Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Van itt még olyan, aki magától...

Van itt még olyan, aki magától tanult meg főzni, mert az anyjától nem - vagy csak kevés - jó praktikát tudott ellesni? Esetleg, akit az anyja sosem engedett otthon gyakorolni, még saját költségre sem?

Figyelt kérdés

Van még valaki, aki a külön költözése után tudott csak igazán megtanulni főzni? Gyakorlat teszi a mestert, ugye, de a szülőkkel élés mellett, erre nincs lehetőség, még ha én fizetem is a hozzávalókat. Az az ő konyhája, abban én nem főzöm a büdös (?) vackaimat. (Pl. marhahús sütésére, vagy tintahalra is ezt mondja.) És ő inkább kidobja az általam használt edényeket, fúj.


Anyám minden húst feketére süt. De esküszöm, mindent. Az oldalas, a fasírt, a rántott húsok mind sötétek. Néha égettek is. Még a sült krumpli is szinte égett, mert "másképp nyers". Sok sült húst előfőz/párol, teljesen elveszi az ízét.


Egész életemben vegetát használt mindenbe (de főleg levesekbe), a valódi fűszerek közül alig ismer néhányat, még névről sem. Nem rémlik, hogy valaha bármibe használt volna mást, són és borson kívül. Nem is értem, mi a jó a vegetában? Az egész mesterséges, minden ugyanolyan ízű lesz tőle.


Volt szerencsém néhány, igazán jól elkészített ételt megkóstolni éttermekben itthon és külföldön is. Egy ideje nagyon érdekel, hogyan lehet egyet s mást hasonlóan jól elkészíteni, de itthon nem tudok kibontakozni. Ha nagy ritkán megbeszéljük, hogy én főzök (csak magamra, merthogy ő nem eszik az én "pancsaimból"), akkor is belepiszkál, csakhogy legyen beleszólása és azt mondhassa, én szúrtam el.


Csak a mai példa (ha valakit érdekel): rozé kacsamellet akartam csinálni, amikor hazaérek, de nem tudtam, hogy ez mikor lesz. Úgy volt, hogy 1 óra körül, de 4 órára estem haza. Anyám azzal fogadott, hogy hát ő már előpárolta a kacsát, mert különben megrohadt volna a melegben (a hűtőben is!), mivel reggel kiolvasztotta. Igen ám, de ezt 5 órával ezelőtt tette. Én sosem párolom elő, neki is megmondtam már, mert a bortól is nagyon jól megpuhul, én úgy szeretem. Meg főleg a saját zsírjában kell sülnie. De neki kell, hogy legyen alibije. Most engem hibáztat érte, hogy nem akarom tovább sütni (5 órával később... de tényleg... mikor már minden szaft kisült belőle és száraz az egész. Ő a sötétbarna kacsamellet színfehérre párolja ezen ceremóniájával.) Azt mondta, hogy akkor kidobja mind a kettő (!) kacsamellet a macskának. Azt sem értem, minek kell kettőt is tönkretenni, mikor egyet alig eszem meg...


Várhatólag jövőre külön költözöm, már alakítgatom a feltételeket. De addig is, mindennaposak az ilyen viták. Miért nem eszek? Anorexiás vagyok, hülye vagyok, felidegesítem. Érzemileg zsarol folyamatosan, mert én nem eszek meg annyit, amennyit ő néha kifőz egy emberre, ami más családnál 4-et jól lakatna. Egyszerűen, sokszor nem szeretem, amit (és amennyit) csinál. És állítja, hogy belebetegszik, hogy én ilyen vagyok, mindig felidegesítem, esküszöm, még a cukorbetegségét is majdnem rám fogja. Igazság szerint, mindig magát bosszantja fel, minden hülyeségen - tőlem függetlenül is. Apámmal is úgy bánik néha, mint egy lábtörlővel.



