Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért lett ez divat, hogy...

Miért lett ez divat, hogy házasság nélkül gyereket vállalnak az emberek?

Figyelt kérdés

Bár nekem még nincs gyerekem, de én ragaszkodom ahhoz a "régies" családképhez, hogy anya és apa férj és feleség, nem barát és barátnő. Viszont nagyon sokaktól hallom és látom, hogy egyre gyakoribb az, hogy az emberek nem házasodnak, de mégis csinálnak gyereket. Egyik ismerősöm is csak házasság után vállalt gyereket és én teljesen ledöbbentem amikor mesélte, hogy az oviban a szülői értekezleten ő volt az egyetlen apuka, a többi szülő mind egyedülálló anyuka vagy "barátnő" anyuka.

Nem értem, miért vált ez divattá?

Meg ismerek egy olyan srácot is, aki állandóan szakít a barátnőjével, de úgy szexelnek, hogy nem is védekeznek... Aztán persze jött a baba, a nőci meg akarja tartani, mert eleve donort keresett, a srác meg úgy van vele, hogy biztos cuki lesz, de ő gyerektartást nem fizet, meg kakis pelenkához nem nyúl... Pénzük sincsen sose, mindig a szülőktől kérnek és ott is laknak. Komolyan, az ilyen minek vállal gyereket???

2015. aug. 22. 20:47
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező, nem azt írtam, hogy minden esküvő hülyeség, és csak a rongyrázásról szól...Viszont a nagy büdös helyzet az, hogy valóban kiüresedett a házassági eskü - ettől még nyilván vannak, akik komolyan gondolják - , ha még emlékszel a szövegére. (Egyházi esküvőm is volt, én emlékszem rá...:-)) Csak örülni tudok annak, hogy léteznek még jól működő házasságok, a kapcsolatért egyébként egy élettársi közösségben pont ugyanannyit kell tenni, mint egy házasságban.:-)

Abban van igazság, hogy a házassági papír jogi szempontból előnyös lehet. Ezért ment férjhez az egyik barátnőm is, 15 évi együttélés után a 4 gyermeke apjához nemrégiben. Butának nem nevezném, doktori címe és három diplomája van, tökéletesen működött a kapcsolat papír nélkül is, nem kellett hozzá biztosíték.:-)

2015. aug. 22. 22:39
 22/42 anonim ***** válasza:
25%

Én megértelek, kérdező. Én is ilyen "régimódi" vagyok.

Sosem értem azokat, akik azt mondják, "a házasság csak egy papír". Ettől még persze tiszteletben tarom a világnézetüket, de úgy érzem, mintha nem egy nyelvet beszélnék velük. Számomra a házasságnak igenis van mögöttes tartalma. A válás lehetőségéről pedig... ez persze "benne van a pakliban", előre kell gondolkodni, de ennyi erővel megszületni is kár volt, hiszen az egész élet egy hatalmas kockázat:S (És megfordítva: az élettársi kapcsolat és a "jogi rendezetlenség" sem "biztonságosabb".)

23/42 anonim ***** válasza:
16%

20 as... ha nem utazol, meg sosincs semmi bajod, csak élsz a kis burkodban, akkor tényleg még jogilag is felesleges...

amúgy én azt az érvet nem értem, hogy lagzi... basszus, mivel ez egy jogi cucc, és jogi papír, nem lagzi kell,csak két tanú. nem varázslat, jog ;)

24/42 anonim ***** válasza:
32%
20-as vagyok. Valóban nem utazom, max tesco-ig meg vissza:) de tényleg nem mondhatom, hogy az elmúlt 12 évben bármi hátrányom származott volna belőle, hogy papíron nem vagyunk házasok. Sőt, ellenkezőleg. Néhány éve,mikor nagyobbra cseréltük a lakást, hitel kellett hozzá. Párom akkoriban még bar-os volt egy bedőlt devizahitel miatt, ami szerencsére azóta rendeződött. De a hitelt és a lakást így az én nevemre kellett venni. Ha papíron közöm lett volna a páromhoz, nem kaptam volna hitelt.
2015. aug. 22. 22:56
 25/42 anonim ***** válasza:
89%

Nem értem miért zavar téged mások családjogi állapota.

