Van itt még olyan, aki magától tanult meg főzni, mert az anyjától nem - vagy csak kevés - jó praktikát tudott ellesni? Esetleg, akit az anyja sosem engedett otthon gyakorolni, még saját költségre sem?
Van még valaki, aki a külön költözése után tudott csak igazán megtanulni főzni? Gyakorlat teszi a mestert, ugye, de a szülőkkel élés mellett, erre nincs lehetőség, még ha én fizetem is a hozzávalókat. Az az ő konyhája, abban én nem főzöm a büdös (?) vackaimat. (Pl. marhahús sütésére, vagy tintahalra is ezt mondja.) És ő inkább kidobja az általam használt edényeket, fúj.
Anyám minden húst feketére süt. De esküszöm, mindent. Az oldalas, a fasírt, a rántott húsok mind sötétek. Néha égettek is. Még a sült krumpli is szinte égett, mert "másképp nyers". Sok sült húst előfőz/párol, teljesen elveszi az ízét.
Egész életemben vegetát használt mindenbe (de főleg levesekbe), a valódi fűszerek közül alig ismer néhányat, még névről sem. Nem rémlik, hogy valaha bármibe használt volna mást, són és borson kívül. Nem is értem, mi a jó a vegetában? Az egész mesterséges, minden ugyanolyan ízű lesz tőle.
Volt szerencsém néhány, igazán jól elkészített ételt megkóstolni éttermekben itthon és külföldön is. Egy ideje nagyon érdekel, hogyan lehet egyet s mást hasonlóan jól elkészíteni, de itthon nem tudok kibontakozni. Ha nagy ritkán megbeszéljük, hogy én főzök (csak magamra, merthogy ő nem eszik az én "pancsaimból"), akkor is belepiszkál, csakhogy legyen beleszólása és azt mondhassa, én szúrtam el.
Csak a mai példa (ha valakit érdekel): rozé kacsamellet akartam csinálni, amikor hazaérek, de nem tudtam, hogy ez mikor lesz. Úgy volt, hogy 1 óra körül, de 4 órára estem haza. Anyám azzal fogadott, hogy hát ő már előpárolta a kacsát, mert különben megrohadt volna a melegben (a hűtőben is!), mivel reggel kiolvasztotta. Igen ám, de ezt 5 órával ezelőtt tette. Én sosem párolom elő, neki is megmondtam már, mert a bortól is nagyon jól megpuhul, én úgy szeretem. Meg főleg a saját zsírjában kell sülnie. De neki kell, hogy legyen alibije. Most engem hibáztat érte, hogy nem akarom tovább sütni (5 órával később... de tényleg... mikor már minden szaft kisült belőle és száraz az egész. Ő a sötétbarna kacsamellet színfehérre párolja ezen ceremóniájával.) Azt mondta, hogy akkor kidobja mind a kettő (!) kacsamellet a macskának. Azt sem értem, minek kell kettőt is tönkretenni, mikor egyet alig eszem meg...
Várhatólag jövőre külön költözöm, már alakítgatom a feltételeket. De addig is, mindennaposak az ilyen viták. Miért nem eszek? Anorexiás vagyok, hülye vagyok, felidegesítem. Érzemileg zsarol folyamatosan, mert én nem eszek meg annyit, amennyit ő néha kifőz egy emberre, ami más családnál 4-et jól lakatna. Egyszerűen, sokszor nem szeretem, amit (és amennyit) csinál. És állítja, hogy belebetegszik, hogy én ilyen vagyok, mindig felidegesítem, esküszöm, még a cukorbetegségét is majdnem rám fogja. Igazság szerint, mindig magát bosszantja fel, minden hülyeségen - tőlem függetlenül is. Apámmal is úgy bánik néha, mint egy lábtörlővel.
Az én anyukám csodásan főz, és állandóan nyaggatott, hogy segítsek neki a konyhában, hogy én is megtanuljak főzni. De mivel az összes, amit rám bízott, az a "pucold meg a krumplit", meg a "kevergesd a levest" volt, nyilván soha nem volt sok kedvem hozzá. Ha én akartam csinálni valamit, mindig jött a "majd legközelebb", aztán persze addig tologatta, míg lemondtam róla.
Ha mégis rávettem, hogy főzhessek vagy süthessek, odajött, beleszólogatott, és a munka nagy részét mindig átvette, mert "hadd nézzem meg én is az állagát" felkiáltással mindig elvette tőlem a fakanalat, és persze jó ideig nem kaptam vissza. Utólag mindig azzal indokolta, hogy ő gyorsabban csinálja (miért, ha nem időre főzünk, akkor is időre főzünk?), vagy jobban ért hozzá (persze, mert mindig ő csinálja). És igen, ő is állandóan panaszkodott, hogy csak veszekedni tudok vele, meg sosem segítek neki főzni.
Egyébként minden más házimunkába is szeretett beleszólni, sőt, az autóvezetésbe is (apunál is, nem csak nálunk). Ennek ellenére nagyon szeretem, és amióta külön élek, főzni is imádok, azt hiszem, pont azért, mert végre mindent akkor és úgy csinálok, amikor és ahogy akarok, és ezt nagyon élvezem. :)
Hú, nagyon köszönöm a válaszokat, sok érdekes esettel találkozni...
Gondoltam, hogy nem egyedi az esetem, de most még jobban megnyugodtam, hogy nem vagyok teljesen elveszve... Persze, később is meg lehet szerezni azt a tapasztalatot, amit itthon nem.