2015. jún. 14. 17:41
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
#7 - Mielőtt félreértenél és önfejűnek néznél, leírtam, hogy én főztem volna. De ő a távollétemben gondolt egyet, és elhasználta az alapanyagomat. Az ő tanácsait ebben az egy példában nem akartam megfogadni, többször kértem, hogy ne tegye, mikor én főzök.
2015. jún. 14. 19:09
 12/28 anonim ***** válasza:
0%

A legtöbben magunk tanulunk meg főzni. Mi ebben a nagy ügy?


Te vagy az, aki a múltkor aq sütikre panaszkodott?

2015. jún. 14. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/28 anonim ***** válasza:

Én is magamtól tanultam. Anya nem tud főzni, nem is szeret. Értelmét se látja. Egyébként ez az egy, amit eltanultam tőle, a mai napig időpocsékolásnak tartom a főzést.


Gyakorlatilag mindent meg lehet tanulni az internetről, vagy ha másokat kérdezel, akik szerinted jól főznek. Aki szeret főzni, az szívesen mondja el, hogy készít el egy adott ételt.


Az más kérdés, hogy belenyúlt abba, amit te csinálnál. Teljesen mindegy, hogy főzésről van szó vagy bármi másról, idegesítő. Viszont ezzel meg nem tudsz mit tenni sajnos..

2015. jún. 14. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/28 anonim ***** válasza:

Én magamtól tanulok főzni, nem azért, mert anyukám nem tanított volna meg, hanem, mert nem érdekelt, mindaddig, amig össze nem költöztem a párommal.

Amúgy, inkább egyél kint szerintem kifőzdékbe, ez így semmiképpen sem egészséges, odasült dolgokat enni, nagyon nagyon nem jóó..rákkeltő!

Esetleg beszélni nem tudnál vele? Nem tudod megmondani, hogy te külön főzöl magadnak? S ő ne foglalkozzon vele?

2015. jún. 14. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/28 A kérdező kommentje:

#12 - Nem mondtam, hogy nagy ügy, ha magamtól tanulok meg. Sőt, kifejezetten örülni fogok, hogy végre függetlenítem magam, és a saját és a párom ízlésének megfelelően főzhetek. Viszont még mindig meglep, hogy nagyon kevesen vannak, akiknek az édesanyja megtanít hasznos főzési praktikákat fiatalon.


Nem tudom, milyen sütikről beszélsz, nagyon ritkán kérdezek ezen az oldalon, ezzel kapcsolatban meg ez az első.



A válaszokat köszönöm.

2015. jún. 14. 19:45
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Én is most tanulgatok netről főzni. Anyámnak eszébe se jutott, hogy megtanítson. Annyi volt a dolgom a konyhában amikor segíteni akartam neki, hogy megpucolhattam a zöldségeket. Egyébként nem sokszor főzött, talán 2x egy héten, de inkább csak vasárnap, mert akkor jöttek vendégek ebédre. És akkor sem volt valami változatos. Nagyon sokszor volt mirelit kaja. Hétköznap általában hideget ettünk, vagy rendeltünk valahonnan pizzát. Fűszerek közül nálunk is csak a só, a bors és a vegeta volt. Van olyan, amit még sosem kóstoltam, fogalmam sincs milyen íze lehet, pl a kakukkfű, a rozmaring és hasonlók.

Egy nagymamám van, ő szintén nem egy konyhatündér, néha megyünk hozzá ebédre, de csak 1-2 étel van amit el tud készíteni. És ő is szereti a mirelit dolgokat.

