi fel.. hát nem tudnék olyan jelzőt mondani rá, amit engedne a trágárság szűrő elkuldeni.
olvass utána alaposan a rendszernek, és amikor hazajon a kisasszony, szembesitsd vele, hogy tudsz a hazugsagairol. én a lakhatasat fizetnem, de egyébre keressen ravalot. meg volt a lehetősége, hogy ne kelljen egyetem mellett dolgoznia, de úgy látszik a világ összes pénze nem lenne neki elég
A diákhitel törlesztését most nem kell elkezdenie (de törlesztheti, bár gondolom ennyire nem előrelátó a lányod), akkor fogja kérni tőle a diákhitel Zrt. a törlesztést, amikor abszolvál (az összes tárgyat teljesíti, ami a tantervben elő van írva), ilyenkor megszűnik a hallgatói jogviszony, nem kaphat diákbérletet és magának kell fizetnie a tb-járulékát is amennyiben nem dolgozik (kötelező tb fizetés van tehát behajtják rajta, ha nem fizeti). Passzív félév esetén szintén nem jár a diákbérlet (de tb-t nem kell fizetnie, ezt mostanában változott).
Az abszolválás után nem kell azonnal megírni a szakdolgozatot és letenni az államvizsgát, általában 5 év alatt kell ezt teljesíteni, de mivel a lányod jelenleg csak alapképzésben van, ha mesterképzésre akar menni, akkor természetesen szakdogával, államvizsgával és az előírt nyelvvizsga-bizonyítvánnyal mehet csak tovább a mesterképzésre.
Az étellel kapcsolatban lenne még egy hozzászólásom, anno a páromnak is a szülők mindenfélét összecsomagoltak, amit levitt a városba ahol tanult, ezek gyakorlatilag sosem lettek elfogyasztva, mondjuk a párom férfi, de sokan egyszerűen nem melegítik meg a kaját, nem akarják a többnapos ételt enni. Olcsóbb és hatékonyabb, ha ételrendelést fizetsz neki, kb. 7-800 Ft egy rendes főétel/nap, akár te is megrendelheted neki, 4000 az 5 napra szerintem nem rossz, Bp.-en rengeteg ételt kiszállító cég van, egész jó minőségűek.
Jól értem, h passzív féléves? Lehet h ezért nem kap diákmunkát?
Ettől függetlenül ha egyszer Pesten tanul, ilyen-olyan szir sz. r melót össze lehet szedni nem diákok is,
főleg nők találnak könnyen (akiket keresnek inkább eladónak boltokba).
Utánanéztem és vállalhatnak passzív hallgatók is diákmunkát:
Sőt, diákszövetkezetek oldalán még munkákat is találtam, direkt passzív diákoknak.
csak én nem ettem minek passzivaltatta magat? nyáron tényleg nehéz melót találni, de suli időben akad bőven, főleg olyanok amik heti több napot várnak el. passzivosnak ideális.
egyébként nem hiszem el, hogy nincs munka. vannak olyanok amik nem igényelnek nyelvtudast/informatikai ismereteket. persze ezek nem fizetnek olyan sokat, de van ilyen én pl gyárban találtam eddig jó részben. az se az ördögtől való dolog, nem fog belehalni. bár 12 órás gyárit én se bírtam. de 8 órában túl lehet élni. ha már passzivaltatta magat, legyen értelme. ha más nem, legalább a nyelvvizsgat tegye le, az úgyis kell a diplomához.
egyébként ez Debrecen amit írtam, felteszem Budapesten több valamire való diakszovetkezet van. én be vagyok regisztralva több helyre, és folyamatosan küldik a mailokat, hogyha van új munka. amelyik szövetkezetnel többet dolgoztam, ott hívni is szoktak. szóval szerintem nem lehetetlen diák munkát találni. sok ismerősöm dolgozik így.
egyébként van olyan ismerősöm aki szintén felvette a diák hitelt (sokszor a max összeget)
elverte ruhákra és bulira a pénzt. végül ott hagyta az egyetemet. most betanitott munkán van, és ebből perkalhatja a hitelt. szerintem hatalmas ostobaság felvenni, főleg olyan múlandó dolgokra, mint a mobiltelefon. valahogy értesd meg vele, különben nagy gondjai lesznek még a pénz terén
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!