Örülök, hogy sok válaszolónak végül is "jól sült el" a végére, hisz többen írtátok, hogy később nagyon jó szakács lett belőletek. Így vagy úgy, mindenki megtalálja a maga szájízéhez való életstílust, az élet ilyen és más területein is.
Mi együtt éltünk nagyimmal. Még anyukámnak sem lehetett szava a konyhában. Nekem az volt a feladatom, hogy lessem ahogy főz. :/
Szóval a nagyon alap kaják megvoltak (rántás, főzelék, bundás husi).
A középsulis kollégiumban tanultam meg főzni. Sosem értem oda az ebédre, így annak az árát megkaptam.
Abból szedtem meg magam.
Ugyanis egy főre soha nem tudtam főzni. A maradék adagokat olcsón eladtam.
Mondjuk paprikás-tejfölös csirke: akkor megfőztem 6 adagot 1500ból max. Megettem egy adagot, a többit eladtam 400ért. :)
De sütöttem kétezerért csöcsös kótertortát. :)
A legtöbb infót netről szereztem be.
Lehet, hogy az én esetem kivételes lesz. Anyukám viszonylag tud főzni, és rendszeresen főz is, és kapacitált is rá. De ahogyan ő főz, az nekem elvette a kedvemet, és mostanában, majd' 26 éves koromra jött meg rá a kedvem, hogy főzzek a jobb főzős műsorok miatt, mert látom, hogy másképp is lehet főzni.
Mert otthon, amit láttam:
-anyukám tud kb. 10 receptet, és azt váltogatja... ha egy héten 2-3x esszük ugyanazt, mert ki kell enni a csirkét a hűtőből, az nekem lelombozó... erre rájött még egy lapáttal, amikor apukám és öcsém nekiállt fogyózni, és nekik csak a sovány natúr csirkemell volt elfogadható salátával
-ő is csak a vegetát ismeri a són, a borson és a paprikán kívül... illetve mostanában előregyártott gyros fűszerkeverék, sültkrumpli fűszerkeverék, fokhagymás ilyenolyan fűszerkeverék, semmi természetes, friss fűszer (pl. volt egy kis zacskó bazsalikomunk, hát több évig állt ott, és kb. én használtam salátához az egészet)
-öcsémnek mindig főzte a kedvenceit, nekem soha, mert nem ismerte, és lusta volt megtanulni
-a későbbi időkben rákapott a reform/egészséges konyhára, de azt nem tudja ízesen főzni, de közben el van olvadva magától, hogy mennyire egészséges a cucc, és akkor már nem is számít, ha nincs íze (nem azt mondom, hogy az egészséges étel rossz ízű, mert nem, ha jól készítik el)... és ebből is csak pár receptje van
-olyat sosem főzött, amit ő maga nem szeretett, de olyanra volt példa, hogy olyat főzött, amit rajta kívül nem evett meg senki, és pampogott, hogy miért nem szeretjük a kelkáposztafőzeléket pl., amikor az olyan finooooom
-főzéskor mindig előadta a hattyú halálát
-sütni életemben kb. 2x láttam, akkor is előregyártott levelestésztából készített pogácsát
Szóval előttem nem volt olyan példa, hogy a főzés élvezetes dolog is lehet, hogy egy "sima" háziasszony is tud változatos, minőségi ételeket főzni jó alapanyagokból... hogy hogy lehet játszani az ízekkel, fűszerekkel, színekkel, formákkal, textúrákkal...
Bár én mindig segítettem otthon kisebb dolgokban a konyhában, magamtól sosem készítettem spagettinél bonyolultabb ételt.
Viszont amikor külön költöztem 1-2 hónap kellett csak ahhoz, hogy bonyolultabb ételeket is hibátanul fõzzek meg.
Ha megvannak a nagyon alap dolgok, pl tudod mi az, hogy megdinsztelni a hagymát olajon, vagy mi az, hogy bepácolni a húst (úgy tūnik te ezeket nagyon is jól tudod) onnantól bármit meg lehet csinálni.
Ha van egy pontos recepted, amit pontról pontra követsz és megveszel minden leírt alapanyagot, onnatól már nem nagyon lehet elrontani.
Nekem nem volt ennyire drasztikus azért, anyukám ugyan ivott, apukám meg csak "kuktának" használt, tehát mindig én voltam a szemétpakoló, de nagyon jól főznek mindketten.
Életem első önálló levese a borsó leves volt:) nagyon jól sikerült. Majd, mikor összeköltöztünk a férjemmel gombapörköltet csináltam, de nem tudtam hogy kell, csak megkérdeztem anyut, elmondta. Utána rájöttem, hogy a pörköltök nagy része így készül + gulyás, stb, és így már volt alap. A többi meg jött magától.
Én magamtól tanultam meg. Mikor tizenéves voltam, azért nem tanultam főzni otthon, mert "te csak tanulj, majd én megcsinálom, ha nagyobb leszel, akkor majd úgyis megtanulod magadtól".
Szóval jó lett volna néhány praktikus fogást eltanulni, de erről lemaradtam. Hagyományos ételeket (pl. paprikás krumpli, pörkölt galuskával, gulyásleves) nem tudok készíteni, viszont nagyon jó saját kreálmányaim vannak.
Viszont hiányoznak az otthon megtanulható alapfogások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!