Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek hazudik a lányom?

Szerintetek hazudik a lányom?

Figyelt kérdés

Budapesten egyetemista. Hétvégenként haza szokott jönni, így mindig adok neki pénzt arra az időre és adok neki ételt is amit ott tud enni vagy megcsinálni magának.

A baj az, hogy nagyon szórja a pénzt, ruhákra, laptopra meg nem tudom még mire, de állandóan kér. Felvett nem tudom mennyi diákhitelt is, de nem tudja normálisan törleszteni. Ezt megelégeltem, mert még a testvére is tanul, őt is támogatni kell, ezért mondtam neki, hogy vállaljon diákmunkát.

Arra a félévre passziváltatta magát, de azt mondta nem talált semmi munkát, pedig jelentkezett mindenhova. És most én vagyok a rossz, hogy nem adok neki pénzt, mert neki még kell nyelvvizsga is meg jogosítványt is akar... Nekem ez valahogy nagyon hihetetlen, hogy épp a fővárosban nem talál diákmunkát...

2015. nov. 2. 12:43
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
84%

zárd el a pénzcsapot, ennyire egyszerű. ha ételre kéne neki akkor simán adnék, de így egy forintot se.

amúgy mit tanul?

2015. nov. 2. 12:46
 2/33 anonim ***** válasza:
100%

Hát akár igaz is lehet, attól függ, milyen munkarendben és hol keresett munkát.

De a diákhitelt nem kell törleszteni addig, míg el nem kezd (főállásban) dolgozni.

2015. nov. 2. 12:48
 3/33 anonim ***** válasza:
100%

A diákhitelt addig nem kell törleszteni, amíg nem abszolvált, tehát én pl. abszolváltam (diplomám egyenlőre nincs meg), de nem dolgozom és kell törlesztenem, azt hiszem 7000 ft havonta.

Könnyű sok pénzt elkölteni, drága a ruha, kaja, szórakozás, minden. Diákmunkát lehet találni, csak nem mindegy, hogy milyen minőségűt, illetve jobb szakok mellett nem biztos, hogy jó döntés munkát vállalni (pláne valami rossz gyári diákmunkát), mert inkább az egyetemen kell nyomulni, kutatásokba besegíteni, stb., ezért általában nem adnak pénzt, de lesznek kapcsolatai és később (talán) jobb munkája.

2015. nov. 2. 12:53
 4/33 anonim ***** válasza:
56%

hát elég életképtelen kis csitrit sikerült sikerült nevelned. miért kéne passzivaltatni magát diakmunka miatt? nekem elég sűrű az orarendem(mernoki szak) mégis van olyan nap amikor 8 órás munka is beleferne. de vannak részmunkaidős dolgok is, pedig én nem a fővárosban lakok.

ha fizetitek az életét, akkor minek vett egyáltalán fel hitelt?

szerintem sürgősen beszelj vele, hogy terjen észhez. mert így nem sokra fogja vinni. és valahogy próbáld megertetni vele a pénz értéket. a másik gyerekednek meg nyugodtan adj többet, ha ő megbecsüli és nem szórja el. ne ő szivjon a tesó miatt

2015. nov. 2. 12:56
 5/33 anonim ***** válasza:
80%
Ordas nagy kamu, hogy nem talál diákmunkát. Lassan már teljes munkaidős állást nem lehet találni, mert szinte mindenhová diákokat vesznek fel.
2015. nov. 2. 13:12
 6/33 anonim ***** válasza:
100%
Már ott hazudik, hogy ha valóban diákhitelt vett fel, azt nem kell törleszteni, csak ha befejezi a sulit!
2015. nov. 2. 13:20
 7/33 anonim ***** válasza:
55%

Nem igaz, hogy nincs munka. Fél éve végeztem, egy éve volt egy melóm, kirúgták a diákokat, rá két napra már kezdtem az új helyen.

Na persze nem mindegyik irodai állás, és hacsak nem tud programozni, vagy nincs nagy mázlija, akkor nem magas a fizetés, de gond nélkül lehet találni.

A teljes munkaidős már másabb téma...

2015. nov. 2. 13:22
 8/33 anonim ***** válasza:
55%
Az a helyzet, hogy ha már passziváltatta magát, akkor nem diákmunkát kellene találnia, hanem rendes gyakorlati helyet, azon a területen, amiből később lesz a diplomája. Senkit nem érdekel az önéletrajzában majd az, hogy a mekiben dolgozott, vagy állt egy gyárban a szalag mellett. Gyakorlati helyet pedig nehéz találni, de nagyon megéri, mert így sokkal nagyobb esélye lesz diploma után elhelyezkedni.
2015. nov. 2. 13:23
 9/33 anonim ***** válasza:
87%

Én ugyan otthon lakom, a fővárosban, de azért leírom, miből jövök ki, mint budapesti egyetemista. A szüleim fizetik a bérletemet (3500 forint havonta), valamint "ingyen" lakom itthon, nem fizetek bele a háztartásba, és adnak enni. Ezen kívül minden másra saját pénzemből költök. Hogy ezt honnan szerzem? Minden félévben kapok tanulmányi ösztöndíjat, szociális ösztöndíjat, és megpályázom minden évben a Bursa Hungaricát is. Ezen kívül diákmunkát is vállalok az egyetem mellett, hiába járok nehéz szakra (tényleg az), belefér egy rugalmasabb meló. Nem kapok sok pénzt, de arra jó, hogy minimálisan gyűjtögessek belőle, illetve az igényeimnek megfelelően vásároljak dolgokat. Én gyűjtök a saját jogsimra, és nyelvvizsgámra (egy már van). Nem sírok, hogy a szüleim fizessék ki ezeket.

Simán lehet boldogulni anélkül, hogy nagyon durván lehúzná az ember a szüleit.

2015. nov. 2. 13:36
 10/33 A kérdező kommentje:

Nem szeretném közzétenni hol tanul pontosan.

Nekem azt mondta, hogy szüksége van a pénzre, hogy tudjon törleszteni, mert az új telefonját a diákhitelből vette, meg tanszereket vett belőle, könyveket, ilyeneket. Meg hogy ő keresett mindenféle munkát, de még takarítani sem tudott elmenni.

Nem nagyon vagyok otthon ezekben a dolgokban, ismerősöktől hallom, hogy a gyerekük suli mellett is dolgozik, nem állandóan, de mondjuk hétvégén elmegy kasszázni vagy árut feltölteni. Én sem azt kértem tőle, hogy minden nap 12 órázzon futószalag mellett, hisz vannak alkalmi munkák is, nem?

Ez már a 6. féléve de még gyakorlati helyen sem volt. Nyáron talált egy helyet ahova ment volna, de aztán mégsem ment mert valami külön eljárás kell hozzá, nem tudom. Más helyet meg nem talál ami fizetne.

2015. nov. 2. 13:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!