Egyébként azért vált "divattá", mert a társadalom nem ítéli el a házasság nélkül együttélőket és gyereket vállalókat, így egyszerűen aki nem kíván házasodni, az most megteheti. Valószínűleg 70 éve is pont ennyien nem akartak házasodni csak azért, hogy szexelhessenek, de muszáj volt, különben kitagadták volna őket a saját szüleik kb.

2015. aug. 22. 23:46
 26/42 anonim ***** válasza:
31%
Nincs kötelék, bármikor kilehet hátrálni ha valami nem stimmel az ilyen kapcsolatból. Sok a lelki sérülést okozva ezzel a család minden tagjának. Egy ilyen családmodellt követve csodálkoznak, ha problémás a gyerek.
2015. aug. 23. 01:28
 27/42 anonim ***** válasza:
65%

Ismerős azért nem volt hajlandó elvenni a nőjét, mert hogy a szabadsás érzete megmaradjon neki. Lett így is két gyerek, csak az a baj, hogy a szabadság érzete így is kiütközött abban, hogy a barátnő szinte privát dologként kezelhette a gyerekeket, akit a pasi is akart,csak éppen a szabadidejét, meg a saját privát szféráját többre becsülte, mint a velük való foglalkozást. Mert ő akart ugyan családot, de szabad is akart maradni. Meg is csalta a nőt, mert nyilván két kisgyerek ellátása mellett nem a szabad ura szabadon született igényei álltak a középpontban, hiszen gyakorlatilag egyedülállóként kellett megbirkóznia mindennel.

Nem azt mondom, hogy mindenki ilyen, minden élettársi kapcsolat ilyen, de az én szemeben aki arra sem képes, hogy jogilag rendezett kapcsolatot alakítson ki a társával, pusztán ígéret szintjén lemondjon a "szabadságáról", hogy az "én" helyét átvegye a "mi", aki ünnepélyesen kijelentse, hogy csak te vagy, veled szeretnék együtt élni, veled szeretnék érzelmi, gazdasági és jogi egységként családban élni, attól a későbbiekben mit lehet várni,milyen áldozatokat hoz, hogy az egység fenn maradjon és működjön? Aki meg azt hiszi, hogy az élettársi kapcsolatot könnyebb felbontani, mint egy házasságot, az valószínűeg nem élt még olyan hosszú távú kapcsolatban, ahol utána osztozkodni kellett, és nem szembesült még azokkal a nehézségekkel, hogy bizonygatnia kellett, hogy kié mi, harcolni azért, hogy ha a másik fél kirámolta a közös otthont, akkor legalább egy morzsa az otthagyott félnek is jusson, habár semmiről nincs papír, sem arról, hogy bármi az ővé lett volna, de arról sem, hogy egyáltalán volt az a valami. Pár évet felrúgni, amikor még nincsenek közös vagyontárgyak, nem nagy kunszt házasság esetén sem, de hosszú évek esetén, amikor már keverednek a dolgok, közös befektetések...gyerekvállalás stb., az élettársak esetén lehet igazán csúnya, hiszen a házasság vagyonközösösségre épül, míg élettársak esetén még mindig a szerzési arány a főszabály, aztán lehet bizonygatni, hogy ki mit vett, ki mennyit adott bele, meg mibe nem, és miért nem (mondjuk mert gyesből nem telt rá).

2015. aug. 23. 06:34
 28/42 anonim ***** válasza:
0%
27 es ezt magyarazom itt en is. Degat a kis burkukban nem hiszik. Mindjuk aki csak a tescoig megy es max a gyakorin el... hat nem csoda hogy hulye jogbol.
2015. aug. 23. 08:53
 29/42 anonim ***** válasza:
44%

Én sem akarok "énből" "mi" lenni.

Ha lenne családom, felelősséget vállalnék értük, mindent megtennék, de mindenki "én" benne, nem pedig "mi".

2015. aug. 23. 11:09
 30/42 anonim ***** válasza:
56%

29 es. az én és a mi az helyzetfüggő. kifele mi ként kell funkcionálni, de belül otthon mindenki én.

de egy csak énekből ááá család, akik nem állnak ki egyms mellett, azok nem család, csak egymás mellé sodort emberek.

ebből a szempontből a barátság is a mi működéséről szól. az is ugyanez. ha nincs mrésze nincs barátság se.

2015. aug. 23. 11:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!