Én már külön élek 5 éve, bajban is voltam az elején, hónapokig zacskós kajákat ettem, végül már rá se tudtam nézni. Aztán jött a melegszendvicses korszakom, majd a salátás, a natúr csirkemelles... Volt, hogy egész nyáron lecsót ettem, mert ez volt az egyetlen, amit úgy ahogy el tudtam készíteni. Pár hónapja kezdtem el nézegetni a neten a recepteket. Most már van pár alap étel, ami egész finom lett (húsleves, gulyás, pörköltfélék, carbonara...). Remélem mire oda jutok, hogy nem csak én eszek a főztömből, már nagyobb lesz a választék :)

2015. jún. 14. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/28 anonim ***** válasza:

Az én anyám jól főz, de többet volt otthon, mint én, szóval, ha mindketten otthon voltunk, akkor ő főzött, engem nem evett a fene, hogy rohanjak a konyhába (segíteni legfeljebb hámozni-összevágni-összekeverni kellett, azt megcsináltam, de borzasztóan untam ezt a szerepet). Ha nem volt otthon, akkor meg ugye nem volt, aki tanácsot adjon, szóval ezeken a ritka alkalmakon kísérletezgettem ki a főzést:) Ennek persze az lett a vége, hogy bizonyos dolgokat másképp szerettünk csinálni, és hogy ne legyen súrlódás, úgy "osztottuk fel", hogy ő főzött alapesetben, ha meg kellett valami sütemény, azt én sütöttem (arra már neki nem volt sem ideje, sem energiája), azt is ilyen "kikísérletezgetős" alapon, főként régi szakácskönyvekből.


De olyan sosem volt, hogy anyám ne engedett volna főzni / sütni valamit vagy ne ette volna meg szívesen, amit csináltam:) Volt, hogy megkritizálta a receptet, de elfogadta az indokaimat, hogy miért épp azt a módot választottam.

2015. jún. 14. 20:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/28 anonim ***** válasza:
Igen, én 22 évesen fogtam először fakanalat, amikor osszeköltöztem a párommal. Anyám idegbeteg stílusa mellett otthon még a konyhába is alig mertem bemenni. Ordítozott velem ha kimertem venni vmit a fagyasztóból vagy ha egy adag tésztát másik edényedényben akartam kifőzni mint ő szokta. Szóval egy idő után már nem is próbálkoztam.Sőt a későbbi "saját" konyhámban is szorongtam az első pár hónapban, de 1 év alatt magamtól - meg anyósom segítségével - meg is tanultam. Mostmár bátran főzök és a férjem szerint nagyon jókat. Dicsekszik is velem a barátainak. :) 28n
2015. jún. 14. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/28 anonim ***** válasza:

Anyám jól főz. Sokáig én nem tudtam, mert egyrészt nem érdekelt (ha úgyis elém teszik, minek fáradjak), másrészt, ha valamit főzni akartam, akkor jött a KGB stílus.

Ne azt a fakanalat, másik lábost, miért úgy csinálod. Ha náluk vagyok, már csak úgy főzök, hogy anyámat kizárom a konyhából.


Valamikor akkor tanultam meg főzni, amikor már stabil, összeköltözős kapcsolatom volt és két emberre már láttam értelmét. Anyám telefonon már segítség volt, akkor konkrét kérdésekre konkrét válaszokat kaptam.


Amúgy receptből nem nagy kunszt, egy-két dolognak kellett utánanéznem. A férjem jól főz, pl. rántást ő tanított meg csinálni. A mai napig nagyjából fele-fele arányban főzünk.

2015. jún. 14. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/28 anonim ***** válasza:

nálunk is az a helyzet,hogy anyu nagyon jól főz,így egyrészt nem is érdekelt,mikor otthon laktam,másrészt meg "de én ezt így és úgy csinálom..."na,én ettől falramásztam...mai napig utálom,ha valaki a konyhában van,ha főzök(felnőtt,a gyerekeim jöhetnek :D)

Szóval én is magamtól tanultam úgymond,de a telefonos segítség is szóba jöhet,igaz inkább csak recepteket,mint praktikákat kérek el tőle...Egy valami viszont van,amihez tuti szükségem lesz a segítségére,nem tudok káposztát tölteni...Az ízvilág megvan,de képtelen vagyok úgy becsomagolni,mint ő:)

2015. jún. 14. 21:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!